Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 07:02 Tipsa redaktionen

Silver till UBG i futsal-SM

Karin Sidén 2017-03-15

Efter en tung start med tre snabba baklängesmål hamnade vinröda UBG i brygga mot duktiga Kungsbackakillarna från Elof Lindälvs gymnasium.
Bild:Karin Sidén

En vinst och en förlust blev det för UBG i skol-SM-finalen i futsal. Kungsbackagymnasiet Elof Lindälvs gymnasium, som har flera SM-vinster i bagaget, blev övermäktiga. Hemmalaget var enormt besvikna direkt efter slutsignalen, men med lite distans kan de förhoppningsvis glädja sig åt silverpengen och åt att ha vunnit alla matcher utom en i SM för gymnasieskolor.

-Kungsbacka har vunnit flera gånger tidigare och har alltid ett starkt lag, så det blir en svår nöt att knäcka, sa coach Joakim Bengtsson innan den avgörande matchen.

Skol-SM i futsal avgjordes idag i Sporthallen i Kungsängen. Tre finallag gjorde upp om SM-titeln, förutom Upplands-Bros gymnasium var det Minerva gymnasium från Umeå och Elof Lindälvs gymnasium från Kungsbacka.

SM har pågått sedan i höstas och UBG gick obesegrade genom de inledande omgångarna. Idrottsläraren och tillika futsal-lagets coach Joakim Bengtsson berättar att man i första omgången spelade i en ren Stockholmsgrupp, som man vann. Därefter spelade man i en grupp med lag från Mellansverige, där man mötte Widénska idrottscollege från Västerås och Ullvigymnasiet från Köping. Där blev det vinst igen och därmed kvalificerade UBG sig till finalseriespel.

I finalserien, som avgjordes på hemmaplan, möttes lagen en gång vilket innebar två matcher per lag. Lagen hade fyra utespelare och en målvakt på planen samtidigt och kunde byta när som helst.

Svartklädda Minerva från Umeå stod för motståndet i dagens första finalmatch.

UBG började finaldagen bra. Imponerande bra. Minerva var helt utspelade under första halvleken. Deras målvakt räddade dem ett flertal gånger, annars hade målskillnaden lätt kunnat bli större än den nu blev.

I pausvilan stod det 3-0, men det hade lika gärna kunnat vara större siffror. Minerva var ordentligt tillbakapressade och fick inte många målchanser alls.

I andra halvlek vred UBG ner tempot något vilket släppte in Minerva i matchen. Något. Men inte mer än att de fick några avslut på mål. Först i slutet spräckte gästerna nollan. Matchen slutade med välförtjänt storvinst, 5-1.

Minerva och Elof Lindälvs gymnasium möttes i den andra finalmatchen, och där var Kungsbackagänget klart som väntat det starkare laget.

-Vi hade på känn att vi skulle vinna mot Minerva och att matchen mot laget från Kungsbacka skulle bli avgörande. De har vunnit flera skol-SM i futsal så de blir definitivt ett svårt motstånd. Vi får se hur långt våra killar räcker, sa coach Joakim innan den avgörande matchen.

Och tufft blev det.

Elof Lindälv drog igång i högt tempo och med hård offensiv, och UBG såg plötsligt vilsna ut. Tre snabba mål tidigt i första halvlek punkterade matchen och lagets självförtroende och gjorde att det aldrig riktigt blev någon kamp. Det blev till slut 4-1, efter att UBG bland annat haft två skott i stolpe/ribba. Kungsbacka-keepern gjorde ett flertal fantastiska räddningar, bland annat en klockren pärla rakt i ansiktet.

Silver i Skol-SM är storartat! Kanske inte direkt efter slutsignalen, kanske inte heller i morgon eller nästa vecka, men med lite distans ska nog de besvikna silvermedaljörerna kunna glädjas de också. Vinst i alla matcher utom en är ett finfint facit, och något att vara stolt över!

Besvikna silvermedaljörer. Aldrig kul att avsluta med en förlust... <br />Och att då behöva ta lagbild! Inte så taktiskt av fotografen...
Besvikna silvermedaljörer. Aldrig kul att avsluta med en förlust...
Och att då behöva ta lagbild! Inte så taktiskt av fotografen...