Upplands-Bro backar i Svenskt Näringslivs ranking


Karin Sidén 2021-09-22

Tabellen är baserad på resultatet i Svenskt Näringslivs ranking. Siffrorna är hämtade från sidan foretagsklimat.se
Bild:UBRO
Tabellen är baserad på resultatet i Svenskt Näringslivs ranking. Siffrorna är hämtade från sidan foretagsklimat.se

Upplands-Bro kommun backar 38 placeringar, från plats 12 till plats 50, i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking för 2021. Trots tappet i placeringar så handlar det endast om ett par tiondelars sänkning i betyg, där kommunens genomsnittsbetyg går från 4,0 till 3,8.

Solna, som prenumererat på förstaplatsen i hela 13 år, har i år fått lämna över den till Vårgårda, trots att man ökade det egna snittresultatet jämfört med både 2020 och 2019. Andraplatsen knep Härryda och detroniserade Solna landade på tredjeplatsen. 

Genomsnittet för Stockholms län är 3,5 och för hela Sverige är det 3,4. De företag som medverkat i rankingen är i första hand företag i kommunen som är medlemmar i Svenskt Näringsliv, samt ytterligare några slumpmässigt utvalda företag. Totalt har 76 företag i Upplands-Bro svarat på enkäten vilket är knappt hälften (42%) av dem som blev tillfrågade om att delta. i kommunen finns cirka 2500 företag så det är en mycket liten del som är med och påverkar rankingen.

I dag, den 22 september, presenterade Svenskt Näringsliv resultatet i sin årliga ranking. Rankingen, som gjorts sedan 2001, bygger till stor del på enkätsvar från företagare, där de får bedöma företagsklimatet i den egna kommunen utifrån vissa givna parametrar såsom till exempel dialog, trygghet, infrastruktur samt myndighetsutövning.

År 2009 hamnade kommunen på plats 219 av 290 och sedan dess har företagsklimatet utvecklats mycket. Med några få undantag, som nu i årets ranking samt år 2014 och 2015, så har Upplands-Bro klättrat stadigt uppåt.


-Vi tar årets resultat på stort allvar. Vi är också medvetna om att trygghetsfrågan kan ha haft inverkan på resultatet – det är en fråga som vi redan arbetar kraftfullt med och som fortsatt ligger allra högst på vår agenda, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande på kommunens hemsida.

Katarina Barter, näringslivschef i Upplands-Bro sedan i maj i år, säger:

-Vi tar ödmjukt emot resultatet i företagsrankingen. Vi vet att företagarna i Upplands-Bro är vana vid en tät och nära dialog med kommunen, detta kan ha påverkats av pandemin. Vi tar till oss företagens åsikter och arbetar redan hårt för att öka antalet mötesplatser och arenor.

Företagsbesök som verktyg för bättre dialog och ökad förståelse är något som Katarina Barter och Fredrik Kjos redan infört. Sedan i våras gör de regelbundet företagsbesök och har som målsättning att genomföra över 100 besök på företag i alla storlekar och skilda branscher innan årsskiftet.

-Vårt näringsliv lägger grunden för ett starkt och hållbart samhälle. Vi behöver kraftsamla och vidta åtgärder för ett ännu bättre näringslivsklimat. Vi behöver också fortsätta lyssna in våra företagares behov och hitta nya lösningar tillsammans. Det är oerhört givande att komma ut och på plats få diskutera de näringslivsfrågor som ligger våra företagare mest varmt om hjärtat. Det är med en nära kontakt och god dialog som vi kan utveckla företagsklimatet, säger Fredrik Kjos (M) kommunstyrelsens ordförande.

Med start den här veckan kommer samtliga företag, cirka 2500 stycken, i Upplands-Bro kommun att kontaktas av näringslivsavdelningen för att informeras om kommunens näringslivsverksamhet samt för att svara på vilka de mest prioriterade frågorna att arbeta med är för kommunen. (se länk)



FAKTA:

Rankingen, som görs årligen sedan 2001, bygger till två tredjedelar på 32 000 enkätsvar från företagare runt om i Sverige varav 3700 från Stockholms län, och görs av uppdrag av Statistiska Centralbyrån. Betyget ökar i 152 kommuner och sjunker i 75. Antalet kommuner som inte når godtagbart resultat minskar. I Stockholm klättrar tio kommuner i rankingen medan 14 kommuner sjunker.