Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 19:39 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

RING SÅ HÄMTAR VI uppmanar Polisen


Karin Sidén 2018-10-16

Med start igår, den 15 oktober, och under de kommande tre månaderna genomförs för första gången en amnesti för explosiva varor i Sverige. Med explosiva varor menas till exempel handgranater, sprängämnen och pyrotekniska artiklar, varor som kräver tillstånd att hantera.

-Till skillnad från vapenamnestin, när du själv kunde lämna in vapen eller ammunition på utvalda polisstationer – och det här är viktigt – så HÄMTAR polisen de explosiva varorna. Ring 11414 så kommer vi. Den som frivilligt kontaktar polisen döms inte för brott, säger Jonas Lund vid polisen i Järfälla och Upplands-Bro.


Kanske minns du vapenamnestin i våras? Ett tre månader långt "inlämningsfönster" där du som privatperson kunde lämna in olicensierade vapen och ammunition utan att riskera åtal. Nu är det dags igen, men den här gången efterfrågar polisen explosiva varor. Det är första gången man genomför en amnesti för den här typen av varor, exempelvis handgranater, tändmedel, krut och liknande. Även så kallade bengaler räknas in.

Mellan den 15 oktober 2018 och den 11 januari 2019 gäller amnestin för explosiva varor.

Jonas Lund, polis i Järfälla och Upplands-Bro, förklarar:

-Ring 114 14 och säg till att du vill lämna in explosiva varor. Då kommer vi och hämtar varorna. Det här är jätteviktigt. Du får absolut inte ta med explosiva varor till en polisstation eller i övrigt transportera det. Polisen hämtar!

När du kontaktar polisen under amnestiperioden har du rätt att vara anonym. Förutsatt att du frivilligt kontaktat polisen och låtit dem omhänderta de explosiva varorna har du rätt till ansvarsfrihet för brott mot tillståndsplikten i lagen om brandfarliga och explosiva varor. 

-Amnestin fungerar som så att du som lämnar in kan vara anonym. Eftersom du frivilligt kontaktar polisen och låter oss omhänderta de otillåtna varorna riskerar du inga påföljder. Syftet med amnestin är att få bort så mycket som möjligt av de illegala sprängmedlen och pyrotekniken som finns ute i samhället.

Under de vapenamnestier som varit genom åren (1993, 2007, 2013 och 2018) har stora mängder vapen och ammunition lämnats in. 2013 till exempel lämnades det in över 15 000 vapen och cirka 36 ton ammunition!



Läs mer på polisen.se/aktuellt/amnesti

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen