Länsstyrelsen har återinfört eldningsförbudet i Stockholms län


Karin Sidén 2018-07-10

Bilden är en skärmdump och kommer från Stor-Stockholms Brandförsvars hemsida.
Bilden är en skärmdump och kommer från Stor-Stockholms Brandförsvars hemsida.

Den fortsatt torra och varma väderleken gör föga överraskande att brandrisken i stora delar av Sverige kvarstår. Det råder extrem torka i skog och mark och minsta oförsiktighet kan få katastrofala följder. Länsstyrelsen har därför återinfört eldningsförbudet som nu även inkluderar för ändamålet iordningsställda grillplatser vid badplatser, lekplatser, naturreservat och så vidare.

Länsstyrelsen gör bedömningen av eldningsförbud utifrån SMHI:s prognosunderlag och i samråd med länets räddningstjänster.

Tänk på att all eldning (och grillning i för ändamålet avsedd utrustning) sker på egen risk. En ensam gnista kan räcka för att starta en brand som får stora konsekvenser. Brand kan även uppstå från fimpar som slängs utan att först släckas samt från glas som slängts i naturen. Det är viktigt att vi alla tar ansvar och tänker oss för!

Men det är inte bara "uppenbart slarv", såsom att slänga glödande fimpar eller glas i naturen som orsakar bränder. Skogsmaskiner, skördetröskor, gräsklippare som går för tight mot en uppstickande stenkant, ja till och med en spade som slår mot en sten i marken kan orsaka tillräcklig gnistbildning för att tända på nu när naturen är som en krutdurk.


Arkivbild från maj 18, markbranden vid Kevans stugby.<br /><br />
Bild:Karin Sidén
Arkivbild från maj 18, markbranden vid Kevans stugby.



En inte helt ovanlig brandorsak är en petflaska eller tillbringare med vatten som lämnats i solen. Solens strålar lyser genom vattnet och fokuseras mot en punkt där underlaget avgör om det fattar eld eller inte. Torrt gräs, en tygduk på altanbordet, eller för den delen en bilklädsel i den parkerade bilen kan på kort tid uppnå tillräckligt hög temperatur för att antändas. Därför gäller det att vi alla är uppmärksamma och övernitiska i vår försiktighet.


OBS!!!

Tänk på ett ett eldningsförbud även omfattar särskilt iordningställda grillplatser. Grillning på egen tomt omfattas inte av rådande förbud.