Helikopterövningar i Kungsängen för nästa kull Mali-soldater


Karin Sidén 2021-10-25

Helikopter 16 används vid slutövningen för Mali-soldaterna.
Bild:Försvarsmakten / Petter Persson
Helikopter 16 används vid slutövningen för Mali-soldaterna.

Under vecka 43, med start idag, måndag den 25 oktober, genomför Livgardet en stor övning med förband som inom kort ska åka till Mali för att lösa av det svenska styrkebidraget i FN-insatsen där.

Slutövningen, som är en viktig del i soldaternas förberedelser innan de åker till Mali, kommer att innehålla en hel del helikopterinslag, bland annat tränar man soldaterna i lufttransport av skadade.

Under nästa vecka kommer det att övas med helikopter på Kungsängens militära övningsfält ute på Livgardet. Helikopterflygningarna sker i samband med slutövningen för Mali 15, den svenska FN-styrkan som inom kort åker till Mali för att lösa av nuvarande förband (Mali 14). I övningen, som totalt omfattar cirka 200 soldater, kommer såväl tyngre fordon som helikopter att ingå.

Mellan den 25 och 29 oktober pågår slutövningen och bland annat så kommer soldaterna utbildas i lufttransport av skadade. Den mesta flygningen kommer att ske över Livgardets område men boende i Brunna och delar av Kungsängen kommer sannolikt att märka av luftaktiviteten. Helikoptrarna kommer flyga under hela träningsperioden, dag som kvällstid.