Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 20 september 2019 - klockan 13:42 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Första december är Brandvarnardagen


Karin Sidén 2018-11-28

Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel.
Bild:Brandskyddsföreningen
Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel.

Brandvarnardagen, den 1 december varje år, är sedan 2012 en nationell temadag vars syfte är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare - och att regelbundet testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe. För tänk på att en brandvarnare med urladdade batterier är en falsk trygghet!

-Tyvärr testar svenskarna sina brandvarnare för sällan. Varje år brinner det i uppskattningsvis 25 000 bostäder i Sverige. I många fall upptäcks dessa bränder i tid och branden kan släckas av de boende själva. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid. Det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att var tionde brandvarnare troligen inte fungerar. Risken är att många känner en falsk trygghet, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Den 1 december är det Brandvarnardagen i Sverige. Som temadag sett är brandvarnardagen definitivt en av våra allra viktigaste dagar, men ändå så är uppmärksamheten kring den klart begränsad. Att kolla om våra brandvarnare funkar är sannolikt den enklaste säkerhetsåtgärd vi kan utföra i hemmet - ändå gör vi det alldeles för sällan. www.skyddadigmotbrand.se kan man enkelt registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare.

Brandvarnare i bostaden är en livsviktig inredningsdetalj. Oavsett om man bor i villa, lägenhet, herrgård eller i ett studentrum måste man ha dem. En på varje våningsplan ska det minst vara, men helst en i varje rum. 


En brandvarnare har lång livstid, men det har inte nödvändigtvis batterierna som driver den. Testa därför dina brandvarnare regelbundet, gärna några gånger per år. Särskilt viktigt är det att testa dem efter att man varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan huset stått tomt. 

Du testar batterierna genom att trycka in testknappen. Tjuter brandvarnaren så funkar batterierna.

Att ha som vana att testa brandvarnarna inför stora ljushelger som jul är klokt. Varför inte passa på att göra det den 1 december när det är den nationella brandvarnardagen? Kanske går det att kombinera med framtagandet av julgardiner, adventsljusstakar och annat julpynt så att den viktiga men ack så enkla säkerhetsåtgärden inte glöms bort.


Tips från brandskyddsföreningen om hur du bäst brandsäkrar ditt hem.


TV4 har ibland uppmärksammat Brandvarnardagen och brandsäkerhet i morgonsoffan. Via länkarna når du TV-inslagen och Attundas hemsida där det finns mer matnyttig info om bland annat brandvarnare och hur man kan förebygga brand i bostaden. 

Länk till TV4-inslaget om brandsläckare samt brandfilt från sep 2017.

Länk till TV4-inslaget från dec 2017 om brandsäkerhet.

Länk till TV4-inslaget från 29 november 2018 om brandvarnare.


Länk till Attundas hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
Skördemarknad i Ladan Öråker
Söndag 22/9
Skördemarknad i Ladan Öråker
Djupdal på Rösaringsåsen- klassisk plats i forntidshistorien
Tisdag 24/9
Invigning av Upptäck konsten-appen
Tisdag 8/10
Gammaldags mat på Klint
Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
Söndag 20/10
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
Söndag 27/10
Slöjd- och hantverksutställning på Klint
avståndsannons

U-B kommun sep 19 Tidig kväll m Kjos

Norrboda Gård sep 19

Kvinnojouren Anna sep 19

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen