Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 02:34 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Vilda smaker på Broskolan när Nina fick drömma


Karin Sidén 2018-11-15

Bara några matbilder för att skapa en bild av vad som serverades på buffén. Potatisgratäng, västerbottenpaj, stekt strömming, gravad lax, eget knäckebröd, inkokta päron, vildsvinsstek, hjortgryta och mycket, mycket mer hade Nina och hennes trupp fixat.
Bild:Karin Sidén
Bara några matbilder för att skapa en bild av vad som serverades på buffén. Potatisgratäng, västerbottenpaj, stekt strömming, gravad lax, eget knäckebröd, inkokta päron, vildsvinsstek, hjortgryta och mycket, mycket mer hade Nina och hennes trupp fixat.

Torsdagen blev en annorlunda skoldag på Broskolan vars elever och personal bjöds på Viltbuffé med klassiska svenska smaker i hemkunskapens lokaler. Projektledare och initiativtagare för upplevelsen var hemkunskaps- och klassläraren Nina Engqvist.

-Jägarförbundets generösa ekonomiska bidrag, kollegornas hjälp och stöd samt elevernas flit möjliggjorde dagen. Ett hemkunskapskök är inte dimensionerat för den här typen av matlagning eller servering. Vi har slitit hårt för att få till allt. Fantastiskt roligt men galet utmanande har det varit! Vi har gravat lax, gjort västerbottenpajer och jordärtskockschips, gjort egen glass, lagat en hel rad olika kötträtter med viltkött från älg, ren, vildsvin, dovhjort med mera. Det är nog bara björnkött vi missade, men det får väl bli nästa gång! säger Nina mitt i serveringskaoset i det sjudande hemkunskapsköket.


Full fart i köket! Nina lägger upp smakportioner för glatta livet och i bakgrunden skyndar Linus för att fylla på fler bitar av renpizzan som var en av bufféns mest uppskattade inslag. 
Bild:Karin Sidén
Full fart i köket! Nina lägger upp smakportioner för glatta livet och i bakgrunden skyndar Linus för att fylla på fler bitar av renpizzan som var en av bufféns mest uppskattade inslag. 

Älg, dovhjort, ren, vildsvin, röding, lax, och mycket mer stod på menyn när Broskolans elever och personal bjöds på viltbuffé. Initiativtagare till den spännande matupplevelsen är Nina Engqvist som arbetar som lärare på skolan.

Ett mycket generöst bidrag från Jägarförbundet möjliggjorde buffén.

-En sådan här buffé skulle inte vara möjlig att göra på hemkunskapens budget så Jägarförbundets generositet var en förutsättning. De ser ju naturligtvis en vinst i att viltkött finns på fler människors matsedel än vad som är fallet idag och tycker att det är en intressant tanke att skolbarnen kommer i kontakt med vilt genom hemkunskapen så för dem är vårt projekt ett bra test, förklarar Nina Engqvist. Hon fortsätter:

-Jag fick idén om en viltbuffé på min förra skola, Ekhammar, och kontaktade Jägarförbundet som nappade på projektet. Men innan idén hann utvecklas från embryo till färdig plan hade jag bytt tjänst så det gjorde att det hela tog sig en lite annan form än ursprungstanken, men Jägarförbundet var fortfarande entusiastiska och ville stötta ekonomiskt. Mina nya kollegor här på Broskolan var positivt skeptiska och undrade nog vad jag var för en galenpanna som ville dra igång en så stor grej, men gjorde ändå tummen upp och nu står vi här mitt i ett underbart och glädjefyllt kaos.

Linus och Elton fixar det sista med renpizzan innan den serveras till skolkamraterna som sitter utanför och väntar.
Bild:Karin Sidén
Linus och Elton fixar det sista med renpizzan innan den serveras till skolkamraterna som sitter utanför och väntar.

Runt omkring råder febril aktivitet. Hemkunskapsköket har varit igång sedan sju på morgonen då Nina och hennes elever påbörjade förberedelserna.

Värmen från ugnar och spisar är påtaglig och eleverna Linus, Elton, Alex och Alexi jobbar hårt för att hinna servera godsakerna till alla skolkamrater som väntar vid borden utanför köket.

Maten har de tillagat tillsammans den senaste veckan men redan innan dess påbörjades projektet med en grundlig kurs i svensk fauna där eleverna fick lära sig allt om de vilda djuren, besöka Skansen och även lära sig mer om rotsaker och annat som ingår i vår svenska basföda.

Nina och Alex lägger upp smakportioner av rotmos, rotsaker och annat gott innan Emma avslutade med lite gryta och kantarellstuvning.
Bild:Karin Sidén
Nina och Alex lägger upp smakportioner av rotmos, rotsaker och annat gott innan Emma avslutade med lite gryta och kantarellstuvning.

-För miljöns och plånbokens skull är det oerhört viktigt att vi äter efter säsong. Helst också närodlat. Att det året runt finns jordgubbar i affärens fruktdisk betyder ju inte att jordgubbssäsongen är året runt - men det tror många för det är liksom inget man pratar om med sina barn. Vi vuxna vet det för det är inte allt för långt bak i tiden man åt färska jordgubbar under några få sommarmånader och clementiner vid jul. Nu går det att få tag på året runt så våra barn har inte upplevt säsongsindelningen på det sättet och har därför heller ingen automatisk förståelse för vad att äta i säsong innebär.

Om det här med att äta medvetet och i säsong är ovant för många så är vilt ännu mer ovant. Få barn på Broskolan har smakat vilt tidigare och en del är minst sagt skeptiska till delikatesserna som dukas upp framför dem. Många av eleverna har aldrig smakat älg eller vildsvin förut.

Alexi och Lena fixar fisk-tallrikar med lax, stekt strömming, västerbottenpaj och annat gott.
Bild:Karin Sidén
Alexi och Lena fixar fisk-tallrikar med lax, stekt strömming, västerbottenpaj och annat gott.

Elton lägger upp potatisgratäng.
Bild:Karin Sidén
Elton lägger upp potatisgratäng.

-Det märks att många barn är ovana med "annorlunda mat" - mat som ligger väldigt nära det ursprungliga och som inte är prefabricerat. Pizza, hamburgare, spaghetti, tacos och kebab är vardagsmaten för väldigt många och då blir kålrot, jordärtskocka och renkött väldigt exotiskt, nästan läskigt. Det syntes tydligt idag när renstekspizza, vildsvinshamburgare och dovhjortsklämma gick åt som smör i solsken - för då kom maten i en välkänd "förpackning" och blev genast mindre läskig. Medan den fantastiska dovhjortsfilén i tunna skivor med diverse rotsaker tillagade på olika vis möttes med större skepsis.

Vill du se lite mer av vad Nina hittar på i köket? På Youtube finns hennes filmsnuttar under namnet Ninjas hemkunskap

Alex, Linus, Alexi och Elton var på plats i köket klockan sju på morgonen för att hjälpa till med förberedelserna och jobbade sedan intensivt med uppläggning och servering.
Bild:Karin Sidén
Alex, Linus, Alexi och Elton var på plats i köket klockan sju på morgonen för att hjälpa till med förberedelserna och jobbade sedan intensivt med uppläggning och servering.

Att-göra-listan var fulltecknad!
Bild:Karin Sidén
Att-göra-listan var fulltecknad!


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen