UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 13 augusti 2020 - klockan 21:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Upplands-Bro har röstat - men det dröjer innan vi vet hur nya styret blir


Karin Sidén 2018-09-10

Grafik: UBRO<br />Siffror: SVT och Valmyndigheten
Grafik: UBRO
Siffror: SVT och Valmyndigheten


Valresultatet blev på många sätt precis så rafflande osäkert som många förutspått. Där det i riksdagsvalet var många på valnatten som utnämnde sig till segrare, men där ingen vinnare än så länge kunnat koras. Dagar, om inte veckor, lär passera innan vi har ett faktiskt resultat där maktförhållandena är utkristalliserade. Vem som sträcker ut handen och mot vem eller vilka känns i nuläget rätt osäkert. 

Ungefär lika osäkert känns det här på hemmaplan, i kommunvalet. Alla vallokals-röster är räknade, men ännu återstår poströster och förtidsröster vilket kan komma att ändra siffrorna något. På onsdag ska all räkning vara gjord och slutgiltiga siffrorna presenteras.

Valets stora vinnare, sett till den procentuella ökningen av röster, är SD som gått upp med 8,4 procentenheter till 17,1%. Trots ökningen är de långt efter kommunens två största partier, Socialdemokraterna och Moderaterna. Störst parti är S, som trots att de backade med 6,2 procentenheter jämfört med förra valet, fått 26,4% av rösterna. Näst störst är M som med en blygsam ökning på 0,3 procentenheter ser ut att landa på 25,3%.

-Sverige - vi har ett resultat! brukar ju programledarna vid Melidifestivalen utbrista när alla röster är räknade. Ännu så länge är det lite för tidigt att säga detsamma om gårdagens val, oavsett om det gäller det kommunala valet eller riksdagsvalet.

Det är ju nämligen så att vi ännu inte räknat alla röster som avgetts. Poströster och förtidsröster ska nu sammanställas och räknas innan valresultatet är helt klart. Sannolikheten att det blir stora förändringar är ganska liten även om en röst på kommun-nivå har ganska stor vikt. Ju färre människor som röstar, desto tyngre väger varje röst i procent räknat. Vi kan därför inte skriva de röstsiffror vi vaknade till i morse i bläck än, även om de ger en fingervisning vartåt det lutar. (En person av hundra är ju 1%. En person av 10 000 är fortfarande en personlig röst, men i procent är den bara 0,01%.) 

Därför är det med viss reservation för kommande ändringar som kommunens röstresultat härmed redovisas.

Sett till kommunen som helhet, det sammanräknade röstresultatet, så är S, M och SD de största partierna i den ordningen. Bryter man däremot ner kommunen i de fjorton olika distrikten är topptrion densamma, men den inbördes ordningen varierar. Skillnader i resultat finns mellan tätort - landsbygd, villor - lägenheter, nybyggt - äldre områden, och så vidare. Resultaten som redovisas i graferna är från SVTs sammanställning vars siffror i sin tur kommer från Valmyndigheten. 

Klockan 09 på onsdag börjar de sista Upplands-Bro-rösterna att räknas. Rösträkningen är offentlig och vem som helst får närvara. Vid rösträkningen, som hålls i Kulturhusets lokal Stora Scenen, räknas de röster som avlagts i förtidsval och som poströstats.

Nu följer några dagar eller veckor av förhandlingar innan vi vet hur kommunen kommer att styras under den kommande mandatperioden.

Grafik: UBRO<br />Siffror: SVT och Valmyndigheten
Grafik: UBRO
Siffror: SVT och Valmyndigheten


Länk till SVT.se där du kan se röstsiffrorna från alla fjorton distrikt i Upplands-Bro. Där kan man också "grotta in sig" i andra kommuner och stadsdelar för att se hur rösterna fallit.


Länk till VAL.se, Valmyndighetens hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen