KSKs A-flickor vann SM-brons


Karin Sidén 2019-05-07

Bronsmedaljörer i USM!!!
Bild:Bosse Waltin
Bronsmedaljörer i USM!!!

HANDBOLL   I helgen avgjordes ungdoms-SM i handboll i Uppsala. Bland kombatanterna, och som enda Stockholmslag, fanns Kungsängens SKs A-flickor, F16. KSK vann bronset och kunde därmed skriva klubbhistoria då inget annat vinrött ungdomslag hittills knipit en medalj i SM.

-Jag är så galet stolt över tjejerna! Vi vann en SM-medalj! Det är hur stort som helst!! säger en glädjestrålande Bosse Waltin (lagets tränare) och fortsätter:

-Tjejerna skrev klubbhistoria i helgen och det vill inte säga lite det! KSK har genom åren haft ett flertal mycket starka ungdomslag, men aldrig har något gått så långt. När SM-spelet drog i gång i höstas var det 128 lag från hela Sverige som var anmälda till steg ett. 

KSKs F16, eller A-flickor som man också säger, kan sedan i söndags titulera sig som SM-medaljörer. Då vann de nämligen brons i Ungdoms-SM-slutspelet som avgjordes i Uppsala.

-Vilken helg! Vilka tjejer! Vi har vunnit, spelat oavgjort och förlorat - och vunnit igen! Hela tiden med flaggan i topp! Och den sista vinsten, den mot H43 från Lund, gav oss ett USM-brons! Jag är så galet stolt över "mina" tjejer, utbrister lagets tränare Bosse Waltin. 

Han berättar att laget är en ny konstellation, ett hopplock av spelare från klubbens olika flicklag i åldrarna 02-04.

-Vi plockade ihop laget i augusti förra året, med siktet inställt på USM, och har egentligen bara tränat ihop tiotalet gånger! Stommen är 02-tjejer med fint stöd av 03-tjejer och ett par spelare från flickor 04. Ett lagbygge växer ju med tiden eftersom mycket handlar om att veta vad medspelarna tänker och hur de brukar agera - och det brukar ta tid att skapa! Med tanke på det, att inte alla känner varandra utan och innan, tycker jag nästan att prestationen är ännu större! 

Åtta F16-lag hade kvalificerat sig till USM-finalhelgen som är steg fem i SM-turneringen. Där  delades de in i två grupper med fyra lag i varje för ett "kvartsfinal-gruppspel". I Kungsängens grupp spelade Kärra HK (som vann guldet), Eslövs IK samt Kungälvs HK. I den andra gruppen spelade IK Sävehof, Skånela IF, H43 Lund HF samt HK Malmö.

Helgen inleddes med gruppspelet på lördagen där de fyra lagen i vardera grupp mötte varandra. För KSK blev det en vinst mot Kungälv, oavgjort mot Eslöv och förlust mot Kärra vilket gav en andraplats i gruppen efter solklara ettan Kärra HK. Ettan och tvåan i vardera gruppen gick vidare till slutspel, till semifinal och final alternativt bronsmatch, som avgjordes på söndagen.

Tvåan Kungsängens SK ställdes mot gruppsegraren Sävehof i semifinalen, en match som slutade med förlust med klara siffror, 21-29. I bronsmatchen fick de sedan möta Lunda-laget H43 och där blev det vinst med 25-22. Bronsmedaljerna var bärgade och klubbhistoria skrevs!

-Det här är verkligen hur kul som helst! Vilket kvitto på att vi tillsammans, tjejerna och de vuxna runt omkring, gjort så mycket bra i lagbygget och i träningsupplägget. Jag är galet stolt över vad tjejerna presterar under press och hur de lyckades vända besvikelsen efter förlusten mot Sävehof i semifinalen till vinst i bronsmatchen mot H43. Det är inte lätt alla gånger, det ser man ju även bland mer rutinerade seniorlag...

Ungdoms-SM spelas under hela säsongen och avgörs i fem steg, i cupform, där de deltagande lagen delas in i många, många grupper och där de två bästa lagen i varje grupp går vidare. 128 lag var det som inledde årets SM-turnering i steg ett, som spelades i oktober 2018. I mars 2019, när steg fyra avgjordes, var det 32 lag kvar, däribland Kungsängens SK.