Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 16:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Välbesökt informationsmöte om Migrationsverkets asylboende i Upplands-Bro


Karin Sidén 2015-10-28

Finnstasalen var fylld till sista ståplats på tisdagens informationsmöte om det tillfälliga asylboendet på Björknäs i Bro.
Bild:Caroline Falkengren
Finnstasalen var fylld till sista ståplats på tisdagens informationsmöte om det tillfälliga asylboendet på Björknäs i Bro.

Finnstasalen i Bro var fullsatt på tisdagskvällen när Migrationsverket och kommunen bjudit in till ett informationsmöte om det tillfälliga asylboendet på Björknäs camping & stugby. Korta presentationer av olika myndigheters och organisationers respektive roll i asylboendet följdes av en längre frågestund där mötesdeltagarnas frågor rörde vitt skilda ämnen såsom skola, säkerhet, logistik, ekonomi och omsorg om de boende.


På tisdagskvällen fylldes Finnstasalen i Bro av kommuninvånare, kommunpolitiker och tjänstemän, volontärer från FRG och representanter från Migrationsverket, Polisen, Räddningstjänst, och First Camp för ett informationsmöte om det Asylboende som öppnades i Upplands-Bro i helgen.

Det blev ett informativt och intressant informationsmöte som inleddes med en mer formell och kortfattad presentation av boendet och de olika myndigheternas roller. Först ut var Camilla Janson, kommunalråd i Upplands-Bro, som konstaterade att det råder en extrem situation i Sverige, Europa och stora delar av världen just nu där alla måste hjälpas åt och att det därför är glädjande att First Camp och Migrationsverket hittat en möjlig bostad i Upplands-Bro till ungefär 250 av de asylboende som kommit till Sverige.

&Ouml;vre bilden: Camilla Janson, kommunalråd i Upplands-Bro.<br />Nedre bilden: Alexander Starfelt, Migrationsverket.
Bild:Caroline Falkengren
Övre bilden: Camilla Janson, kommunalråd i Upplands-Bro.
Nedre bilden: Alexander Starfelt, Migrationsverket.


Alexander Starfelt från Migrationsverket berättade om Migrationsverkets uppdrag, om asylsökande, asylprocessen och om det nya asylboendet i kommunen.

Bland annat fick åhörarna veta att det hittills anlänt 180 asylsökande till Björknäs och att de är inne i steg 3 av asylprocessen vilket innebär att de sannolikt blir kvar här till den 31 mars 2016 när kontraktet med First Camp går ut, vilket innebär att Björknäs inte blir ett korttidsboende med stor omsättning på asylsökande.

-I huvudsak är det barnfamiljer som kommit hit nu, från Syrien och Afghanistan, och de kommer bo här i väntan på beslut i deras asylärenden. De kommer i många falla att bo familjevis i stugorna med självhushåll, så ni som bor i Bro kan säkert komma att träffa på många av dem i mataffären eller så.

Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro, tog därefter över ordet.

-Med tanke på vad som skett runt om i Sverige så är säkerheten naturligtvis oerhört viktig. Polisen har här ett nära samarbete med Securitas som bevakar boendet, och alla i operativ tjänst i regionen är informerade om var asylboendet finns. Vi kommer att köra förbi boendet någon eller några gånger per dygn och jobbar självklart utifrån vårt uppdrag som är att upprätthålla ordning och säkerhet i samhället.

Även Brandkåren Attunda fanns på plats genom Tomas Wrådhe, distriktschef i Upplands-Bro, som informerade om att man tittat på brandskyddet och utrymningsvägar, kontrollerat att alla stugor har fungerande brandvarnare och så vidare.

-Brandkåren Attunda jobbar för att förebygga bränder, och med tanke på vad som skett på andra platser är det så klart extra viktigt. Vi har informerat Räddningscentralen på Södertörn om boendet så att även de är medvetna om att det nu finns ett asylboende.

Sist ut var Danne Carlsson som representerade FRG, Frivilliga Resursgruppen, i Upplands-Bro. Han berättade att FRG samordnar frivilliga på uppdrag av kommunen och av Civilförsvaret. Bland annat samlar man in förnödenheter till de asylsökande och kommer att hjälpa till på olika sätt under den tid som de asylsökande finns här i kommunen.

Till vänster: Tomas Wrådhe, Brandkåren Attunda och Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.<br />Till höger: Danne Carlsson, en av de ansvariga för FRG i Upplands-Bro.
Bild:Caroline Falkengren
Till vänster: Tomas Wrådhe, Brandkåren Attunda och Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro.
Till höger: Danne Carlsson, en av de ansvariga för FRG i Upplands-Bro.


Därefter lämnades ordet fritt för en öppen frågestund där åhörarna fick ställa frågor till de olika myndigheterna som fanns representerade. Det kom många frågor om praktiska saker som hur de asylsökande ska ta sig till Bro, hur det är tänkt att Vårdcentralerna ska hinna med även de asylboende, hur små sommarstugor från 50-talet står emot vinterkyla och vad som är mest akut att FRG får in till sin förnödenhetsinsamling. Men det kom också nyfikna frågor om ekonomi, vad asylboendet kommer att kosta Upplands-Bro kommun, hur mycket ersättning First Camp får av Migrationsverket, hur mycket pengar en asylsökande får att röra sig med och så vidare.

Förutom "expertpanelen" som redan fanns uppe på scenen efter sina korta presentationer fick även Fredrik Lundberg från First Camp, Camilla Janson, kommunalråd och Kaj Söder, utbildningschef komma upp på scenen emellanåt för att svara på de av frågorna som hamnade inom respektive intressesfär. Praktiska detaljer samsades med större funderingar kring säkerhet och trygghet för de boende och frågor om skolgång, avtalslängd och vad som händer efter den 31 mars. Alla frågor fick kanske inte svar och alla frågeställare var kanske heller inte helt nöjda med svaret de fick men de flesta frågorna kunde ändå besvaras något sånär med tanke på att det bara gått lite drygt en vecka sedan kommunen fick reda på att First Camp och Migrationsverket slutit ett avtal om boendet.

-Det är fantastiskt vilken värme och omsorg vi mött här i kväll. Jag blir både imponerad och stolt över engagemanget, sa Moderaternas Fredrik Kjos under frågestunden.

-Att bo i en halvdåligt isolerad sommarstuga från 50-talet är så oerhört mycket bättre än att ligga i regnet vid en gräns någonstans i ett kyligt Europa, sa en annan åhörare apropå sommarstugor från 50-talet med sisådär isolering.

-Reflexer! var Danne Carlssons spontana svar på frågan vad FRG behöver få in till insamlingen av förnödenheter vid Klöv i Bro. Ficklampor och batterier är även det välkommet.

-Idag har varje stuga försetts med en ficklampa, sa Fredrik Lundberg från First Camp. Han berättade även att man satt upp belysning med rörelsensorer i området så att de boende ska kunna se något i höstmörkret och att man installerat ett extra elverk som är mer dimensionerat för elförbrukning vintertid.

När mötet ajournerades och de drygt 300 mötesdeltagarna skingrades sa Camilla Janson:

-Det var verkligen ett bra möte med många relevanta frågor. Det är helt enormt vilket engagemang vi sett här i kväll! Tänk att vi lyckats få ihop ett sånt här möte med så kort varsel. Det är många aktörer och ett starkt engagemang som gör det möjligt. Det går inte att vara annat än stolt över alla goda krafter som fanns på plats i kväll. Imponerande!

För fler frågor och svar: klicka på länken till kommunens hemsida!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen