Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 16:58 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Roligaste sommarjobbet utmaning för ungdomarna


Karin Sidén 2013-07-18

Roligaste sommarjobbet låter både lockande och bra. Många ungdomar runt om i Sverige nappade på erbjudandet i våras och är nu mitt uppe i projektet. Tanken är att ungdomarna under fyra sommarveckor ska få pröva på livet som entreprenör och egen företagare. Men är det ett rimligt projekt man involverar ungdomarna i? En veckas utbildning och tre veckors företagande är vad Roligaste sommarjobbet innebär. 2 000 kronor får var och en i startkapital och sedan ska de vara flygklara och in business.

Upplands-Bro kommun valde inför sommaren att testa ett nytt grepp för sommarjobbande skolungdomar. Tillsammans med ett antal andra kommuner har man köpt tjänsten Roligaste sommarjobbet av företaget Indivator. Konceptet går i korthet ut på att ungdomarna får en intensivkurs i entreprenörskap under en uppstartsvecka, ett startkapital på 2 000 kronor per person, och en coach från Indivator och sedan ska vara flygklara och redo att ta sig an verkligheten under de tre nästföljande veckorna.

Kommunerna betalar nästan 10 000 kronor per skolungdom som deltar i Roligaste Sommarjobbet (enligt en artikel i DN den 8 juli 2013 och enligt en artikel i DN den 9 juli 2013). I Upplands-Bro var det tänkt att 20 ungdomar skulle få möjlighet att sommarjobba inom konceptet, men ett antal avhopp innan det drog i gång har medfört att de är ungefär 15 stycken i dagsläget.

UBRO har vid två tillfällen skrivit om ungdomar i Upplands-Bro som deltar i projektet. I artiklarna Vi vill jobba och Tjejernas biltvätt är roligaste sommarjobbet berättade jag om ungdomarnas erfarenheter en bit in i sommarjobbsperioden.

I den första artikeln träffade jag Bassam och Surafel, två av sammanlagt fem ungdomar i en grupp som stött på en del motgångar inledningsvis och som inte kommit i gång så som de tänkt sig. Killarna berättade om sina planer och om hur de allt eftersom dagarna gick ändrade planerna och försökte hitta nya vägar för att få möjlighet att göra det de helst ville -jobba. Lite stukade kunde de konstatera att verkligheten var tuffare än de trott och att sommarlovsentreprenörskap var tufft. Att på bara tre veckor få snurr på en verksamhet så pass att de faktiskt får in pengar till lön visade sig långt svårare än de trott och att lyckas bra utan kontakter kändes inte (längre) möjligt.

Bassam och Surafel hade många kloka tankar under vårt samtal. Bland annat såg de brister i samarbetet och stödet från kommunen. Kommunen som köpt in ett relativt dyrt koncept för att sysselsätta sina egna ungdomar har inte haft öppet sinne och en tydlig önskan att stötta enligt killarna. De var fullt medvetna om att tanken var att de ska starta egen verksamhet och stå på egna ben, men helt utan känningar och utan stöd är det som att kasta en icke simkunnig i den djupa änden av bassängen. Bara för att man pratat simsätt i teorin betyder inte det att man kan simma. Eftersom perioden de ska driva företaget är så begränsad (tre veckor) menade killarna att det borde gå att förenkla tillståndsbiten och annat regelmässigt. De förstod att de inte fick konkurrera med befintlig verksamhet, men tyckte att deltagarna i Roligaste Sommarjobbet kunde få särskilda tillstånd som inte är så dyra.

Att uppstartsveckan var väldigt lärorik var Bassam och Surafel överens om, men också att det som 16-18 åring är ett för stort steg att gå direkt ut i verkligheten därifrån utan någon form av skyddsnät/flythjälp och erfarenhet, även om man har en coach som stöttar. Killarna hade även noterat att andra kommuner gjorde mer för sina Roligaste sommarjobbetungdomar och att de därför också lyckades bättre. De trodde möjligen att Upplands-Broborna var lite skeptiska till deras företagande eftersom de inte har någon erfarenhet av Roligaste sommarjobbet. Redan till nästa år förmodade killarna att det skulle vara lättare för den  kommande kullen sommarlovsentreprenörer. Både Surafel och Bassam menade att de hade lärt sig massor och var trots motgångarna positiva till konceptet, även om de tyckte att det fanns en hel del förbättringar man kunde göra. De hoppades att deras erfarenheter skulle leda till en utveckling.

I den andra artikeln träffade jag Tina, Satu, Jessica och Elina utanför COOP i Brunna där de öppnat en tillfällig biltvätt. Tjejerna var superentusiastiska och fulla av självförtroende. Deras verksamhet gick lysande och affärsidén och planen fungerade till och med bättre än de vågat hoppas på. De berättade att de haft en miljöinspektör på besök första dagen som inte hade anmärkt på något men som hade bett om att få prata med deras chef (Indivator) och att de använde så miljövänliga produkter det bara går. Att det var det Roligaste sommarjobbet var de helt överens om.

Inte ens en timme efter att jag lämnade tjejerna i solgasset grusades deras optimism. Medan jag satt vid datorn och skrev artikeln om biltvätten kom två miljöinspektörer och berättade att verksamheten i dess nuvarande form inte kunde fortsätta, så tjejerna fick plocka ihop sin utrustning och lämna parkeringen, djupt besvikna och ordentligt upprörda.

För tjejerna blev miljöinspektörernas andra besök ett tufft uppvaknande. Att regler för biltvätt finns visste de bara vagt, men eftersom miljöinspektören första dagen inte sagt något om deras verksamhet tolkade de det som grönt ljus. Han hade bett om en kontakt med Roligaste sommarjobbet och Indivator vilket de vidarebefordrade till sin coach Petter. Tisdagens besök kom därför som en kalldusch. De fick då reda på att ingen från Roligaste sommarjobbet tagit kontakt med miljöenheten än och att de var tvungna att avbryta sin verksamhet. Ordentligt tillplattade och ledsna plockade de ihop alla sina produkter, svampar och annat material och åkte hem. Satu och Jessica satte sig och googlade för att hitta regelverk och möjliga lösningar. Många timmars nätsurfande senare hade de lugnat ner känslorna något och börjat forma plan B.

När jag träffade dem igen på onsdagseftermiddagen var de dämpat optimistiska och bestämda.

-Vår coach Petter var på två olika möten på kommunen idag och träffade bland andra miljöinspektören. Vad vi fått veta är att det inte finns någon lag som stoppar vår biltvätt. Däremot finns det starka rekommendationer som miljöinspektören och kommunen följer, berättade Tina.

-Vi ska inte ge upp! I går (läs i tisdags) var vi redo att lägga oss platt, så ledsna var vi och allt kändes nattsvart, men nu ser vi flera lösningar. Vi har bestämt oss för att fortsätta, men bara erbjuda innertvätt av bilar. På så sätt kan vi göra det bästa av situationen. Vi ska också försöka hitta en alternativ plats där det är ok för oss att stå, förklarade Satu.

Precis som killarna hade pratat om att kommunen kanske kunde stötta sommarlovsentreprenörerna med förenklade regler och tillståndsprövningar konstaterade tjejerna att det för deras del, som bara hade ett företag i tre veckor, blev väldigt tufft att ha samma villkor som andra företagare. De berättade om en av de andra i Roligaste sommarjobbet-gänget som försökte sälja gluten- och laktosfria bullar i Bro Centrum. 700 kronor hade hon behövt betala för att stå där några timmar om dagen i två veckor. 700 kronor är mycket pengar när ens startkapital är 2 000 kronor.

En som reagerat är Annelie. Hon lämnade in sin bil för tvätt i tisdags när jag var där och intervjuade tjejerna. Hon kom ut från COOP för att hämta bilen lagom för att hamna i miljöinspektörens avhysning av tjejerna och hörde av sig till redaktionen.

-Min bil blev deras sista biltvätt som det verkar, berättade en bekymrad Annelie. -Jag tyckte så synd om tjejerna. Det blev en konstig situation där på parkeringen och jag känner mig verkligen ledsen för deras skull. De var så glada när jag lämnade bilen.

-Jag förstår ju att man måste följa regler när de finns, men hade det inte gått att lösa på ett bättre sätt?! Kommunen har ju betalat för att ungdomarna ska sätta sig i arbete och sedan gör de så här! Jag hoppas att tjejerna reser sig och kommer igen.

Kommunstyrelsens ordförande Irène Seth har med stort intresse följt projektet Roligaste sommarjobbet. Hon träffade ungdomarna i fredags när de hade sin veckoåterträff med coachen Petter för att höra direkt från ungdomarna själva hur projektet fortlöpte och är sedan ett helt yrkesliv engagerad i företagarfrågor.

-Givetvis ska allting alltid ske inom lagens ram, men kommunens alla tjänstemän måste samtidigt lära sig förståelse för företagande och dess villkor. Vi ska alltid visa smidighet och kundfokus vid ingripanden och förfrågningar. Vi har mycket kvar att lära! kommenterade Irène Seth i dag (torsdag) när hon fick höra om ungdomarnas situation.

-Det är tufft att driva företag och det i sig är också en viktig lärdom. Jag har själv besökt deltagarna i Roligaste Sommarjobbet och min egen bedömning är att de lärt sig mycket om företagande, tillstånd och framförallt fått ökat självförtroende som de kommer ha med sig resten av livet. Det är ledsamt att höra om motgångarna de stött på.

Ungdomarna UBRO pratat med har alla varit inne på samma sak, nämligen att Roligaste sommarjobbet inte verkar vara förankrat ordentligt, varken hos kommunfolk eller allmänhet. Det blir inte en lättare situation när inte konceptet är känt. Många av motgångarna ungdomarna stött på hade kanske gått att lösa med framförhållning och förankring. Om enheterna på kommunen vet om vad som är på gång kan man lättare anpassa sig och möta frågor som dyker upp.

UBRO kontaktade även miljöenheten för att få en kommentar om tjejernas biltvättande och om varför det blev som det blev. En av miljöinspektörerna berättade att de fått frågor från allmänheten om biltvätten på COOP och att det var därför de åkte dit vid första tillfället. De visste inget om Roligaste sommarjobbet innan och hade inte heller fått någon förfrågan om det var ok att ha en biltvätt under en treveckorsperiod. Efter att ha pratat med tjejerna på deras första dag väntade de på att bli kontaktade av Roligaste sommarjobbet eller Indivator vilket inte skedde.

Efter flera påstötningar från allmänheten togs i tisdags beslutet att biltvätten måste upphöra eftersom den inte följde de miljörekommendationer som finns. På miljöenheten beklagar man det inträffade och tycker att det är tråkigt att tjejerna kommit i kläm samtidigt som man konstaterar att platsen de valt för verksamheten inte var lämplig. Hade miljöenheten varit förberedda på företeelsen Roligaste sommarjobbet och om de fått en förfrågan om en tillfällig biltvätt i förväg så hade problemet troligtvis aldrig uppstått.




Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen