Fokus på grupper för att stoppa skjutvapenvåld – riktade samtal igång
Nyhet från polismyndigheten i Stockholm


Nyhet från Polismyndigheten i Stockholm 2023-04-26

I april har arbetet med GVI, gruppvåldsintervention, startat i lokalpolisområde Järfälla. Polisen, kommunerna och Kriminalvården samarbetar för att kommunicera direkt med personer ur kriminella grupper att våldet måste upphöra.

I lokalpolisområde Järfälla, som omfattar kommunerna Järfälla och Upplands Bro, har förberedelser pågått sedan förra året med att införa strategin mot skjutvapenvåld kallad GVI, gruppvåldsintervention. Under april månad har det operativa arbetet startat genom individuella samtal, så kallade custom notifications.

Polisen, socialtjänsten och frivården genomför tillsammans enskilda möten med strategiskt viktiga personer som tillhör kriminella grupper. Det sker bland annat genom att polis och socialtjänst åker hem till individer eller vid möten med frivården.

- Vi säger att om du eller personerna du umgås med står bakom nästa grova våldshändelse så kommer det bli obekvämt för hela gruppen. Vi kommer att ha fullt fokus på er, säger Murat Aydogan, projektledare för GVI i lokalpolisområde Järfälla.


Ökat fokus på gruppen – samverkan mellan myndigheter

Från polisen arbetar en särskild resurs uppsökande med ökat fokus på gruppen för att upptäcka brott, till exempel genom riktade trafikkontroller. Sanktioner kan även ske med hjälp av andra myndigheter, som att Kronofogden mäter ut tillhörigheter.

Utmärkande för arbetet med GVI är den täta samverkan mellan myndigheter och fokuset på att gruppdynamiken driver våldet. Lokalsamhället engageras för att ge tyngd i budskapet att våldet inte accepteras och att det finns hjälp att få.

- Önskat läge är att ingen grupp vill vara den mest våldsamma och få samhällets ögon på sig. Vi hoppas att budskapet sprids till så många i gruppen som möjligt och att personerna söker stöd och hjälp via kommunens socialtjänst, säger Sara Järver och Mattias Jarl, projektledare för GVI i Järfälla respektive Upplands Bro kommun.

- Ett av Kriminalvårdens huvuduppdrag är att förebygga återfall i brott och där passar GVI-strategin väl in i. Att aktivt arbeta med att få kriminella personer att göra bättre val är en viktig del av vårt jobb, säger Tea Stoltz, Kriminalvårdens representant i det nationella stödteamet för etableringen av GVI i svenska kommuner.


Möten i grupp planeras

Ett annat sätt att kommunicera strategins budskap är genom ett så kallat call-in, informationsmöte dit flera individer som tillhör kriminella grupper kallas. Polis, kommun, Kriminalvården och representanter från lokalsamhället framför gemensamt strategins budskap om att det grova och dödliga våldet måste upphöra. Planering pågår för att genomföra call-in.


Nyheten publicerades på Polisens hemsida den 26 april 2023.

Bild:Skärmdump från Polisens hemsida