Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 15:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Granby Storgårds Kulturdag berör och skakar om


Karin Sidén 2015-05-31

Behandlingshemmet Granby Storgård huserar på Lindormsnäs i Bro.
Bild:Karin Sidén
Behandlingshemmet Granby Storgård huserar på Lindormsnäs i Bro.

En kulturdag om missbruk och kampen att ta sig därifrån, om suget efter drogerna, men också om suget efter ett riktigt liv, bjöd killarna på Granby Storgård den tillresta publiken på. Mammor, pappor, flickvänner och andra viktiga personer i killarnas liv fanns på plats för att få imponeras, gripas av och glädjas över killarnas mod och skapande. Vi bjöds på sång, dikter och teaterföreställningen Varför är vi här? Ett pansarhöljt hjärta av sten skulle behövas för att inte röras till tårar. Det är stört omöjligt att inte gripas av och skakas om av upplevelsen.

För tredje året i rad har UBRO haft förmånen att få agera publik på behandlingshemmet Granby Storgårds Kulturdag (Läs gärna tidigare artiklar! Skriv Granby i SÖKrutan så kommer de fram). Förutom föräldrar och flickvänner fanns även representanter från UNG KRIS (Kriminellas Rätt i Samhället) och X-CONS Bro med i publiken.

Granby Storgård är sedan fyra år inhyst på Lindormsnäs i Bro och är ett behandlingshem för unga killar i åldern 18-24 som av olika skäl hamnat på sniskan i livet. Orsakerna varierar, men resultatet blev ungefär detsamma för dem alla. En uppväxt och/eller tonårsperiod kantad av "dikeskörningar" och trubbel. Problem med narkotika och/eller kriminalitet.

Ett stående inslag på Granbys Kulturdag är pjäsen Varför är vi här? Grundpjäsen skrevs av Anders Peedu som arbetar som addiktolog och alkohol- och drogterapeut på Granby Storgård (en addiktolog jobbar med de bakomliggande orsakerna till ett beroende). Anders är även dramatiker och regissör, något som kommer väl till hands i behandlingsterapin. Som en del i behandlingen har han infört drama och kultur i killarnas liv. Med varje ny ensamble utvecklas och växer pjäsen utifrån killarnas egna personliga erfarenheter vilket också gör att varje uppsättning blir unik och omskakande för publiken.

Varför är vi här? handlar om en grupp ungdomar på ett behandlingshem. De sitter runt vardagsrumsbordet och av dialogen förstår man att de kommit olika långt i behandlingen och i förnekelseprocessen. En ny kille, "Diffe", är på väg att skrivas in och huvudrollsinnehavaren "Kenta" vet att den nya killen har droger med sig. "Kenta" försöker övertyga de andra att de ska röka på.
-Bara för att man röker på lite är man ingen knarkare, menar han. De andra kämpar emot, vill inte, ska inte falla dit igen, men för publiken är det helt uppenbart att de är olika starka. Hur det går till slut får man bara gissa sig till. Precis som i verkliga livet hamnade rollfigurerna vid ett vägskäl. Vilken riktning de valde att vandra vidare var i vissa fall inte självklart. Precis som i verkliga livet.

\
Bild:Karin Sidén
"Rudolf", den osäkre lustigkurren som hänger på tuffe Kentas alla tilltag och påhitt, sitter i fåtöljen till vänster. I bakgrunden syns "Diffe", som personifierar det obarmhärtiga, alltid närvarande suget efter droger. "Kenta", ballaste killen på behandlingshemmet, anser att man inte är missbrukare bara för att man använder droger lite då och då och tycker att de andra är töntar som inte vill röka på. "Arnold" vill inget hellre än att bli drogfri och kämpar hårt mot sina demoner. "Lisa", stark och målmedveten, har bestämt sig för att äntligen bli drogfri. Lisa, eller Beatrice som hon egentligen heter är husmor och delägare i behandlingshemmet Granby och är den enda som varit med i alla tre uppsättningarna av Varför är vi här?


Utöver pjäsen så bjöd killarna även på poesiuppläsning av några av de dikter de skrivit som en del i sin behandling. Återigen utlämnande och naket om hatet till drogerna, önskan om ett drogfritt liv, kärleken till flickvännen eller något annat lika personligt.

Anders Peedu förklarade också för åhörarna hur viktigt verktyg språket är och hur han använder kulturen, poesi och drama, som terapeutiskt verktyg. Han berättade om torsdagskvällarna på Granby som alltid tillbringas i biblioteket där killarna på olika sätt bidrar till Kulturkvällen.

Anders Peedu.
Bild:Karin Sidén
Anders Peedu.

-Förutom Granby Storgård finns bara ett eller två behandlingshem i hela Sverige som använder kultur och drama som ett pedagogiskt och terapeutiskt verktyg, trots att man har dokumenterat mycket goda resultat. Att en kväll i veckan stå på en scen framför sina kamrater och på något sätt utföra en uppgift, om det så bara är att svara på en gåta, främjar individens språkutveckling, är identitetsskapande och främjar individens empatiska förmåga, fantasi och kreativitet. Utan språket är man ingenting, man hamnar i ett konstant underläge, förklarade Anders.

Att vara med i en teateruppsättning och stå på en scen kan tyckas främmande och skrämmande för de flesta. För den som aldrig ens läst högt i klassrummet, kanske inte ens fått eller velat delta i klassens luciatåg eller avslutningsframträdande, är det näst intill oöverstigligt.

När teaterstycket dessutom är strösslat med självupplevda känslor och erfarenheter blir det så naket och självutlämnande att få skulle komma på tanken att göra det. Granbys Kulturdag är omskakande, rörande och omöjlig att värja sig mot. Man kan inte annat än imponeras djupt av vad killarna och Anders åstadkommer!

Efteråt bjöds det på härlig buffé ute i trädgården och dagen avslutades med att Rami, Gabriel, Ibrahim, Jesper och Fredrik från X-Cons i Bro berättade om den verksamhet de håller på att starta upp. X-Cons och Granby planerar att samarbeta med varandra för att hjälpa killarna att komma tillbaka ut i verkligheten igen efter tiden på behandlingshemmet. Praktik och andra former av aktiviteter är tanken att de ska kunna hjälpa till med.

-Vi i X-Cons är levande bevis på att det aldrig är för sent. Man måste kämpa hårt för att ändra inriktning på sitt liv, troligtvis kämpa mer än de flesta andra för att uppnå målet med "ett vanligt liv", men det är absolut inte omöjligt. Vi har alla en bakgrund med droger eller kriminalitet, en del både och, och vi har kämpat oss ur det. Nu försöker vi ge tillbaka genom att hjälpa andra som går igenom samma resa, förklarade Rami och de andra.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen