Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 12:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

900 000 kilo skräp i avloppet varje år
Nyhet från Käppalaförbundet


2018-03-08

En del tror att våtservetter, näsdukar, hushållspapper, bomullstussar och annat löses upp på vägen till avloppsreningsverket. Men det stämmer inte. Det är bara toalettpapper som är tillverkat för att lösas upp snabbt. Och golfbollar, rakhyvlar, nycklar etc hör definitivt inte hemma i avloppsvattnet...
Bild:Käppalaförbundet
En del tror att våtservetter, näsdukar, hushållspapper, bomullstussar och annat löses upp på vägen till avloppsreningsverket. Men det stämmer inte. Det är bara toalettpapper som är tillverkat för att lösas upp snabbt. Och golfbollar, rakhyvlar, nycklar etc hör definitivt inte hemma i avloppsvattnet...

Ungefär 900 000 kilo. Så mycket skräp fastnar varje år i rensgallren i Käppalaförbundets avloppsreningsverk Käppalaverket. Skräp som spolas ner av invånarna i förbundets elva medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö.

Det innebär i sin tur att det varje vecka fastnar ungefär 17 ton, alltså 17 000 kilo, skräp i rensgallren. Skräp som förts med i avloppsvattnet från Upplands-Bro och övriga medlemskommuner!

Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo* skräp i rensgallren på Käppalaverket. Skräp som orsakar problem, både lokalt i kommunernas avloppsledningsnät, i Käppalaförbundets avloppstunnel och på Käppalaverket där avloppsvattnet renas. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader.

En målgruppsundersökning som Käppalaförbundet låtit genomföra visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är bomullstussar, tamponger, våtservetter, snus/cigarettfimpar och tops/bomullspinnar.

Käppalaförbundet vill minska mängden skräp i avloppsvattnet och genomför därför, med start denna vecka, den första delen av tre i en informationskampanj som handlar om att man inte ska spola ner skräp i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i förbundets medlemskommuner.

-Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Och att skaffa en papperskorg till badrummet och alltid slänga skräp i den i stället för i toaletten. Då kan skräpet brännas och bli till fjärrvärme i stället för att orsaka problem och onödiga kostnader, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.


* Medelvärde för de 5 senaste åren.



Besök www.kappala.se/skrap och se vilka konstiga saker som fastnat i Käppalaverkets rensgaller.


Tack för din hjälp att minska skräpet i avloppsvattnet!



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen