Efterlängtat - dags för första REKO-utlämningen i Upplands-Bro


Karin Sidén 2019-12-18

Bild:Reko Stockholm Bro

Fredagen den 20 december är det dags för en efterlängtad premiär i vår kommun. Då sker nämligen den första REKOringsutlämningen. Mitt på torget i Bro centrum, framför Brohuset, kommer utlämningen att ske.

-Det känns väldigt roligt att vi är i gång och att intresset är så stort! Tanken om en REKO-utlämningsplats här i kommunen har funnits ett tag, men nu äntligen är det dags! Till första tillfället, den 20 december, är det 11 olika producenter, varav fyra från Upplands-Bro, som är med. Allt från microgreens, picklad rödlök och äppelmos till ostar, lammskinn och inlagd sill finns med i varuutbudet, självklart lokal- eller närodlat/producerat! säger Karina Tomtlund, som är en av initiativtagarna.

Nu på fredag, den 20 december mellan klockan 17.30 och 18.15, sker den allra första REKO-utlämningen i Upplands-Bro. Utlämningsplatsen är mitt på torget i Bro centrum.

Initiativtagare till att skapa en lokal REKOring här i Upplands-Bro är Karina Tomtlund, Ålbrunna Gård, och Lotta Nilsson. Lotta, som varken driver gård eller producerar något av det som säljs, kallar sig själv intresserad och engagerad konsument. Hon berättar:

-Vi kommer att hålla till rakt utanför Brohuset, mitt i Centrum. Där kommer våra elva producenter att ställa upp våra bilar och/eller bord så att kunderna kan hämta sina förköpta varor. Till den här utlämningen är det inte så överraskande mycket jul-iga varor det handlar om. Allt från sill till saffransbullar, glögg och pepparkakspraliner.

Vad är då en REKO-ring, undrar kanske vän av ordning?

-Enkelt förklarat kan man säga att det är ett samarbete mellan lokala producenter där man har en gemensam utlämningstidpunkt av för-köpta varor. Och det är en viktig poäng! Det är inte en marknad där man kan köpa varor på plats. I stället har man beställt och betalat det man vill ha redan innan. På själva utlämningen hämtar man bara det som redan är betalat för, säger Karina Tomtlund och fortsätter:

-Upplägget innebär ett antal fördelar för både kunder och producenter: 1) det behövs inga marknadstillstånd eftersom det inte är någon försäljning som sker på platsen 2) producenterna transporterar med sig det som redan är betalt - inget blir över och måste packas med hem igen 3) som kund kan du köpa varor från en eller flera producenter och hämtar bara på en plats 
4) som kund kan man planera sitt/sina inköp eftersom man bokar och betalar varorna i förväg.

En annan fördel Karina och Lotta framhåller är REKO-ringens förträfflighet vad gäller tillgång till det närproducerade. Det är inte alla som är bilburna och kan ta sig till våra lantbruk för att handla där. Har man inte bil är det inte lätt att ta sig till någon av vår kommuns fyra producenter: Signhildsberg, Kvarnnibble, Ålbrunna eller Långvretens Gård. 

-Tack vare REKO-ringen får fler kommuninvånare tillgång till våra lokalproducerad livsmedel och varor. Nu vid första tillfället deltar som sagt fyra gårdar från Upplands-Bro, men till våren kommer det tillkomma ytterligare Upplands-Bro-baserade producenter. Utbudet varierar med årstiden, så även antalet producenter, förklarar Karina. 

-En del tror att REKO handlar om enbart ekologiskt, eller enbart grönsaker. Kanske beroende på att det är en stark vegotrend i Sverige, men REKO är inte likställt med VEGO. Här säljs köttprodukter av alla de slag. Kvarnnibble till exempel säljer lamm- och nötkött. Signhildsberg, Görvälnlammet och Resta Gård är även de köttproducenter, säger Lotta och lägger till:

-Namnet REKO kommer sig från en sammanslagning av orden REjäl KOnsumtion, REKO helt enkelt!

Är man nyfiken och vill veta mer är tipset att gå med i REKO Stockholm Bro FaceBookgrupp  där kommer det hela tiden kommer att finnas aktuell information kring  kommande utlämningar.

FB-gruppen lägger aktuella producenter upp vad de säljer just den här gången, eftersom utbudet kan variera från tillfälle till tillfälle. 


Producenterna kommer den här gången från sju kommuner:

UPPLANDS-BRO kommun

- Långvretens gård: ägg

- Signhildsbergs gård: nötkött, lammskinn

- Ålbrunna gård: jordärtskockor, plommonchutney

- Kvarnnibble gård: lammskinn, lammkött, nötkött, äppelmust, glögg

SIGTUNA kommun

- Lokalt Odlat: lussebullar, bröd, torkade kryddor, sallat, microgreens, pesto m.m.

HÅBO kommun

- Lady Marions Bågar & Ting: chokladpraliner och annan konfektyr

JÄRFÄLLA kommun

- Görvälnlammet: lammkött, korv, ull, lammskinn

VALLENTUNA kommun

- Lönnqvists skafferi: inlagd sill

ÖSTERÅKERS kommun

Gröna Kramar: grönsaksprodukter

ENKÖPINGS kommun

- Vallgarns gårdsmejeri: ost, ostkaka

- Resta gård: mejerier, korv & chark, nöt- lamm- älg- och griskött m.m.