Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 15:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

I regnbristens spår: Risk för vattenbrist 


Karin Sidén 2018-07-18

Det är torrt nu. Väldigt torrt! Det lilla regn som fallit sedan i maj är försumbart och det börjar märkas i sjöar och vattendrag runt om i Sverige.
Bild:Karin Sidén
Det är torrt nu. Väldigt torrt! Det lilla regn som fallit sedan i maj är försumbart och det börjar märkas i sjöar och vattendrag runt om i Sverige.

På SMHIs hemsida varnar man nu för risken för vattenbrist i stora delar av Sverige. Maj, juni och juli har varit ovanligt torra månader och värmerekorden har avlöst varandra vilket har tagit hårt på vattennivåerna i sjöar, vattendrag, samt även i vissa delar av landet grundvattnet. Men det är inte bara vattennivåerna som bekymrar. Vattenreningsverken ska ju också hinna procucera tillräckligt mycket dricksvatten för att möta behovet.

-Under maj och juni låg vi, liksom våra kollegor, nära vår maxnivå i kapacitet. Nu i juli när en stor andel av Storstockholms befolkning är på semester på annan ort har vi inte samma kärva läge men vi ser ju ändå ett behov i att uppmana till att vara vattensmart. Att till exempel vattna sin gräsmatta på dagen är fullständigt meningslöst eftersom stora mängder vatten hinner förångas i solgasset innan det gjort någon nytta, säger Johanna Lindgren, VD på Norrvatten, till UBRO.


I kölvattnet av den extrema torkan råder inte bara en mycket hög brandrisk. I stora delar av landet finns det dessutom risk för vattenbrist och SMHI har därför utfärdat en varning för större delen av Götaland, Svealand och södra Norrland. SMHI skriver på sin hemsida:

Skärmdump från SMHIs hemsida den 18 juli, 2018.
Skärmdump från SMHIs hemsida den 18 juli, 2018.

"Det har under maj, juni och början av juli varit ovanligt torrt och varmt vilket har medfört att flödena i större delen av Sveriges vattendrag nu är lägre än normalt. Risk för vattenbrist har därför utfärdats för många känsliga, medelstora och stora vattendrag i stora delar av södra och mellersta Sverige. Vattenstånden i de stora sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Siljan och Storsjön) är nära det normala eller under normala nivåer och generellt sjunkande.

I de små grundvattenmagasinen sjunker nivåerna fortsatt snabbare än normalt och i stora delar av landet är nivåerna under eller mycket under de normala. Ett flertal observationsplatser i små magasin visar på lägsta rekord för juli månad."

På flera håll i landet råder sedan länge bevattningsförbud, och från myndighetshåll och det stora flertalet kommuner vädjar man till invånarna att använda vattnet klokt. 

Här i Upplands-Bro bad man redan i maj kommuninvårnarna att tänka till och aktivt sträva mot att minska vattenkonsumtionen. (Se artikel) UBRO kontaktade Samhällsbyggnadskontoret för att ta reda på om det kommit några nya riktlinjer gällande vår kommun.

-Med tanke på den minimala regnmängd som kommit sedan i maj kvarstår naturligtvis våra rekommendationer från i maj. Då utgick vi från Norrvattens rekommendationer och i nuläget ser vi ingen anledning att ändra dem. Det man kan säga är att för dem med kommunalt vatten är läget mindre pressat än för dem med egen brunn, men det är viktigt att alla är vattensmarta, säger Henric Carlsson, tillförordnad Sammhällsbyggnadschef i Upplands-Bro.

På Norrvatten har man märkt av en tydlig minskning i vattenkonsumtionen sedan midsommar - nu råder semestertider och många är därför bortresta. Vattenproduktionen är inte alls lika ansträngd som i maj och juni, men samtidigt ser man med bävan fram emot augusti. Fortsätter torkan finns en uppenbar risk att utmaningarna från försommaren återkommer när semestern är slut och alla återvänder hem igen.

-Vi på Norrvatten tycker ju att man alltid ska vara vattensmart och tänka sig för. Inte låta kranen bara stå och rinna, att låta bilen vara lite dammig, ta en snabbdusch istället för ett bad och så vidare. Men tveklöst viktigast av allt så här i denna regnfattiga och soliga sommar: låt bli att vattna gräsmattan! Det är fullständigt meningslöst att vattna gräset mitt på dagen. En stor del av det vatten som vattenspridaren sprider ut hinner förångas innan det ens gör någon nytta. OM du nu känner att du måste vattna gräset - vänta till på kvällen. Då är temperaturen lägre och solen gassar inte längre så då hinner växtligheten åtminstone tillgodogöra sig det vatten du sprider ut, säger Johanna Lindgren, VD på Norrvatten, och avslutar:

-Att folk väljer att köra vattenspridare mitt på dagen visar väl egentligen att vatten är alldeles för billigt här i Sverige! Vi värdesätter inte vårt dricksvatten, många tar det för givet.

Bild:Karin Sidén

Ett räkneexempel:

Enligt uppgift på Norrvattens hemsida går det åt cirka 150 liter vatten per 20 minuter en vattenspridare står på. Låt oss göra ett litet räkneexempel. För att inte riskera att överdriva och för att ha en jämn och rund siffra att utgå från avrundar vi vattenmängden neråt, till 100 liter vatten per 20 minuter.

Det skulle i så fall innebära att det under en timmes vattenspridning förbrukas 300 liter vatten. Om man då låter sin vattenspridare flytta runt några gånger på gräsmattan med en-timmesintervaller så kan den lätt få jobba fyra timmar åt gången, kanske mer. Då har man gjort av med (lågt räknat) 1200 liter vatten under de fyra timmarna. 

Hur många av de 1200 literna vatten som gräsmattan faktiskt kan tillgodogöra sig innan de förångas beror helt och hållet på när på dygnet du väljer att vattna. Vattnar du mitt på dagen är det inte gräsmattans törst du släcker! Inte nog med att du slösar bort dricksvatten - du betalar för att göra det!



Bra att veta:

* En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

* För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

* Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

* Det går åt ca 50 liter vatten för en maskin tvätt.

* Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.

* Vi i Stockholmsområdet gör i snitt av med 200 liter vatten per person och dag.



Visst kan du göra mer för att hålla nere vattenkonsumtionen i ditt hushåll?!! Här kommer några enkla förslag hämtade från Norrvattens hemsida. Du kan säkerligen komma på ett par, tre till enkla åtgärder för att bidra. Av bara farten spar du ju dessutom lite pengar. Inga fantasisummor kanske, men ändå en positiv bieffekt av att vara miljövän.

Med lite gurka, lime eller annan smaksättning blir det kylskåpskalla vattnet extra gott.
Bild:Karin Sidén
Med lite gurka, lime eller annan smaksättning blir det kylskåpskalla vattnet extra gott.

1) Undvik att vattna gräsmattan. Måste den vattnas, gör det på kvällen. Bevattnar du gräsmattan mitt på dagen förångas en stor del av det vatten du sprider ut. Även en gul fnösktorr gräsmatta återhämtar sig! 

2) Tvätta inte bilen just nu. Lite damm gör ju inte så mycket!

3) Duscha istället för att bada. Du spar ännu mer vatten om du stänger av vattnet medan du tvålar in dig!

4) Stäng av vattnet medan du borstar tänderna.

5) Kör fulla disk- och tvättmaskiner.

6) Ställ en fylld tillbringare vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen