På söndag vrider vi klockan till vintertid


Karin Sidén 2019-10-23


Natten mellan lördag och söndag, den 26 och 27 oktober, är det dags att ställa om klockan till vintertid. Vi vrider tillbaka klockan en timme och får på så sätt lite mer ljus på morgonen - men också solnedgång en timme tidigare på eftermiddagen....

Vintertid, eller normaltid som den egentligen heter, är den normala tiden vår tidszon ligger i. Under sommaren vrider vi fram klockan en timme som en tillfällig omställning, och nu är det dags återställa klockan till normaltid. Man kan säga att vi får tillbaka den timmen vi "blev av med" i våras och på så sätt blir därför natten mellan den 26 och 27 oktober en timme längre.

Det är inte alla länder som ställer om normaltiden till sommartid. Huvudsakligen är det i Europa och i Nordamerika man gör det och i Sverige införde vi sommartid så sent som 1980.

Kanske blir det här sista gången vi vrider klockan bakåt för de senaste åren har allt högre röster hörts om att helt sluta med tidsomställningarna som man anser gör mer skada än nytta. Ett EU-beslut i ärendet fattades i september i 2018 efter att över fyra miljoner EU-medborgare röstat för att slopa tidsomställningarna.

Enligt beslutet ska varje medlemsstat själva bestämma om man vill ha normaltid eller sommartid som sin fasta tid, men när beslutet kommer att genomföras är något oklart. Initialt beslutades att alla EU-länderna skulle göra omställningen till sommartid i mars 2019 och att tillbakaställandet av klockan den sista söndagen i oktober 2019 endast skulle komma att göras av de länder som väljer att normaltid är deras "eviga" tid. Men genomförandet av EU-beslutet är nu framskjutet till 2021.


För att lättare komma ihåg åt vilket håll klockan ska vridas kan man till exempel tänka på sina trädgårdsmöbler som man ställer FRAM på våren och ställer TILLBAKA i förrådet på vintern.

På våren ställer vi fram klockan, och på hösten tillbaka. Plättlätt!