Enligt DN.se: Skolinspektionen säger nej till Engelska skolans etablering i Upplands-Bro


Karin Sidén 2022-07-22

Enligt Dagens Nyheter (DN.se, 22 juli) har Skolinspektionen i dagarna sagt nej till Engelska Skolans ansökningar om att etablera skolor i fyra svenska kommuner, däribland Upplands-Bro. Koncernen har hittills i år lämnat in fyra ansökningar om att starta nya skolor vilket innebär att samtliga ansökningar för 2022 fått avslag.

Förutom den planerade skolan i Upplands-Bro kommun gäller Skolinspektionens avslag ansökningar om ytterligare två skolor i Stockholms län: i Norrtälje och Huddinge, samt en skola i Göteborg.

DN skriver att friskolekoncernen IES (Internationella Engelska skolan) fram till nu haft lite av ett eget regelverk där de inte behövt redovisa elevunderlag på samma sätt som övriga friskolekoncerner, men att Skolinspektionen nu stramat upp reglerna så att det ska vara lika för alla.


Liselotte Fredzell, utredare vid tillståndsenheten på Skolinspektionen, säger i en kommentar i DN-artikeln att: -Ja, det stämmer att vi nu eftersträvar en mer likvärdig prövning av ansökningarna. Det kan ha varit en glidning som vi behöver strama upp. 

Exakt vad konsekvenserna av Skolinspektionens nej innebär är för tidigt att säga, klart är att Engelska skolan har för avsikt att starta en skola i Trädgårdsstaden i Bro och att den processen nu sannolikt försenas.

Utbilningsnämndens ordförande i Upplands-Bro Paul Gustafsson kommenterar beskedet om Skolinspektionens beslut så här:

- Ja, det stämmer att IES fått avslag från Skolinspektionen, vilket så klart är tråkigt. I och med avslaget har de på sig en viss tid att inkomma med de uppgifter som Skolinspektionen efterfrågar. Jag hoppas naturligtvis att via vårt beslut i Utbildningsnämnden i slutet av april, där vi välkomnar IES till kommunen, samt deras egen komplettering av elevunderlag i ansökan ska göra att Skolinspektionen ändrar sitt nej till ett ja. Vi behöver fler bra skolor till vår snabbt växande befolkning så att vår skolkommun kan ge våra barn/elever en bra och trygg, kvalitativ, skolgång vilket lägger grunden för deras fortsatta liv.

Även SVT.se rapporterar om Skolinspektionens avslag av IES ansökningar. (se här)