Eldning av trädgårdsavfall
Nyhet från Brandkåren Attunda


nyhet från Brandkåren Attunda 2019-04-08

Våren är här och även om den tog ett rejält kliv tillbaka idag med snöigt isiga vindar från norr så är det många som vill vårrusta i trädgården. För många är det en vår-tradition att samla nedklippt ris och annat vintertrött trädgårdsavfall och göra en vårbrasa. Och för er som brukar göra just det så har Brandkåren Attunda i dag gått ut med klargöranden om vad som gäller vid eldning av trädgårdsavfall:

För det första måste du ta hänsyn till gällande brandriskprognos. Om eldningsförbud är utfärdat får du inte elda överhuvudtaget. Du ska därefter kontrollera vilka regler för eldning som gäller där du bor. I en del kommuner är det endast tillåtet att elda vissa veckor på året. Kontrollera med kommunens miljökontor vad som gäller.

Vad gäller i min kommun?

Ta reda på vad som gäller i din kommun när det gäller eldning av trädgårdsavfall nedan.



Du får elda torrt trädgårdsavfall som inte går att kompostera, samt ris, kvistar och grenar. Du får inte elda löv, gräs och annat avfall som orsakar stora mängder rök. Elda i mindre omfattning och släck elden före mörkrets inbrott. Om det råder eldningsförbud är det inte tillåtet att elda.