Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 20:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Från lokalpolitiker till författare- Irène Seth har just gett ut en bok om historiska Almare Stäket


Karin Sidén 2017-11-03

Irène Seth har skrivit boken Almare Stäket – en plats, en borg, en gård tillsammans med Dick Harrison samt Lars och Ursula Sjöberg. Här står hon i matsalen som är pyntad och redo för releasefest.
Bild:Karin Sidén
Irène Seth har skrivit boken Almare Stäket – en plats, en borg, en gård tillsammans med Dick Harrison samt Lars och Ursula Sjöberg. Här står hon i matsalen som är pyntad och redo för releasefest.

När Irène Seth lämnade ifrån sig M-rodret och abdikerade från en av huvudrollerna i Upplands-Bro kommuns politiska styre efter valförlusten 2014 gjorde hon klart att det inte var för att ta det lugnt och koppla av efter ett långt och aktivt yrkes- och politiskt liv. Nej minsann, Irène Seth skulle i stället skriva en bok om Almare Stäkets historia.

Sagt och gjort! Två år har det tagit, men från idé till skapandeprocess har det tagit desto längre tid.

-Redan när jag kom hit första gången tillsammans med Johan väcktes lusten att skriva en bok om Almare Stäket. Almare Stäket finns omnämnt i många sammanhang genom den svenska historien, och i flertalet olika sorters historisk litteratur, men det finns inte EN bok, en samlad historia, och det var den jag kände att jag skulle vilja göra. När jag lämnade politiken fick jag möjligheten att göra boken jag haft i mina tankar så länge och jag är verkligen glad att ha gjort den här resan. För en fantastisk resa är vad det har varit! berättar Irène Seth på den releasefest som hölls den 2 november.

Almare Stäket har funnits i maken Johan Seths släkt ägo sedan 1799 och i början av 1980-talet tog Johan och Irène över gården.

I torsdags var det stor releasefest på Almare Stäket. Då släpptes nämligen en bok om Almare Stäket. Boken är skriven av bland andra Irène Seth, tidigare kommunalråd i Upplands-Bro och mångårig ledare för Moderaterna här i kommunen. 

När Irène Seth lämnade ifrån sig M-rodret och abdikerade från en av huvudrollerna i Upplands-Bro kommuns politiska styre efter valförlusten 2014 gjorde hon klart att det inte var för att ta det lugnt och koppla av efter ett långt och aktivt yrkes- och politiskt liv. Nej minsann, Irène Seth skulle i stället skriva en bok om Almare Stäkets historia.


Stäksön ligger inkilad mellan Kungsängen och Stäket och den smala passagen gjorde platsen idealisk för att beskydda den inre delen av Mälaren från eventuella angrepp sjövägen. Innanför ligger Sigtuna, Skokloster och Uppsala, historiskt viktiga platser alla tre.
Bild:Skärmdump av en kartbild över området.
Stäksön ligger inkilad mellan Kungsängen och Stäket och den smala passagen gjorde platsen idealisk för att beskydda den inre delen av Mälaren från eventuella angrepp sjövägen. Innanför ligger Sigtuna, Skokloster och Uppsala, historiskt viktiga platser alla tre.

Almare Stäket, familjen Seths släktgård, ligger på Stäksön, mellan Kungsängen och Stäket, och med perfekt utblick över den smala passagen, inloppet, till Sigtunafjärden och vidare mot Sigtuna, Skokloster och Uppsala.

Där är Irènes man Johan Seth uppvuxen och där har sedan 1980-talets början Irène och Johan arbetat och verkat. Tillsammans byggde de upp en konferensanläggning i den historiska miljön, en konferensanläggning som sedan 10 år drivs av dottern Caroline. Gården är även ett säteri där man har hundratalet hästar.

-Johan ägde en 24-del av gården och köpte långsamt ut sina kusiner och systrar för att till slut överta hela gården. Det var en lång process. Vi funderade en hel del på vad vi skulle göra med det här huset. För det är viktigt att tänka på att Johan inte köpte ett hus, utan en gård. Med den gården följde det här huset, vilket så klart är fantastiskt, men om man inte är jätteintresserad av att putsa fönster - många fönster - och att lägga alla sina pengar på uppvärmning så är det här inte ett boningshus. Så vad skulle vi göra? Johans mamma, som då flyttat till Frankrike, föreslog att vi skulle göra om huset till ett franskinspirerat "slottsboende" och helt enkelt lämna det i sin nuvarande skepnad, men inte ha det kvar som boningshus, berättar Irène Seth när hon inleder sin pressrelease och bakgrunden till sin nyskrivna bok Almare Stäket – en plats, en borg, en gård. Hon fortsätter:

-På 80-talet började konferensanläggningar poppa upp lite här och där. Det var ett helt nytt begrepp, och vi var på många sätt lite av pionjärer. Och något vi var så gott som ensamma om var att vi behöll herrgården så gott som intakt, med originalinredning och ärvda antika möbler. Konferensgästerna blev gäster i vad som fortfarande såg ut som ett hem. Här är det mesta bevarat. I dag är vi evigt tacksamma att vi inte hängde med i den våg av ombyggnationer som vällde över svenska herrgårdar som på 80-talet byggdes om till konferensgårdar.


Irène berättar om Almare Stäket, släktgodset som funnits i släkten Seths ägo sedan 1799 då Samuel af Ugglas köpte det. 
Bild:Karin Sidén
Irène berättar om Almare Stäket, släktgodset som funnits i släkten Seths ägo sedan 1799 då Samuel af Ugglas köpte det. 

-Redan när jag kom hit första gången tillsammans med Johan väcktes lusten att skriva en bok om Almare Stäket. Den idén har följt mig genom åren och vuxit sig allt starkare. När man bor i den här historiska miljön vill man veta mer. Man tittar på de här tavlorna och undrar vem det föreställer. Och under alla år har jag tänkt: varför finns det inte EN bok om Almare Stäket? Almare Stäket finns omnämnt i många sammanhang genom den svenska historien, och i flertalet olika sorters historisk litteratur, men det finns inte EN bok, en samlad historia, och det var den jag kände att jag skulle vilja skriva. När jag lämnade politiken fick jag möjligheten att göra boken jag haft i mina tankar så länge och jag är verkligen glad att ha gjort den här resan. För en fantastisk resa är vad det har varit! 

Två års glädjefyllt arbete och idoga efterforskningar har resulterat i boken Almare Stäket – en plats, en borg, en gård som hon skrivit tillsammans med konsthistorikerna och mångåriga vännerna Lars och Ursula Sjöberg samt historikeprofessorn Dick Harrison.

-Det stod tidigt klart att jag inte skulle skriva boken själv. Almare Stäkets historia sträcker sig från 1000-talet och framåt. Det är en lång tid. Och under flera århundraden också en väldigt mörk tid. På medeltiden gjorde de inget annat än att slå ihjäl varandra till höger och vänster för minsta meningsskiljaktighet, och jag kände att jag inte var rätt person att skildra den perioden. Inte alls, eftersom innehållet då riskerade att färgas av mina egna värderingar. I stället kontaktade jag historieprofessor Dick Harrison och bjöd hit honom. Jag tror han bestämde sig för att medverka när vi gick upp till fornborgen och han insåg vilken plats Almare Stäket faktiskt är. Där föll bitarna liksom på plats, konstaterar Irène Seth när hon börjar sin berättelse om Almare Stäkets historia och vad som är utgångspunkten i boken Almare Stäket – en plats, en borg, en gård. Hon fortsätter:

-Står man uppe i fornborgen så förstår man varför platsen är så viktig och varför det byggdes en borg och sedemera en stor herrgård här. Här har man full kontroll över vem som passerar sjövägen. Det är stort och öppet och man ser hela inloppet, mot Kallhäll och vidare bort över Mälaren. Den smala passagen gjorde det till en perfekt plats att bygga en borg på och då föll det sig även naturligt att bygga en gård i anslutning till borgen. När den var fullbemannad var det uppemot 300 soldater som arbetade här och de behövde ju få mat någonstans ifrån. Det var ju inte direkt så att det gick att beställa matleverans i ett nafs på den tiden utan det gällde ju att ha en stor gård med jordbruk och djur alldeles nära.


Bild:Karin Sidén

Boken beskriver platsens historia ända från 1000-talet fram till idag. Genom historien har Stäksön, med sitt strategiska läge, varit en viktig skådeplats för strider och viktiga historiska händelser. Den är indelad i tre delar där Dick Harrison skildrar tiden från 1000-talet fram till slutet av 1700-talet, den mer aktionfyllda perioden i Almare Stäkets historia. 

Därefter, från 1799 när Johan Seths anfader Samuel af Ugglas och Carolina Wittfoth köpte Almare Stäket, och gården därmed hamnade i släkten Seths ägo och fram till 1843, är det konsthistorikerna Lars och Ursula Sjöberg som berättar historien. Lars och Ursula Sjöberg har ägnat stor del av sina yrkesverksamma liv till att forska om Almare Stäket och är även i högsta grad bidragande till att Almare Stäket är så gott som intakt trots att man gick in i konferensbranschen på 80-talet. Den tredje och sista delen, från 1843 och framåt, har Irène Seth skrivit.

-Almare Stäket är en lightversion av Sveriges historia, kan man nästan säga. Här har historiens vingslag verkligen satt spår, inte bara i lokal historia utan i hela landet. Här hade Stockholms blodbad sin upprinnelse. Här har flera historiskt viktiga män och kvinnor levt, män och kvinnor som fattat beslut vi än i dag ser resultatet av. Och ser man till historien och till samhällsutvecklingen i stort kan man ju faktiskt se min och Johans pionjäranda inom den svenska konferensbranschen som ett inspel i historien även det. Långt från blodbad och strid förvisso, men ändå en del i historien med uppgångar och nedgångar, ekonomiska krisen på 90-talet och allt.



Den 7 november håller Irène Seth och Dick Harrison föredrag om boken på Folkets hus i Kallhäll. För er som missade föredraget i Kulturhuset i onsdags, och som inte var inbjudna till releasefesten i torsdags, är det en ypperlig möjlighet att ta del av svensk historia i lightversion!

Uppdatering den 6 november:

-Biljetterna till författarsamtalet i morgon, 7/11, i Kallhäll är redan slut (180 st!). Det är fantastiskt vilket intresse boken väckt och nu jobbar vi på att hitta en ny lokal för ytterligare ett föredrag, hälsar Irène Seth via mejl till redaktionen.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen