Fullspäckat program för 65-plussare
Meddelande från Upplands-Bro kommun


Karin Sidén 2021-11-17

Vill du som är över 65 år fylla agendan med spännande och roliga aktiviteter? Då ska du spana in förebyggande enheten för äldre program. Här finns mycket att välja på.

Vi blir allt äldre i Sverige. För många kommer tiden som pensionär att bli den längsta fasen i livet. Förebyggande enheten finns för att skapa förutsättningar för att äldre i Upplands-Bro kommun skall kunna vara aktiva längre upp i åldrarna samt att motverka ensamhet. Förebyggande enheten för äldre arbetar också med anhörigstöd och volontärverksamhet.

Utöver aktiviteter erbjuds hälsosamtal med hälsopedagog där fokus ligger på fysisk aktivitet och hur man kan bibehålla och stärka hälsan.

Stödgrupper

Här finns stödgrupper för personer med demenssjukdom och deras anhöriga, och även utbildningar. Förebyggande enheten ansvarar för dagverksamhet för personer med demenssjukdom och arrangerar också utbildningar om demens för anhöriga och andra intresserade. Sedan 2017 erbjuds en utbildning, riktad till organisationer och verksamheter som träffar många människor, som leder till en certifiering som demensvän.

Anhörigstöd

Personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk, har en funktionsnedsättning eller annan långvarig ohälsa, erbjuds stöd. Kommunens anhörigkonsulent erbjuder personliga samtal med rådgivning och vägledning, samtalsgrupper, föreläsningar och anhörigträffar.

Volontärer

Kommunen har volontärverksamhet på flera äldreboenden, servicehus, träffpunkter, biblioteken och besöksverksamhet i hemmiljö. En volontärs uppdrag kan till exempel vara: besöka någon hemma, vara promenad- eller fikasällskap, högläsning, lära ut det svenska via Språkcafé.