Extrem värme och extrem torka - SMHI klass 2-varnar


Karin Sidén 2018-07-16


Det hör verkligen inte till vanligheten att SMHIs varningskarta är så gott som helt färglagd och det med fyra olika varningsfärger, men väderläget vi har är inte heller det vanligt.

Den extrema värmen som nu kommit in över östra Svealand och som verkar vilja stanna ett tag gör att SMHI nu gör en klass 2-varning för väderläget. 


Värmen, som sannolikt kommer att överstiga 30 grader i mer än fem dygn, påverkar oss alla mer eller mindre, men för vissa är det direkt farligt. SMHI skriver bland annat att värmen ger "en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för höga temperaturer.”

Somliga njuter i värmen, medan andra både lider och oroas - men för de allra flesta börjar det bli lite för mycket av det goda. När kvicksilvret passerar 30 och den för våra breddgrader ovanliga temperaturen ser ut att bita sig fast inte bara en eller ett par dagar börjar det faktiskt bli farligt. Farligt för dem som tillhör riskgrupperna, men även för oss andra.

Därför har SMHI nu uppgraderat värmevarningen till en klass 2 för oss här i östra Svealand, vilket är den allvarligaste varningsklassen för just värme. Senast det begav sig var fyra år sedan, så det är varningsklass som är relativt ovanlig.

I den höga temperaturen är det inte alls konstigt att man blir svettig - det är tvärt om kroppens eget sätt att kyla ner sig. När vi svettas mer än vanligt är det viktigt att hela tiden se till att dricka vatten, även om man inte känner sig törstig just då. Törst känner vi egentligen först när vi redan är lätt uttorkade, så därför bör man fylla på vätskedepåerna i förebyggande syfte, särskilt dagar som dessa. Har man dessutom hunnit passera 50-årsdagen har kroppen tappat en del av förmågan att känna törst, något som fortsätter att hända med stigande ålder. Man brukar säga att vi vuxna bör få i oss cirka två liter vätska per dag, och då inte inräknat kaffe, te eller alkohol som i sig är vätskedrivande och alltså motverkar vätskebalansarbetet.

När vi svettas så stora mängder som man gör när det är så här varmt är det viktigt att fylla på med ännu mer vätska än de två liter man annars pratar om, om inte riskerar man vätskebrist och uttorkning. Till en början kan vätskebristen ofta ge huvudvärk som symptom, men även irriterat humör, yrsel, illamående, torr hud och höjd temperatur kan vara tecken på densamma.

Vatten är bästa tänkbara vätskebalans-källan. Lätt att tillgå, billigt och busenkelt att variera. Det behöver inte vara ett helt "vanligt" glas vatten, utan går att piffa till utan allt för stor insats. Lite is och valfri frukt i så blir det läskande gott. I form av isbitar så blir det kul "krunch" att knapra på om man hellre vill ha det och i frukt och grönsaker kommer det dig till godo "dolt", utan att du tänker på det. Använd fantasin så blir det kanske lättare att få i sig så mycket som behövs!

Tänk dock på att om du svettas mycket så räcker det inte att bara fylla på med vanligt vatten. Då riskerar du nämligen att urlaka din kropp på salter som är viktiga för kroppen (om du slickar dig på armen när du svettas känner du en salt smak, det saltet behöver fyllas på för att hålla saltbalansen i kroppen). Svettas du kopiösa mängder är kanske Resorb (vätskeersättning) det enklaste sättet att sköta salt- och mineralbalansen, men annars kan man tänka lite extra på vad man äter. Vita-mineraltabletter kan vara ett annat alternativ.

Till sist! Eldningsförbud råder! Det innebär att du endast får grilla på din egen tomt, i en för ändamålet avsedd utrustning. Det är alltså inte tillåtet att grilla på allmänna grillplatser och absolut inte tillåtet att använda engångsgrillar. Eldningsförbudet är utfärdat av Länsstyrelsen.




UPPDATERING den 18 juli:

SMHI har utökat varningarna. Fler län är inkluderade i både klass 1 och klass 2-varningarna för värme. Det varnas även för vattenbrist i stora delar av landet. Grundvattennivåerna är låga på många håll, men även vattennivåerna i sjöar och vattendrag.

Här där vi bor är det Mälaren som är vår vattentäkt och sedan länge har Norrvatten varnat för att det kan komma att bli vattenbrist. Initialt gällde varningen att man inte hann rena vatten i den takt som krävdes, men nu är det alltså själva vattennivån i Mälaren som börjat sjunka på grund av värmen och bristen på nederbörd.