Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 19:37 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Brandkåren har bekämpat ett par mark- och skogsbränder i helgen


Karin Sidén 2018-05-28

Bild:Karin Sidén

Helgens facit blev ett par större markbränder, en i närheten av Ådö och en vid Kevan i Håbo-Tibble. Den extrema torkan och förhöjda spridningsrisken gjorde att man direkt skickade bilar från flera stationer för att bekämpa bränderna som annars snabbt skulle kunna ha orsakat mycket stor skada.

-Det är mycket sällan vi upplever den här typen av extrem torka. Det är skarpt läge helt enkelt och vi måste agera utifrån det, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Attunda Bro och Attunda Knivsta.

Torkan och värmen fortsätter och den extrema brandrisken i skog och mark kvarstår. I helgen har ett par större markbränder utbrutit i Upplands-Bro som behövt bekämpas av flera styrkor. Läget är så pass allvarligt och spridningsrisken så stor att man direkt skickar bilar från flera stationer för att inte riskera något. 

I går, söndag, brann det vid Kevan i Håbo-Tibble. Totalt uppskattas cirka 1500 kvm ha brunnit och släckningsarbetet pågick under flera timmar innan de sista brandmännen kunde lämna platsen.

-Det är mycket sällan vi upplever den här typen av extrem torka. Det är skarpt läge helt enkelt och vi måste agera utifrån det. I går var det styrkor från Håbo och Enköping som bistod oss och när sedan elden var under kontroll och risken för spridning bedömdes vara när nog noll fick de åka hem igen medan vår styrka blev kvar ytterligare några timmar, berättar Tomas Wrådhe vid Attunda Bro.

-Det går i nuläget inte att säga något om vad som startade branden, men med tanke på det rådande läget räcker det faktiskt med att det ligger glassplitter "på fel plats". När solen lyser genom glaset på en fast punkt blir det väldigt väldigt varmt på den punkten och just nu räcker det för att en eld ska börja pyra och få fäste.

Leif Sandahl vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap säger:

-En brand i skog och mark kan startas av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning. Även cigarettfimpar och små gnistor från exempelvis röjsåg kan antända den torra vegetationen!

Brandområdet fortsätter på andra sidan krönet.
Bild:Karin Sidén
Brandområdet fortsätter på andra sidan krönet.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen