Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 14:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Polisen informerar: Narkotikatillgången i Upplands-Bro är stor


Karin Sidén 2018-06-29

Idag gick Polisen i Järfälla och Upplands-Bro ut med ett långt informationsbrev på sin FaceBooksida. Brevet handlar om narkotikatillgången i kommunen och vänder sig i första hand till föräldrar med tonårsbarn och skickades initialt ut via Vklass (digital kanal mellan skola och hem som används i Upplands-Bro och Järfälla). Nu väljer man alltså att publicera det på FaceBook för att nå ut till alla, även dem vars barn inte går i skolan i vår kommun eller dem som inte har barn i högstadie-åldern.

Så här står det i inlägget som publicerades i dag, den 29 juni :

Texten nedan har vi tidigare bett att både Järfälla och Upplands-Bro kommun ska lägga ut till tonårsföräldrar via Vklass.
Vi tycker dock att informationen är viktig och förtjänar att spridas vidare än så, därför lägger vi även upp den här.

Information till dig som är tonårsförälder:

Sommaren är här och våra barn ser sannolikt fram mot ett förhoppningsvis skönt och välförtjänt sommarlov.

Sommarlovet är en tid då det ofta händer mycket i tonåringars liv och allt är dessvärre inte positivt.

Som förälder till en tonåring vill vi därför ge dig en del information som vi tycker att du behöver känna till.

Tillgången på narkotika i samhället är tyvärr ganska god och just sommarlovet är den tid på året då flest ungdomar testar narkotika för första gången.

De två vanligast förekommande narkotikaklassade preparaten bland ungdomar just nu är cannabis, som funnits med länge, samt den i sammanhanget relativt nya substansen Tramadol.

Cannabis är hasch och marijuana, där hasch är den torkade kådan från växten cannabis sativa och marijuana är de torkade växtdelarna.

Cannabis intas vanligtvis genom rökning där haschet eller marijuanan blandats upp med vanlig tobak i hemrullade cigaretter, s.k. ”jointar”
För detta ändamål behövs förutom cannabis också tobak och cigarettpapper.
Det absolut vanligaste cigarettpappret bland missbrukande ungdomar är OCB, även om också blå Rizzla förekommer.

Det går också att äta cannabis, då blandar man det ofta i olika typer av bakverk, men det är mer ovanligt.

Tramadol är den verksamma substansen i olika kraftiga smärtstillande läkemedel och är en syntetiskt framställd opioid.

Opioider är samlingsnamnet på preparat som i naturligt tillstånd utvinns ur opiumvallmo. Morfin är ett sådant preparat, men i sin renaste och mest koncentrerade form är det heroin.

Tramadol kan man få utskrivet på recept för olika sjukdomstill-stånd, men det är ytterst ovanligt att den Tramadol som anträffas i missbrukarled av oss kommer från svenska apotek, den är så gott som alltid insmugglad i landet.

Tramadol tas i tablettform och är antingen hårda tabletter eller kapslar. De förpackas vanligen i klassiska medicinkartor om 10-20 tabletter på varje karta. Den vanligaste styrkan är 100mg tramadol per tablett, men 200 mg per tablett förekommer också.

Tramadol är kraftigt beroendeframkallande och kan vid överdosering leda till dödsfall.

Ett vanligt symptom vid mindre allvarliga överdoser är krampanfall, vilket vi hör om på olika sätt i lokalsamhället där främst ungdomar/unga vuxna beskrivs ha drabbats av oförklarliga sådana anfall.

Vi är förvisso inte medicinskt utbildade och det finns givetvis andra skäl till att man kan drabbas av kramper, men omständigheter gör att vi i flera fall sätter detta i samband med Tramadolmissbruk

Förutom att Tramadol är smärtstillande så ger det också en form av rus, där missbrukare beskriver det som att man känner sig starkare och piggare. Det dämpar också ångest och upplevs därför göra tillvaron lite lättare. Vi ser också att det även kan dämpa empatin, vilket gör att tröskeln för bl.a. våldsanvändning sjunker, något som i sig är mycket oroväckande.

Vår uppfattning är att tramadolmissbruket har vuxit i omfattning de senaste åren och preparatet finns nu i så gott som alla cannabismiljöer. Narkotikalangarna erbjuder ofta båda preparaten till sina kunder.

All hantering av narkotika är förbjuden enligt gällande narkotikastrafflag (NSL 1968:64) inklusive egen påverkan och förmedling av kontakter för försäljning.

Det betyder att den som köper och använder narkotika för eget bruk, till skillnad mot den minderårige som köper alkohol, begår ett brott.

När det gäller alkohol är det endast säljaren (langaren) som begår ett brott, den minderårige som köper alkoholen betraktas ur ett juridiskt perspektiv som ett vittne.

Det här innebär att du tar ett litet kliv in i den kriminella världen när du börjar använda narkotika.

De regler och normer som gäller i den världen avviker kraftigt från dem som gäller i samhället i stort och underförstått antas du som narkotikaköpare acceptera den kriminella världens spelregler

Vi ser alldeles för ofta att ungdomar hamnar i narkotikaskulder, ofta med kraftiga påslag i form av någon slags godtycklig ränta. Betalar man inte den summa som säljaren anser sig ha rätt till så används ofta hot och fysiska påtryckningsmedel, alltså i sig brottsliga metoder i form av olaga hot, misshandel, utpressning och övergrepp i rättssak.

När den desperata kunden försöker få fram pengar så kan det i sig inte allt för sällan leda till andra brott i form av stölder, inbrott, personrån och butiksrån.

Vi ser att en stor del av den allvarliga brottslighet som på olika sätt berör ungdomar har en koppling mot narkotika på ett eller annat sätt

Narkotikaförsäljning är en form av basinkomst för kriminella gäng i våra förorter. De som använder narkotika stödjer således en verksamhet som i allra högsta grad skapar otrygghet i det offentliga rummet i förorterna.

Om du hos ditt barn finner OCB- eller Rizzlapapper, små frimärksplastpåsar med växtrester, tablettkartor med okända preparat, eller på annat sätt känner oro för att ditt barn använder narkotika så är vårt råd till dig som förälder att ta kontakt med kommunens beroendemottagning för att få hjälp och stöd med provtagning, samtal och eventuellt behandling.

Det handlar om ditt barns framtid och du känner ditt barn bäst. Får du en dålig känsla av att något inte stämmer så tycker vi att du skall agera på den känslan oavsett vad barnet i fråga har för förklaring till OCB-papper, tablettkartor eller liknande.

Du kan med fördel vända dig till Ungdomsteamet Mini Maria i Järfälla som är den kommunens beroendemottagning om du har frågor eller funderingar runt narkotika. Du når dem på 08-58029183

Du kan också vända dig till Mini MariaHärnevimottagningen i Upplands-Bro som är kommunens beroendemottagning. Du når dem på 08-58169526.

Där finns också en sjuksköterska som kan svara på frågor, 08-12347486

Vid akuta ej livshotande ärenden, vänd dig till Maria ungdom, som är öppet dygnet runt. 08-12347410.

Vid akuta livshotande ärenden skall du alltid ringa 112.


/Lokalpolisen Järfälla/Upplands-Bro


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen