FRG tillverkar skyddsutrustning till vårdpersonalen


Karin Sidén 2020-03-30

Så här ser den skyddsutrustning ut som FRG just nu tillverkar för att hjälpa vårdpersonalen inom kommunal verksamhet.
Bild:Karin Sidén
Så här ser den skyddsutrustning ut som FRG just nu tillverkar för att hjälpa vårdpersonalen inom kommunal verksamhet.

FRG, Frivilliga Resursgruppen, i Upplands-Bro är aktiverad för att bistå kommunen på olika vis nu under den pågående coronakrisen. Förutom att samordna frivillig-krafter som hjälper till med livsmedelsleveranser till dem som bör hålla sig hemma för att undvika smitta har det också fått ett mer utmanande uppdrag: att tillverka skyddsutrustning till vården.

-Vi fick frågan från Mats Kjellberg, kommunens säkerhetsansvarige, om vi skulle kunna hjälpa till med tillverkning och det är klart vi kan! Vi hade en uppstarts-sträcka, där vi med bistånd från vårdpersonal arbetade fram modeller av skyddsrockar och skyddsvisir som vi sedan har börjat massproducera. Nu är det full verkstad!

-Vore det inte så absurt, hela situationen, så skulle man skrattande kunnat konstatera att det är lite som tomteverksta'n på Kalle Ankas jul nu på Klöv där produktionen sker. I går tillverkades drygt 170 skyddsöverdrag/förkläden och 140 skyddsmasker!


Tillverkning av skyddsvisir. OH-plast, resårband, skumgummi och häftklamrar är materielet som används.
Bild:Karin Sidén
Tillverkning av skyddsvisir. OH-plast, resårband, skumgummi och häftklamrar är materielet som används.

Att leveranserna av skyddsutrustning dröjer, eller i värsat fall uteblir, är en av de allvarliga konsekvenser vi ser i samhället nu under coronakrisen. Det råder brist på alla typer av skyddsutrustning överallt i Sverige, så även här i Upplands-Bro, och därför har kommunens ansvariga vidtagit ett flertal åtgärder i ett försök att undvika akut brist. 

UBRO har redan tidigare berättat om den efterlysning som lades upp på FB där vi Upplands-Bro-bor uppmanas lämna in till exempel skyddsglasögon och annat vi kan tänkas ha liggande i förråden. 

FRG, Frivilliga Resursgruppen, har också involverats i arbetet med att trygga förråden med skyddsutrusning. De har av kommunen fått i uppdrag att tillverka engångsartiklar, såsom skyddsöverdrag och skyddsmasker, till vårdpersonalen. Kommunens vårdinrättningar och äldreboenden kommer därmed att kunna fylla på sina förråd med FRG-tillverkad utrustning och redan i dag, måndag, kommer den första leveransen att ske.

-Vi fick frågan från Mats Kjellberg, kommunens säkerhetsansvarige, i förra veckan om vi skulle kunna hjälpa till med tillverkning och det är klart vi vill det! Att kunna hjälpa våra hjältar inom sjukvården känns oerhört stort - och viktigt! säger Dan Carlsson, som är en av de ansvariga för FRG i kommunen. Han fortsätter:

-Vi har "varit i produktion" sedan i onsdags förra veckan. Det vi tillverkar är engångsartiklar, skyddsvisir och skyddsrockar. Och vi tillverkar dem från sopsäckar och OH-plast. Vi har haft med vårdpersonal i framtagandet av modellerna, för det är ju viktigt att det funkar rent praktiskt! Det ska vara lätt att ta på sig och av sig, skyddsvisiren ska inte imma igen och måste kunna rymma glasögon för dem som har det, och så vidare. Produktutveckling helt enkelt!

Full aktivitet i \
Bild:Karin Sidén
Full aktivitet i "tomteverksta'n". Här klipps ärmar till och tejpas ihop. Ärmar som sedan ska tejpas fast på skyddsrockarna som tillverkas av 160-liters sopsäckar. 

-FRG har varit aktiverade, med flera olika uppgifter, nu under coronakrisen. Ett av de viktigaste uppdragen är att vi samordnar frivilliga hjälpare med de som anmält att de behöver hjälp, till exempel våra 70+are och personer i riskgrupp. Att vi registrerar de frivilliga blir en trygghet för den äldre och det behövs för tyvärr finns det illasinnade personer som utnyttjar en sådan här situation för att komma åt våra äldre och svagare. Att tillverka skyddsutrustning är ett annat hjärteuppdrag vi nu tagit oss an.

Tillverkningen av engångsutrustningen sker i FRGs lokaler vid Klöv i Bro. Där har FRG sedan flera år sina lokaler, och nu har man skapat en "tillverkningsverkstad" i ledningsrummet. Där har lokalen städats ur och alla ytor spritats av innan produktionen drog i gång. Dessutom spritas ytorna av varje morgon, allt för att skapa bästa möjliga tillverkningsmiljö.

Mathias Johansson, som också är en av kommunens FRG-ansvariga, berättar:

-Vi har även vidtagit en del andra åtgärder, såsom att vi begränsar antalet medverkande per tillverkningstillfälle till 10 så att man kan stå på behörigt avstånd medan man jobbar. På så sätt har vi också bra överblick över läget och kan enkelt ställa om mellan de olika arbetsmomenten. Vi skulle vilja öka produktionstakten ytterligare så vi undersöker möjligheterna till att kanske hitta ytterligare en tillverkningslokal men i nuläget är det Klöv som gäller.

Bild:Jessica Hoffmann

Mathias håller koll på produktionsleden. 
Bild:Jessica Hoffmann
Mathias håller koll på produktionsleden. 


Bild:Nina Rönnberg

Mathias är den som har kontakten med vården i kommunen. Han berättar:

-Jag kommer ha daglig kontakt med den ansvariga och planen är att vi då varje dag ska kunna leverera nya engångsartiklar. Genom medias rapportering har vi ju alla förstått att det är en svår situation nu, med besällningar som inte går igenom och leveranser som försenas, och det gör ju att den skyddsutrustning vi tillverkar här på Klöv är välbehövd. 

I söndags var det fullt runt borden i produktionsrummet och flitens lampa lös. Undertecknad och ytterligare nio volontärer samt Mathias och Pontus från FRG-ledningen jobbar på. Klipper till, tejpar och stansar hål, knyter resårband och häftar ihop OH-plast. Långa stunder är det enda som hörs plastprassel och tejp som dras ut från sina rullar. Koncentrationen är stor och det är en mycket speciell känsla i rummet.

Jessica Hoffmann är en av de volontärer som hjälpte till under söndagens tillverkningspass på Klöv:

-Det är en absurd känsla, nästan overklig, att vi står här 2020 och tillverkar skyddsutrustning till vårdpersonal av sopsäckar. Samtidigt känns det bra att inte sitta hemma och följa varje nyhetssändning. Att komma ut och träffa andra och samtidigt kunna bidra med något som hjälper vårdpersonalen känns rätt i hjärtat.

Själv kan jag bara hålla med. Det känns bra att kunna bidra med något till vårdpersonalen som gör så mycket för oss alla. Att på något litet vis hjälpa dem som går i frontlinjen i den här surrealistiska verklighet vi genomlever just nu. Så länge behovet finns kommer FRGs volontärer att fortsätta göra sitt för att hjälpa till där de kan!

Montering av engångs-skyddsutrustning pågår! Till vänster tejpas en ärm fast i skyddsrocken. Till höger monteras skyddsvisir.
Bild:Karin Sidén
Montering av engångs-skyddsutrustning pågår! Till vänster tejpas en ärm fast i skyddsrocken. Till höger monteras skyddsvisir.

Färdiga skyddsvisir!
Bild:Karin Sidén
Färdiga skyddsvisir!

Färdiga skyddsrockar! 20 stycken redo att komma till användning.
Bild:Karin Sidén
Färdiga skyddsrockar! 20 stycken redo att komma till användning.

Länk till kommunens hemsida där du bland annat hittar kontaktuppgifter till FRGs ledningsgrupp.


Behöver du hjälp? Eller vill du själv hjälpa? Gå via länken.Är du nyfiken på FRG? Här nedan finns några olika artiklar UBRO skrivit om verksamheten.
Vill du läsa mer ännu mer? Skriv då FRG i sökrutan på UBRO, då kommer 30 olika artiklar upp där FRG är omnämda.

Frivilliga Resursgruppen startas i Upplands-Bro (sep 2014)

Frivilliga Resursgruppen i Upplands-Bro ordnar insamling till förmån för det nya asylboendet (okt 2015)

FRG och Attundas brandmän övade tillsammans (maj 2016)

FRG Upplands-Bro är en viktig resurs för... (maj 2019)