Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 18 april 2024 - klockan 10:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Sommarlov och semestertid - Se om ditt hus innan du reser bort!


Karin Sidén 2018-07-03

Sommaren är här med skollov och semester! Härligt så klart och något de allra flesta längtat efter. För många innebär långledighet att man reser bort kortare eller längre perioder. Tyvärr riskerar några av dessa att komma hem till en bostad som haft ovälkommet besök.

Den senaste tiden har det varit fler inbrott och inbrottsförsök igen efter en relativt lugn period, så polisen skickar en sommarhälsning till oss i Upplands-Bro med en höjd varningsflagg samt med några enkla tips på vad man som privatperson kan göra för att minska risken för att utsättas för bostadsinbrott.

-Det har varit en förhöjd aktivitet den senaste tiden när det gäller just inbrott i bostad. Vi ser samma tendens i Järfälla och vill därför passa på att påminna om att det finns en hel del man kan göra som privatperson för att minska risken för att utsättas. Även om man bara är borta någon dag bör man se om sitt hus, säger Albin Näverberg vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro och tillägger:

-Men framförallt vill jag uppmana alla att tänka på vad de lägger upp för något på FaceBook! Inga semesteruppdateringar innan ni kommer hem! 

Några enkla tips för att förebygga inbrott:

-Se till att dörrar och fönster är stängda och låsta, gäller även vindsfönster.

-Kontrollera att listerna runt treglaspartierna inte är lätta att demontera. (det är inte ovanligt att gärningsmännen helt sonika skruvat loss och lyft ut hela fönsterkasetten)

-Altandörrar är ofta svaga punkter. Nedre delens dörrspegel kan lätt sparkas in om man inte har förstärkt den och utan brytskydd är altandörren mycket enkel att bryta upp. En så kallad C-profil/ett brytskydd försvårar för tjuvarna men är verkningslöst om man inte samtidigt förstärker dörrspegeln. 

-Låt inte stöldbegärliga saker ligga framme och synliga.

-Meddela grannarna att ni kommer att vara bortresta några dagar / en period. Samverka med grannarna för att få huset att se ut som om någon är hemma, variera persienner, skaffa timers för belysning och radio/tv och se till att brevlådorna töms och att gräsmattan klipps. 

-Glöm inte bort garagedörrar!

-Se till att stegar och liknande är undanplockade eller fastlåsta, annars underlättar ni för gärningsmännen så att de enkelt kan ta sig in en våning upp där man kanske lämnat sovrumsfönstret på glänt. Många villaägare larmar inte övervåningen, något som tjuvarna vet om.

-Under själva resan: Ha eventuellt bagage dolt i bilen. Enbart en väska på en bilstol kan utgöra den signal som behövs för att ett inbrott ska inträffa.


Kameror tillsammans med larm är en bra investering om man vill inbrottssäkra sitt hem, men absolut inte ett hundraprocentigt skydd. Det förekommer inbrott mot larmade bostäder också, men inte lika många som mot olarmade. 

För några tusenlappar går det idag att köpa riktigt bra övervakningskameror med hög upplösning, bra mörkerkapacitet och tydliga bilder. Så länge man riktar kameran så att den bara filmar i det egna hemmet eller på den egna tomten får man som privatperson ha övervakningskameror, utan något särskilt tillstånd. Tänk på att det inte är tillåtet att filma så att bildvinkeln sträcker sig utanför tomtgränsen!


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen