Polisens sammanställning av egendomsbrott i kommunen under juli och augusti


Karin Sidén 2018-09-06

<span style=\
Källa: Polisen i Järfälla Upplands-Bro
Grafik: UBRO


Här kommer en färsk sammanställning av anmälda egendomsbrott i Upplands-Bro under sommar- och semestermånaderna juli och augusti för 2018, samt för 2017 för jämförelse.

Siffrorna är sammanställda för att delges kommunens alla Grannsamverkansområden och är något som brukar redovisas regelbundet för dessa.

Flera gånger per år sammanställer polisen antalet anmälningar om egendomsbrott och redovisar siffrorna för Grannstödsförarna, kommunens alla Grannsamverkansområden samt för kommunen. Egendomsbrott, eller även kallat vardagsbrott, drabbar den enskildes egendom och spänner från inbrott i bostad till stöld av cykel och allt däremellan.

Det är också brott som över tid varierar väldigt mycket i frekvens, något som inte alltid har en enkel förklaring. Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro reder ut:

-Vi har haft en jättebra sommar här i polisområde Järfälla och Upplands-Bro, där särskilt Upplands-Bro har en mycket stor procentuell minskning av anmälda egendomsbrott i de flesta kategorierna. Övriga länet har inte alls samma utveckling. Någon specifik orsak till minskningen här kan vi inte ringa in utan det är nog ett samspel av ett flertal faktorer och ett visst mått av slump. Men bland annat vet vi ju att vi aktivt kommunicerat genom media hur man på bästa sätt skyddar sig mot egendomsbrott. Grannstödsbilen har haft mycket täckning och under en period i våras var det dessutom två bilar som cirkulerade vilket säkerligen uppfattades som störande. I vintras gjordes ett antal gripanden av mycket aktiva individer som dels gjorde att deras stölder och inbrott upphörde och dels säkert haft avskräckande effekt på andra. Åker några fast så inser man att det finns risker även med egendomsbrott...

<span style=\
Källa: Polisen i Järfälla Upplands-Bro
Grafik: UBRO


<span style=\
Källa: Polisen i Järfälla Upplands-Bro
Grafik: UBRO


Tittar man på staplarna i diagrammet över hela Upplands-Bro blir det tydligt att alla redovisade egendomsbrott utom bilstölder minskat under 2018 jämfört med samma period förra året. En stapel som sticker ut ordentligt är inbrott i villa/radhus som 2017 hade 16 anmälda brott medan det i år endast gjorts fyra anmälningar om fullbordade inbrott. 

-Det är en remarkabel minskning som vi glädjer oss åt. Bostadsinbrott drabbar den utsatta familjen hårt och grundtryggheten i det egna hemmet rubbas, så att vi har så pass många färre drabbade är mycket bra.

Går man in och studerar Bro och Kungsängen var för sig får man en lite tydligare bild av egendomsbrotten uppmålad för sig med hjälp av staplarna. Där ser man till exempel att Kungsängen förra sommaren hade tre gånger fler villainbrott än Bro (12 - 4), och att man under årets sommarmånader anmälde fyra gånger fler bilstölder i Kungsängen jämfört med 2017. I Bro har antalet bilstölder gått från 4 förra årets redovisade period till 7 i år, vilket är en knapp dubblering.

Tilläggas bör att egendomsbrott i fallande skala från det mest personliga och "jobbiga", bostadsinbrott, till cykelstölder, har en tendens till mörkertal. Där så gott som 100% anmäler ett bostadsinbrott eller en bilstöld är det när det kommer till cykelstöld och båtmotorstölder rätt många som låter bli att anmäla att de utsatts för ett brott. Staplarna över dessa brott skulle sannolikt se lite annorlunda ut om anmälningsfrekvensen var lika hög vilket gör att dessa staplar är något mindre tillförlitliga än inbrottsstaplarna.

-Vi vill ju så klart att alla brott anmäls eftersom dessa anmälningar finns med i den lägesbild av kommunen vi kan måla upp utifrån faktiska polisärenden. Finns det ett stort mörkertal blir bilden diffusare och byggs mer på en känsla vilket inte alltid är rättvisande. Dessutom så är det ju också så att vi får in ett stort antal stulna cyklar som hittats dumpade och har ägaren då anmält den som stulen så kan vi ju också återbörda den. Så även om själva brottet inte klaras upp så kan ju egendomen komma tillbaka om brottet anmälts, avslutar Näverberg.