Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 18 april 2024 - klockan 04:26 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Givande dialog när UBGs elever mötte kommunpolitiker på årets Demokratidag


Karin Sidén 2015-12-18

Teresa Lindholm var moderator under Demokratidagen. Hon förklarade hur Open space- dialogen fungerar och gav eleverna tid att formulera diskussionspunkter utifrån en stor och öppen frågeställning.
Bild:Karin Sidén
Teresa Lindholm var moderator under Demokratidagen. Hon förklarade hur Open space- dialogen fungerar och gav eleverna tid att formulera diskussionspunkter utifrån en stor och öppen frågeställning.

I onsdags anordnades en Demokratidag på Upplands-Brogymnasiet. Dagen var indelade i två delar där 75 elever åt gången fick träffa och prata med några av kommunens politiker och tjänstemän.

Dagen var utformad som en Open space diskussion där deltagarna själva fick bestämma vad som skulle diskuteras utifrån frågeställningen "Vilka förändringar vill du vara med och bidra med för att Upplands-Bro ska bli en ännu bättre kommun för dig som ungdom?" De efterföljande gruppsamtalen handlade om allt från fler snabbmatsrestauranger i Upplands-Bro till bättre anpassade bussturer till skolan. Även coachning av lärare, ett matte-hus och högre klass på skolmaten kom upp i diskussionen.


Diskussionspunkterna var av varierad inriktning: Till exempel: <br /><span style=\
Bild:Karin Sidén
Diskussionspunkterna var av varierad inriktning: Till exempel:
*** Flera tåg mellan Kungsängen och Bålsta. *** Coachning till lärare så att de kan undervisa på ett bättre och mer pedagogiskt sätt. *** Bättre skolmat. *** Längre öppettider i Kungsängens bibliotek. *** Den kommande pingishallen kan ha löparbanor kring planen så att friidrottarna kan träna inomhus. *** Finns det någon möjlighet att öppna fler fritidsgårdar i Kungsängen som riktar sig till ungdomar i alla åldrar? *** Gratis busskort oavsett längd till skolan.


Onsdagen den 16 december träffades elever från Upplands-Brogymnasiet, politiker och tjänstemän för att prata om framtiden i Upplands-Bro. Demokratidagen var indelad i två pass, där 75 elever i varje bjudits in från alla tre årskullar och från alla program för att diskutera framtids- och utvecklingsfrågor med ungefär 20 politiker och ett fåtal tjänstemän från kommunen.

Camilla Janson (S), Kommunstyrelsens ordförande, inledde passen. Hon hälsade deltagarna välkomna och berättade om satsningen på medborgardialoger i Upplands-Bro.

Teresa Lindholm, dagens moderator, tog därefter över och berättade om metoden Open space. Den innebär att deltagarna är med och sätter dagordningen och att var och en diskuterar det som intresserar dem och som känns angeläget för just dem. Utifrån den övergripande frågan "Vilka förändringar vill du vara med och bidra med för att Upplands-Bro ska bli en ännu bättre kommun för dig som ungdom?" skulle sedan eleverna skriva ner frågeställningar som sedan blev underlag till gruppdiskussionerna.

-Jag hoppas på lite större frågor än att en gatulykta är trasig men inte heller en lång önskelista som någon annan ska fixa, utan istället frågor ni kan tänka er att bidra till, sa Teresa Lindholm.

När ämnena var satta släpptes deltagarna fria att välja vad de ville diskutera. De olika frågorna placerades ut på ett tiotal olika platser och sedan förflyttade sig alla deltagare mellan de ämnen de fann angelägna.


Diskussionen om bostäder var lång och intensiv och lockade många diskussionsdeltagare.
Bild:karin Sidén
Diskussionen om bostäder var lång och intensiv och lockade många diskussionsdeltagare.

Vissa frågor drog definitivt fler diskussionspartners än andra. Bostadsfrågan, SL, multisporthall och skolmat var exempel på sådana punkter. På varje diskussionsplats fanns papper och penna så att man kunde anteckna vad som sades.

När respektive halvdag led mot sitt slut återsamlades alla för en kort redovisning om vad som avhandlats i de olika grupperna. Resultatet tar kommunens tjänstemän med sig för att sammanställa så att det kan presenteras och leda vidare mot något konkret. I medborgardialogen ges ypperliga möjligheter till att framföra sin åsikt och att influera och påverka dem som bestämmer.


SL, och möjligheten att påverka tidtabeller var ett ämne som diskuterades friskt i biblioteket. Lärare, pedagogik, extrahjälp och inlärning diskuterades i ett annat rum. Skolmaten och möjligheten att få hit några bra snabbmatskedjor var andra heta snackisar.
Bild:Karin Sidén
SL, och möjligheten att påverka tidtabeller var ett ämne som diskuterades friskt i biblioteket. Lärare, pedagogik, extrahjälp och inlärning diskuterades i ett annat rum. Skolmaten och möjligheten att få hit några bra snabbmatskedjor var andra heta snackisar.

Camilla Janson (S) tackade deltagarna för en spännande dag och flaggade för en uppföljning under våren.

Demokratidagen avslutades på onsdagskvällen då Kommunfullmäktige träffades i gymnasiets matsal för årets sista fullmäktigemöte. Tre av medlemmarna i Upplands-Brogymnasiets elevkår var inbjudna för att berätta om dagen och för att presentera några av de tankar och idéer som kommit fram.

-Vi tackar för den här dagen. Vi vill ha fler sådana här dagar. Vi kände att vi samarbetade och att vi ungdomar hördes. Vi ställer gärna upp igen!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen