Bro IK startar fotbollslag för synskadade


Karin Sidén 2021-07-01

Mark Blake från Mälarhöjdens IK är på plats på Bro IP för att hjälpa klubben att starta ett para-fotbollslag. Här går han igenom ett av kvällens träningsmoment, individuell bollhantering.
Bild:Tommy Sidén
Mark Blake från Mälarhöjdens IK är på plats på Bro IP för att hjälpa klubben att starta ett para-fotbollslag. Här går han igenom ett av kvällens träningsmoment, individuell bollhantering.

Idrottsföreningen Bro IK är en stor idrottsfamilj med anor. Föreningen är kommunens äldsta och största idrottsförening. Med breddidrott inom bordtennis, boxning, fotboll, gymnastik och innebandy och över 100 verksamhetsår har man under årens lopp bidragit starkt till gemenskap och tillhörighet.

På senare år har de fem sektionerna fått ett sjätte syskon, futsal, och nu väntas ytterligare tillökning i familjen då föreningen startar en parasportsektion. 


-Bro IKs verksamhet är sedan länge både inkluderande och välkomnande, men nu tar vi ytterligare ett steg. Vi startar ett fotbollslag för personer med synnedsättning! berättar Marie-Louise Ståby som är vice ordförande samt utbildningsansvarig i klubben. Satsningen sker i samarbete med Mälarhöjdens IK, Parasport Stockholm, Allmäna arvsfonden samt Upplands-Bro kommun.

Initiativet kommer initialt från Minna Ledin, en av föreningens engagerade föräldrar, som saknade ett lagsportsalternativ för sin synskadade son. Nils Tener och Marie-Louise Ståby, klubbchef respektive vice ordförande, nappade direkt och har tillsammans med ovan nämnda samarbetspartners möjliggjort satsningen.

-Fotbollsintresserade barn och ungdomar med synnedsättning har fram till nu haft väldigt begränsad möjlighet till organiserad lagidrott. De har varit hänvisade till Mälarhöjdens BK vilket kanske inte alltid har fungerat logistiskt. Nu startar vi ett lag på "vår" sida Stockholm också och det känns fantastiskt roligt att få vara med om det. Vilken glädje! säger Nils Tener.


 Nöjd målskytt väntar på att få tillbaka bollen! 
Bild:Tommy Sidén
 Nöjd målskytt väntar på att få tillbaka bollen! 

Tänk dig att spela fotboll utan att se bollen.

Eller lagkamraterna. Eller motståndarna. Eller ens målet...

Omöjligt tänker jag, när jag en fredagkväll i början av juni åker till Bro IP för att själv få prova på det man lite slarvigt kallar blindfotboll men som egentligen heter 5-a-side fotboll. På IP pågår den första av två provträningar som arrangeras innan laget startar i höst. Provträning nummer två är lagd i slutet av sommaren, när semestrarna är slut och skolan är igång igen.

På fotbollsplanen passas och dribblas det, precis som det brukar göras på en fotbollsplan. Några skillnader finns dock, till exempel tempot och ljuden. Bollarna är tyngre och studsar inte så mycket och är utrustade med en bjällra så att de hörs.

Största skillnaden är dock variationen på spelare. På planen tränar nämligen barn, ungdomar, unga vuxna och vuxna tillsammans och många har ögonbindel.

Satsningen på 5-a-side fotboll i Sverige är möjlig tack vare stöd från Allmänna Arvsfonden. Mark Blake från Mälarhöjdens IK är "instruktör" och inspiratör och en av dem som arbetar för att öka tillgängligheten för para-fotboll. Mark har utbildat ledarna i Bro IK under våren och finns med under provträningarna.

Det är Mark som håller i träningen den här kvällen medan Bro IKs ledare ser och lär.

Nils Tener, Bro IKs klubbchef står vid sidan av planen tillsammans med Marie-Louise Ståby, vice ordförande, och berättar om satsningen och förklarar hur 5-a-side går till.

-Ögonbindel har spelarna för att "jämna ut" förutsättningarna. En synnedsättning kan ju vara av väldigt olika grad där någon kanske har 50% av synen i behåll medan en annan har mindre än 5% kvar. Samtidigt märks det tydligt när synen blir noll vilka som ser väldigt lite till "vardags". De rör sig mer obehindrat medan de andra är lite mer försiktiga. Ögonbindeln är valfri för de yngre spelarna.

-Vanligtvis har man en sarg så att bollen håller sig kvar inne på planen, men i kväll får vi vara bollkallar och springa efter bollarna, för sargen vi ska få låna är inte på plats än, flikar Marie-Louise in. 

Bollteknikträning där det inte bara gäller att hålla reda på sina fötter och den egna bollen. Dessutom måste du lyssna efter träningskompisarna så att krockar undviks...
Bild:Tommy Sidén
Bollteknikträning där det inte bara gäller att hålla reda på sina fötter och den egna bollen. Dessutom måste du lyssna efter träningskompisarna så att krockar undviks...

Medan Nils, eller Nisse som han kallas, förklarar hur det hela går till pågår träningen ute på planen och det blir väldigt tydligt vad han menar. Med bland spelarna finns nämligen ett föräldrapar som är där tillsammans med sin provtränande åttaåring samt en av klubbens ungdomstränare. Alla tre seende, men nu försedda med ögonbindel. De rör sig definitivt försiktigare än träningskamraterna som alla har vanan inne att förlita sig på mer på hörseln.

För det är inte bara bollens pinglande ljud spelarna ska lyssna efter och koncentrera sig på. Utöver bolljudet gör alla spelare hela tiden ett monotont ljud för att ljudmarkera sin position så att man inte springer ihop. Målvakterna i respektive lag klonkar dessutom i målburen så att man kan orientera sig på planen och vet på ett ungefär var man är...

Alla olika ljud ska sorteras och hjärnan ska snabbt fatta beslut utifrån vad man kommer fram till, och är man då inte van att besluten fattas baserat enbart på hörselintryck så tar processen längre tid och man blir både långsammare och mer försiktig. (se gärna ett Youtubeklipp från Paralympics 2016 för att se hur 5-a-side går till).

Till Bro IKs första prova-på-träning har det kommit nyfikna barn och unga så långt bort ifrån som Västerås. Upptagningsområdet är stort och utbudet litet. För Minna Ledin, mamma till en fotbollsälskande son, är det en högtidsdag. Det var Minna som kom med idén att starta ett parafotbollslag i Bro IK och hon kommer även att vara lagledare för laget. Nu står hon vid sidan av planen och myser i kvällssolen - när hon inte jagar bort de besvärliga myggorna vill säga!

-Min son älskar fotboll, och har alltid gjort det, men att vara med i ett "vanligt" lag är omöjligt eftersom hans synnedsättning är alldeles för stor för det. Att få tillhöra ett lag är stort och det är verkligen stort att få stå här vid sidan av planen och se honom och de andra träna tillsammans. Vi ledare har ju också fått prova på att spela med ögonbindel så vi vet ju vilken utmaning det är.

-Det har varit väldigt roligt och lärorikt att jobba tillsammans med Mark och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete, säger Nisse.

Att stå där i den varma junikvällen och lyssna på de glada tillropen på planen och höra Nisse och Marie-Louise berätta om hur klubben tänker om parasportsatsningen och om det fina stöd man fått av Mälarhöjdens IK och Parasport Stockholm värmer. Det blir spännande att se hur många som kommer till provträning nummer två!