Trafikverket bygger två nya broar i Upplands-Bro


Karin Sidén 2021-09-13

Brobyggen pågår meddelar kommunen på sin hemsida. Det är Trafikverket som påbörjat byggnationen av två nya broar i Upplands-Bro. Den ena vid Almarestäket mot Järfälla och den andra vid Erikssund mot Sigtuna. Båda broarna är öppningsbara och ersätter befintliga broar.

Då de nya broarna byggs bredvid de nuvarande broarna kommer framkomligheten endast att påverkas i liten utsträckning. Vissa störningar, såsom buller, vibrationer samt en ökad trafik av tunga fordon är ofrånkomliga men enligt Trafikverkets hemsida kommer man som trafikant kunna passera arbetsplatserna under byggnationen.

Vid Almare Stäket saknar den nuvarande bron cykelbana vilket medför att cyklister måste samsas med övriga fordonsgrupper på den smala bron. Då den befintliga bron är till åren kommen och därmed uppnått sin tekniska livslängd samt inte har tillräcklig bärighet för tung trafik väljer man nu att ersätta den.

Den nya bron kommer både öka framkomligheten samt förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter och fordonsförare. När den tas i bruk kommer den gamla bron att rivas. Trafikverket skriver på sin hemsida att bro-projektet vid Almarestäket planeras vara klart under 2024.

Den nya öppningsbara bron vid Erikssund kommer att ha högre bärighet samt bättre framkomlighet än den befintliga. För att förbättra trafiksäkerheten för fordonsförare, cyklister samt gångtrafikanter breddas de två förfälten för motortrafik samtidigt som man även inrättar en gång- och cykelbana.

Den nuvarande bron vid Eriksund kommer, precis som den gamla bron vid Almarestäket, att rivas när den nya tas i bruk - något som enligt Trafikverket kommer att ske under 2024.