Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 07:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Valtid för niondeklassarna


Karin Sidén 2018-01-25

Ekhammarskolans aula var på tisdagen fylld med niondeklassare som lyssnade på Paolo Robertos föreläsning \
Bild:Karin Sidén
Ekhammarskolans aula var på tisdagen fylld med niondeklassare som lyssnade på Paolo Robertos föreläsning "Fighting Spirit".

Det är valtider i Upplands-Bro; ja, i hela landet om man ska vara noggrann. För alla niondeklassare gäller det just nu att komma fram till vilka val man vill göra inför gymnasiet. Och valen är många. Skola, program, inriktning och kanske också någon specialinriktning utifrån fritidsintresse. För elever och studievägledarna råder minst sagt bråda tider.

Kommunens alla niondeklassare var i veckan inbjudna till en heldag på UBG där det bjöds på inspirationsföreläsning av Paolo Roberto, "Fighting Spirit", och programpresentationer. 
 

I år satsade UBG på en gemensam lite större "Gymnasiedag" dit man bjöd in kommunens alla niondeklassare. Dagen började med en gemensam samling i Ekhammarskolans aula där Paolo Roberto bjöd på en rättfram och inspirerande föreläsning, "Fighting Spirit". Många klokheter, en och annan anekdot från tiden som "Kungen av Kungsan" och en hel del Fighting Spirit bjöd han eleverna på. 

Ett av de viktigaste budskapen Paolo delade med sig av var det att man inte ska vara rädd att misslyckas. Att man ska våga balansera på gränsen, utmana sig och att inte "sejfa".
 

Paolo Roberto pratade mycket om att våga göra misstag. Att misslyckandet inte är ett bakslag utan en del i läroprocessen och en del av livet.
Bild:Karin Sidén
Paolo Roberto pratade mycket om att våga göra misstag. Att misslyckandet inte är ett bakslag utan en del i läroprocessen och en del av livet.

-Om man ser på livet som en båt, och bara vill att allt (livet) ska vara tryggt, bekvämt och säkert - då blir man kvar vid bryggan. Och hur kul är det? Man måste våga sig på att göra saker som man inte vet säkert att man klarar av, man måste utmana sig och kasta loss från den trygga hamnen. Livet är uppgångar och nedgångar och det är så det ska vara. Livet är glädje, sorg, framgång och motgång, det är inte rosenskimrande, men det är också det som gör det så fantastiskt!

-Var ditt bästa jag! Livet är en tävling, där du hela tiden ska tävla mot dig själv att göra lite bättre. Fokusera och gör ditt bästa, så kommer du att komma långt. 

Skolan var ingen höjdare för unge herr Roberto. Utkickad från gymnasiet efter en termin, med grav dyslexi och en hel del annan problematik i bagaget, hade han kunnat sluta som en rektor trodde: i fängelse. Men med ett fokus och ett driv utöver det vanliga blev livet något helt annat. Från slagskämpe och värsting jobbade han sig till framgång via boxningen till prisbelönt kokboksförfattare, föreläsare och TV-personlighet.

-Jag har alltid utmanat mig själv. Innan jag skrev min första bok var just att skriva min allra största rädsla. Grav dyslexi och ständiga misslyckanden gjorde att det var ren skräck att skriva. Jag tog tjuren vid hornen och började skriva. Det blev en kokbok. Av alla grejer - en kokbok! Om någon hade sagt det till mig när jag var 17 och "Kungen av Kungsan" hade den personen åkt på stryk. Vilken förolämpning! Boken har sålt i över 300 000 exemplar. Bara en sådan sak!

Rundvandring och program-presentationer bjöds niorna på.
Bild:Karin Sidén
Rundvandring och program-presentationer bjöds niorna på.

Efter Paolo Robertos föreläsning delades niorna in klassvis med två elevvärdar per grupp. På programmet stod rundvandring till olika klassrum där elever och pedagoger från de olika programmen berättade lite om vad just deras verksamhet innehåller. Program och inriktningar presenterades och eleverna delade med sig av sina erfarenheter från åren på UBG.

Det är mycket att ta i beaktan när man ska välja till gymnasiet. 15-16 år gammal ställs du inför något som sannolikt är ditt största och viktigaste val hittills i livet. Några har redan vägen mot drömyrket utstakad och för dem blir valproceduren något enklare. Andra har inte den blekaste aning om vad de vill plugga, än mindre vad de vill jobba med som vuxen. 

Att välja till gymnasiet idag är något helt annat än det var för bara 15-20-30 år sedan. Numera kan du specialskrädda din gymnasieutbildning och plocka ihop ämnen och inriktning från ett dignande smörgåsbord. Självklart en fantastisk möjlighet men samtidigt skapar det för många beslutsångest och galet många frågetecken. 

Vad vill jag läsa? Vilken huvudinriktning vill jag ha och vilka tillvalsämnen passar mig? Har jag något specialintresse man kan kombinera med utbildningen? Var vill jag läsa? Finns det jag skulle vilja välja på en ort nära mig, eller kan jag tänka mig att pendla eller kanske till och med flytta någon annanstans under gymnasieåren för att få gå just den inriktningen jag drömmer om? Det sägs att våra niondeklassarna i runda slängar har 3 800 valmöjligheter. Om de stannar här i Storstockholm vill säga. Sedan tillkommer ju gymnasiemöjligheterna på annan ort...

Gymnasievalet är en marathon-tillställning som drar i gång tidigt under hösten i nian med lektioner med fördjupad gymnasieinformation. Detta för att eleverna ska få gott om tid på sig att förbereda sig och läsa på inför valet som ska göras nu i början av februari. Föräldrarna har bjudits in till föräldramöten på respektive skola för att även de ska få information om hur gymnasievalet kommer att gå till. Eleverna har också haft enskilda vägledningssamtal med någon av kommunens studievägledare för att få möjlighet till ett mer personligt samtal om gymnasievalet. Behöver man ytterligare vägledning kommer man att kunna boka in tid för det.

I oktober anordnades en Gymnasiemässa i Jakobsberg där skolorna i närområdet visade upp sig, och senare under hösten anordnades även den stora Gymnasiemässan i Älvsjö för hela länets niondeklassare med föräldrar. Där fanns skolor från hela Sverige på plats för att visa upp sig och berätta om sin pedagogik och sitt utbud. 

Vet man fortfarande inte helt säkert vad man vill eller är osäker på vilken skola man ska välja så bjuder alla gymnasier in till Öppet Hus. Många skolor har redan haft Öppet Hus men erbjuder nya möjligheter så här i sluttampen innan valet ska slutföras. På www.gyantagningen.se finns information om Öppet Hus-tider för alla länets gymnasieskolor.

Upplands-Bro Gymnasium i Kungsängen har Öppet Hus torsdagen den 1 februari klockan 18-20.

Teknik, Natur och Ekonom-programmet presenterades.
Bild:karin Sidén
Teknik, Natur och Ekonom-programmet presenterades.

Samhällsprogrammen och de estetiska inriktningarna presenterades.
Bild:Karin Sidén
Samhällsprogrammen och de estetiska inriktningarna presenterades.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen