Så blir du enkelt en smart och sparsam vattenkonsument!


Karin Sidén 2023-05-26

Vatten är en förutsättning för allt liv, vårt viktigaste livsmedel och är samtidigt en av våra stora framtidsutmaningar. Vi är alla vattenkonsumenter och bär ett stort ansvar för hur vattenkonsumtionen ser ut.
Bild:Pixabay
Vatten är en förutsättning för allt liv, vårt viktigaste livsmedel och är samtidigt en av våra stora framtidsutmaningar. Vi är alla vattenkonsumenter och bär ett stort ansvar för hur vattenkonsumtionen ser ut.

Att det är torrt och varmt har knappast undgått någon! Och det märks inte minst på att vi blir svettiga, att det råder eldningsförbud eller att våra gräsmattor gulnar. Men det märks även på vattenkonsumtionen är hög.

Hos Norrvatten, som producerar dricksvatten till Upplands-Bro och ytterligare 13 kommuner i norra Storstockholm, ser man tydligt hur temperaturen och nederbördsmängden påverkar åtgången på dricksvatten. Därför jobbar de aktivt för att informera och lära ut om hur man bör tänka som vattenkonsument och hur vi kan och måste förändra våra vatten(o)vanor så att det inte ska uppstå vattenbrist. 

Vi i Upplands-Bro och övriga Norrvatten-kunder har turen att det är Mälaren som är vattentäkt vilket gör att det sällan uppstår bokstavlig vattenbrist så som det gör på andra håll i landet och i världen.

Vår vattenbrist handlar i stället om att vattenverket inte hinner med att producera vatten så att det räcker till alla, vilket är ett problem som växer från år till år. Dels blir vi allt fler invånare i "Norrvatten-området" och dels har de senaste årens ökade antal pooler i trädgårdarna ökat vattenförbrukningen. 

Oavsett tillgången på vatten så finns det flera skäl att vara sparsam med dricksvatten, inte minst för att det går åt energi för att rena och producera dricksvatten, något som i dessa dagar borde vara ett skäl nog att tänka till och ändra sitt vatten-beteende. 

Varma dagar kan vattenåtgången gå upp med så mycket som 30%! Kan vi då med enkla, medvetna val och smarta knep minska förbrukningen så gör vi viktig skillnad. 

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser samtidigt som den är något vi "till mans" lätt tar för givet. Tillgång till rent vatten i våra kranar är så gott som alltid en självklarhet och samtidigt en av samhällets viktigaste (och mest sårbara) resurser. 

Här i Upplands-Bro får vi det kommunala dricksvattnet från Norrvatten som har 14 medlemskommuner i norra Storstockholm och har Mälaren som vattentäkt. Norrvattens medlemskommuner får med andra ord sitt dricksvatten från Mälaren.

Det finns gott om vatten i Mälaren så i nuläget är det inte tillgången på vatten som är problemet för oss här i Upplands-Bro. Det som istället kan bli problematiskt och kan begränsa tillgången på rent dricksvatten är vattenverkets kapacitet att "förvandla" Mälarens sjövatten till rent dricksvatten. Vattenverkets kapacitet räcker helt enkelt inte till att möta upp den förhöjda förbrukning som sker under värmeböljor. Man kan helt enkelt bara rena och producera en viss mängd dricksvatten - och den mängden är ändlig, varför vattenbrist kan uppstå även här i "Norrvattenområdet".


Vi kan enkelt minska onödig vattenförbrukning

6 liter vatten i minuten kommer det om du låter kranen rinna. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn! Och en toalett som smårinner förbrukar många liter i timmen - vilket kan betyda ett enormt vattenslöseri. (En liter vatten i minuten som rinner bort blir drygt 1 400 liter per dygn vilket på inget vis är osannolikt räknat.)
Bild:Karin Sidén
6 liter vatten i minuten kommer det om du låter kranen rinna. En droppande kran kan förbruka 55 liter vatten per dygn! Och en toalett som smårinner förbrukar många liter i timmen - vilket kan betyda ett enormt vattenslöseri. (En liter vatten i minuten som rinner bort blir drygt 1 400 liter per dygn vilket på inget vis är osannolikt räknat.)

Om vi alla hjälps åt att minska onödig vattenförbrukning skulle problemet med vattenbrist inte uppstå lika snabbt. Om privatpersoner och verksamheter gör medvetna prioriteringar och kloka val kan man med enkla insatser undvika onödig vattenförbrukning. Av erfarenhet vet man att det under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten - och då inte nödvändigtvis för att drickas utan för bevattning samt till att fylla pooler. 

Ett av våra allra viktigaste livsmedel, livsviktigt till och med, behandlas som "slit och släng" och som en outsinlig naturresurs. I Sverige använder vi i snitt 140 liter vatten per person och dygn (i Stockholmsregionen är den siffran högre (på grund av poolerna) ) så redan om varje individ skulle lyckas spara 20% per dag så skulle det innebära enorma volymer! Bara i Upplands-Bro skulle en 20 %ig minskning per dygn och person (=28 liter) innebära att vi sparar cirka 840 000 liter vatten per dygn (räknat med 30 000 kommuninvånare)!

Och hur sparar man då 28 liter vatten under ett dygn utan att för den skull göra "jobbiga uppoffringar"?

Enklaste sättet, och som verkligen är plättlätt, är att stänga av vattenflödet medan man borstar tänderna. Varje minut vattenkranen spolar försvinner 6 liter vatten ner i avloppet. Om du borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen, skulle det innebära att du sparar 6*4 liter vatten. Alltså 24 liter!

Och då är du nästan hemma! Bara 4 liter kvar. Vilket du busenkelt sparar genom att ha en tillbringare med vatten i kylskåpet så att du alltid har kallt dricksvatten redo. För "fisljummet" vatten direkt ur kranen är inte så gott, så därför brukar nog de flesta av oss spola kranen en stund innan vi fyller vårt dricksglas. Då rinner värdefulla liter dricksvatten rakt ner i avloppet utan att komma till nytta alls. Kallt vatten på momangen får man däremot från tillbringaren i kylskåpet - och simsalabim så har man sparat några liter vatten till!

Hur enkelt låter inte det!!!? Tänk om alla från och med nu kunde göra dessa två enkla förändringar i vårt vattenbeteende! Vilken förbättring det skulle bli och vad mycket vatten som skulle sparas! Genom att hjälpas åt att använda vattnet smart och inte slösa på en av våra allra viktigaste resurser gör vi stor skillnad!


Vattna på morgonen eller kvällen så spar du massor med vatten

En annan smart, medveten och busenkel insats för att minska vattenförbrukningen: ha en tillbringare fylld med vatten stående i kylskåpet. På så sätt har du tillgång till kallt dricksvatten direkt och behöver inte spola kranvattnet ett tag för att uppnå samma vattentemperatur.
Bild:Karin Sidén
En annan smart, medveten och busenkel insats för att minska vattenförbrukningen: ha en tillbringare fylld med vatten stående i kylskåpet. På så sätt har du tillgång till kallt dricksvatten direkt och behöver inte spola kranvattnet ett tag för att uppnå samma vattentemperatur.

För att nämna en annan supersmart och medveten vattenprioritering vi kan göra utan att det påverkar oss nämnvärt: Vattna på morgonen eller kvällen!

Det lät väl inte så svårt, det heller, och växtligheten får det vatten den behöver - och du spar ändå vatten! Hur går det till?

Om man vattnar sin gräsmatta, sina rabatter och blomkrukor mitt på dagen i gassande sol dunstar mycket av vattnet bort utan att komma växterna till gagn. Skulle man istället vänta till kvällen med att vattna, alternativt vattna tidigt på morgonen innan det hunnit bli jättevarmt, gör man en god insats både för vattenförbrukningen och den egna plånboken. 

När man vattnar med vattenspridare i 20 minuter går det åt cirka 150 liter vatten. Att då köra vattenspridaren mitt på dagen, i solgasset, gör att en stor del av de 150 literna aldrig kommer gräset till gagn utan dunstar bort. Med andra ord slösas massor med liter vatten på ingenting - man får inte ens glada grässtrån!

Här nedan kommer ytterligare förslag på enkla, smarta, viktiga och medvetna val och prioriteringar vi alla kan göra!



Bra att veta:


* En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. Känner du ändå att du måste vattna gräsmattan - gör det på kvällen så förångas inte det mesta av vattnet av solvärmen.

* För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten. Vill du ha kallt vatten i dricksglaset? Fyll en tillbringare och låt den stå i kylskåpet.

* Att diska under rinnande vatten förbrukar mångdubbelt mer vatten än att diska motsvarande mängd disk i en full diskmaskin. Har du inte tillgång till diskmaskin så går det åt mindre vatten om du fyller diskhon eller en diskbalja istället för att diska under rinnande vatten. 

* Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

* Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvättTvätta inte enstaka plagg i maskinen.

* Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

* Vi i Stockholmsområdet gör i snitt av med 200 liter vatten per person och dag. Snittet i Sverige är cirka 140 liter/person och dag.


Visst kan du med hjälp av något eller några av knepen här ovanför göra en insats för att hålla nere vattenkonsumtionen i ditt hushåll?!!

Här kommer ytterligare några enkla förslag hämtade från Norrvattens hemsida. Du kan säkerligen komma på ett par, tre till enkla åtgärder för att bidra. Av bara farten spar du ju inte bara vatten utan dessutom lite pengar. Inga fantasisummor kanske, men ändå en positiv bieffekt av att vara en medveten vattenkonsument och miljövän!

Bild:Karin Sidén

1) Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen. Bevattnar du gräsmattan mitt på dagen förångas en stor del av det vatten du sprider ut. Även en gul fnösktorr gräsmatta återhämtar sig! 

2) Om något i trädgården behöver vattnas: vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet avdunstar. Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen.

3) Duscha istället för att bada. Du spar ännu mer vatten om du stänger av vattnet medan du tvålar in dig!

4) Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

5) Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

6) Ställ en fylld tillbringare vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

7) Laga droppande kranar och läckande toalettstolar. På sikt blir även droppar till liter... En droppande kran kan förbruka uppemot 55 liter vatten per dygn. En smårinnande toalett kan utan överdrift förbruka uppemot 1 500-2 000 liter vatten per dygn (en liter i minuten blir 60 liter vatten/timme = drygt 1 400 liter/dygn)

8) 
Tvätta inte bilen. Lite damm gör ju inte så mycket!



Läs mer om hållbar vattenanvändning på Norrvattens hemsida.