Misstänkt farligt föremål vid kommunhuset - polisinsats pågår


Karin Sidén 2020-05-27


Vid femtiden i dag på onsdagsmorgonen hittades ett misstänkt farligt föremål utanför kommunhuset i Kungsängens centrum. I skrivande stund väntar man på att bombtekniker ska komma för att avlägsna föremålet.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska det vara en väska märkt med ordet "BOMB" som placerats ut.

Furuhällsplan, tåg- och buss-stationen och Enköpingsvägen är avspärrade. Det i sin tur innebär att tågen inte stannar i Kungsängen och att bussarna vänder tidigare, och alltså inte kör hela vägen fram till ordinarie vändplats.

Avspärrningarna påverkar även biltrafiken. Enköpingsvägen är avstängd förbi Kungsängens station och kommunhuset. Furuhällsplan, Kyrkvägen, Östervägen, Furuhällsvägen och Torget är också avstängda, uppger Trafikredaktionen på P4 Stockholm.

Vårdcentralen och Folktandvården är stängda då de är lokaliserade inom avspärrningen.

Boende i området uppmanas att hålla sig inne. Det har gått ut ett VMA-meddelande som vänder sig till Kungsängenborna.

Kommunen har aktiverat sin krisledning. På sin hemsida skriver de följande:

"Under morgonen har ett misstänkt farligt föremål hittats utanför kommunhuset, vid Furuhällsplan 1 i Upplands-Bro. Boende i närheten av kommunhuset ombeds att stanna inomhus tillsvidare. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Polisen har spärrat av kring kommunhuset och nationella bombskyddet är på väg. Kommunen har aktiverat krisledning. Mer information kommer att publiceras löpande."

Klockan 07.40 intervjuades Mats Kjellberg i Radio Stockholm. Han berättade bland annat att man gick in i stabsläge vid 05.30. Det primära arbetet för kommunens del handlar just nu om att försöka få hemtjänst och omsorg att fungera i det avspärrade området. Själva föremålet är det i stället den nationella bombstyrkan som tar hand om.och att han kontaktades redan vid 03.10 på grund av att ett flertal bilbränder anlagts.

De bilbränder Mats Kjellberg pratade om i intervjun är sex anlagda bilbränder på olika platser, varav tre i Bro, två i Kungsängen och en i Brunna. Se separat artikel.

Länk till upplands-bro.se

UPPDATERING kl 08.30:

En förundersökning om grovt olaga hot är inledd.

Polisen skriver på sin hemsida:
"Efter den första undersökningen av föremålet kan det fortsatt inte uteslutas att det är skarpt.

I samband med den fortsatta hanteringen av föremålet kommer vissa boende i en fastighet intill att evakueras.

Polispersonal samverkar på plats med personal från kommunen."

På Radio Stockholms nyheter säger man nu att vissa boende kommer att evakueras som en säkerhetsåtgärd. Sedan tidigare är kommunhuset utrymt.

Aftonbladet uppger i en uppdatering av sin artikel att Polisens nationella bombstyrka har skickat in sin robot till väskan för att undersöka den. Roboten som är försedd med en kamera ska även ha försökt lyfta väskan som visade sig vara för tung för det. 


UPPDATERING kl 12.00:


Polisen har gjort två nya uppdateringar på sin hemsida:

Kl 11.20: "Bombtekniker har undersökt föremålet och bedömt det som ofarligt. Kriminaltekniker kommer nu att undersöka platsen.

De gjorda avspärrningarna kommer efter hand att hävas men en mindre avspärrning kommer att vara kvar så länge teknikerna arbetar.

Tågtrafiken vid Kungsängens station har släpps på."

Kl 11.30: "De personer som evakuerats eller inte haft tillträde till sina arbetsplatser kan nu återgå."