Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 18:20 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Ådö slott i SVT-thrillern Jordskott


Karin Sidén 2015-02-14

Eva Thörnblad, huvudpersonen i Jordskott, spelas av Moa Gammel. Här står Eva/Moa utanför Ådö slott som i serien var hennes barndomshem.
Bild:Johan Paulin
Eva Thörnblad, huvudpersonen i Jordskott, spelas av Moa Gammel. Här står Eva/Moa utanför Ådö slott som i serien var hennes barndomshem.

Snart har SVTs senaste storsatsning, dramathrillern Jordskott, premiär. Måndagen den 16 februari klockan 21 visas första avsnittet i SVT1. TV-serien är bland annat inspelad på Ådö slott i Bro och i rollistan finns bland andra Johannes Brost, Göran Ragnerstam, Lia Boysen, Ann Petrén och Yohio.

Torsdagen den 12 februari var det festlig förhandsvisning på biografen Park i Stockholm.

Ådö slott var i somras inspelningsplats för SVTs senaste storsatsning, dramathrillern Jordskott. Serien beskrivs av SVT som en skrämmande historia med sina rötter i den svenska urskogen. Silverhöjd heter den fiktiva ort Jordskott utspelas på. Med hjälp av ett hop-plock av skogsmiljöer, landskapsvyer och byggnader från olika platser i Sverige har man lyckats skapa en suggestiv och storartad skådeplats som har stort utrymme i historien.  (Se trailer)

Förhandsvisningen av Jordskott hölls på biografen Park i Stockholm den 12 februari. På plats fanns en stor del av ensemblen, filmmakarna och teamet bakom inspelningen. Publiken fick höra om hur Jordskott tagit sju år att skriva, där Henrik Björn är pappa till embryot till storyn och sedan tillsammans med Alexander Kantsjö och Fredrik T Olsson tillbringade två år i en skrivarstudio för att skriva manus, att Palladium Film som tidigare bara sysslat med reklamfilm inte tvekade att ge sig in i produktionen av ett så annorlunda och spännande projekt, att SVT klev in i projektet, svalde det med hull och hår, efter att ha läst manus och sett en kort "pilot-film", och att Jordskott redan innan premiären rönt mycket stor uppmärksamhet utomlands.

Christian Wikander från SVT Drama förevigar publiken på förhandsvisningen medan regissören och manusförfattaren Henrik Björn berättar om Jordskotts tillblivelse. Filip Hammarström producerade filmen och Johan Rudolphie är VD på produktionsbolaget Palladium Film som i och med Jordskott gett sig in i fiction.
Bild:Hanna Modig
Christian Wikander från SVT Drama förevigar publiken på förhandsvisningen medan regissören och manusförfattaren Henrik Björn berättar om Jordskotts tillblivelse. Filip Hammarström producerade filmen och Johan Rudolphie är VD på produktionsbolaget Palladium Film som i och med Jordskott gett sig in i fiction.

I maj 2014 började inspelningsarbetet. Beställningen från SVT var en serie med 10 timslånga avsnitt. Själva inspelningen tog ungefär sju mycket intensiva månader och därefter har klippning och bearbetning av materialet pågått. Sammanlagt tog arbetet med filmen ungefär nio månader, men innan dess föregicks det som sagt av två års manusskrivande i skrivarstudion och innan det av Henrik Björns ursprungsskrivande.

På Ådö slott i Bro var delar av produktionen under några hektiska sommarveckor för att spela in scenerna i huvudpersonen Eva Thörnblads barndomshem. Kulisser byggdes upp, en del rum möblerades om, men i stort använde man sig av den befintliga miljön inne i slottet.

-Vi ville ha ett ståtligt, pampigt och slitet 1700-talshus eller slott för att passa in i historien. När vi inte hittade något som passade i Sala-trakten vidgade vi sökområdet. Vi hade hjälp av en platsletare med koll på Stockholmsområdet och fick ett antal förslag. När vi kom till Ådö slott blev vi kära. Slottet är pampigt och ståtligt, men en bedagad skönhet - precis det vi sökte efter! Även om det inte var helt praktiskt att ha ytterligare en inspelningsplats kunde vi inte motstå något som var så perfekt matchat till vad vi eftersökte, berättar Filip Hammarström som producerade Jordskott.

UBRO var på plats på Park. Innan förhandsvisningen visade ensemblen upp sig på scen för att motta publikens jubel.
Bild:Karin Sidén
UBRO var på plats på Park. Innan förhandsvisningen visade ensemblen upp sig på scen för att motta publikens jubel.

Skogen, bergen, sjöarna och miljön runt bruksorten Silverhöjd och slottet är filmade i Salatrakten och i Jämtland för att skapa en särpräglad och fiktiv plats som passar in i historien.

-Det var roligt att förhandsvisa filmen i Sala. Det mesta av filmen är inspelad där, men ändå kände publiken inte igen miljön. De var alla mycket förundrade över att Salatrakten plötsligt blivit med berg och sjöar som inte alls finns i topografin i verkligheten, men som med teknikens hjälp ser helt naturtroget ut. Vårt mål var att skapa en helt egen och unik plats i Silverhöjd och det har vi lyckats med, berättar en mycket nöjd Filip Hammarström.

I Jordskott har naturmystik och urgamla svenska sägner vävts in i en nutida kriminalgåta på ett mycket spännande och unikt sätt. Den trollska skogen är lika mycket en huvudrollsinnehavare i serien som den är skådeplatsen för det spännande och skrämmande dramat som utspelar sig mellan människorna.

-Det här är en helt unik berättelse som dyker ut i det okända. I avsnitt tre och fyra drar det riktigt igång och det ska bli oerhört spännande att se och höra tittarnas reaktioner. Vi har fått ett helt fantastiskt mottagande vart vi än visat Jordskott, så jag hoppas verkligen att TVtittarna "blir fast" fortsätter Filip.

UBROredaktionen kan bara lyfta på hatten och gratulera till en snygg, spännande och skrämmande produktion, helt olik något annat. Om det är som Filip Hammarström säger, att avsnitt ett och två bara är början, en föraning, av resan ut i det oväntade så kommer måndagskvällarna garanterat att vara bokade av Jordskott under de kommande 10 veckorna.



Läs mer om Jordskott på SVT.se

Läs mer om Jordskott på DN.se

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen