Upplands-Brohus höjer hyrorna från 1 februari 2023
Pressmeddelande från AB Upplands-Brohus


Pressmeddelande från AB Upplands-BroHus 2022-12-22

Efter en lång rad förhandlingstillfällen enades Upplands-Brohus och Hyresgästföreningen den 16 december om en hyreshöjning för 2023. Avtalet träder i kraft den 1 februari och innebär att hyrorna höjs med 3,95 procent. Till höjningen kommer ett tillfälligt stödpaket som innebär ett månatligt belopp om 122 kronor. Stödpaketet gäller från den 1 februari till den 31 december och syftar till att i tider med höjda priser och stigande räntor kunna upprätthålla nivån på skötsel och underhåll.


Majoriteten av Upplands-Brohus hyresgäster får en hyreshöjning om 3,95 procent då de har en normhyra under 1550 kronor per kvadratmeter och år. Normhyran är ett mått för att kunna jämföra olika hyror och är beräknad på en lägenhet om 3 rum och kök som är 77 kvadratmeter. De hyresgäster som har en normhyra över 1550 kronor per kvadratmeter och år får en höjning om 2,0 procent. Den som har kallhyra eller betalar sin förbrukning av varmvatten själv får en lägre höjning.

- Jag förstår att det är svårt för många hushåll i dessa tider med höjda hyror men det som nu sker i samhället drabbar alla - även våra hyresgäster, säger Ann Hermansson Alm.

- Vi yrkade på en höjning från den 1 januari men då vi vet att många har det extra jobbigt ekonomiskt i början av det nya året har vi valt att inte debitera retroaktivt från 1 januari utan höjer hyran från den 1 februari, fortsätter Hermansson Alm.