Så prioriteras kommunens planarbeten
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Karin Sidén 2019-10-31

Fem planarbeten har prio ett i kommunens planprioritering.
Bild:Kartbild hämtad på kommunens hemsida
Fem planarbeten har prio ett i kommunens planprioritering.

Området vid Brunnarondellen, där Coop tidigare låg, toppar listan när kommunens planarbeten prioriteras för de kommande fyra månaderna.

-Övriga ettor indikerar ett lugnare tempo i utbyggnadstakten i Bro med tanke på det som redan byggs i Tegelhagen och Trädgårdsstaden, säger Janne Stefanson (KD), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.


Samhällsbyggnadsutskottet fattade beslut om en ny planprioritering tisdagen den 23 oktober 2019.

-Vi lyfter fram området vid Brunnarondellen som högsta prio eftersom det befintliga bostadsområdet förlorat mycket på tomrummet som uppstod efter att Coop flyttade. Det finns ett bra förslag från fastighetsägaren Genova. Det kommer att bli ett lyft för Brunna, säger Janne Stefanson.

Målet är att utveckla fastigheten Viby 19:3, där Coop tidigare låg, till ett område med blandad bebyggelse, bland annat bostäder. Ett planarbete pågår där en viktig del är att utreda förutsättningarna för detta. Idag tillåter detaljplanen bara handel. En medborgardialog genomfördes 2018.

Övriga planarbeten med prioritering ett är Korsängen (Kungsängens gamla idrottsplats), Tibbleängen, Ådö skog och Örnäs 1:22, där planen är att utöka Brunna industriområde i anslutning till ICA fastigheters framtida e-handelslager.

Samhällsbyggnadskontoret kommer att arbeta aktivt med ettorna samt de 15 första tvåorna, de som har beteckningen 2A.

Planerna som betecknas 2B är också aktiva planer men för det mesta av en enklare karaktär och treorna väntar på någon form av klargöranden. De kan också ha bedömts ha begränsat allmänvärde och får stå tillbaka vid resursbrist. Prioritering fyra anger att planuppdraget ska upphöra eller omformuleras.

Sammanlagt ingår 41 planarbete i prioriteringen.

Samhällsbyggnadsutskottet (SBU) bildades av Alliansen efter valet 2018 och har ansvar för bland annat planprioriteringen. Syftet är att politik och samhällsbyggnadskontor ska gå i takt med vilka utbyggnadsplaner som arbetas fram.

Planprioriteringen görs var fjärde månad mot tidigare två gånger per år.

-Det gör att vi har vi, politik och tjänstemän tillsammans, har bättre kontroll över framväxten av det som är planerat. Om en plan blir väldigt fördröjd så har vi möjlighet att prioritera vilken annan plan som bör lyftas fram, säger Janne Stefanson.


Här kan du läsa mer om de olika planprioriteringarna.