Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 29 januari 2020 - klockan 09:31 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Valkval för niondeklassarna


Karin Sidén 2018-12-03

Det är valtider i Upplands-Bro; ja, i hela landet om man ska vara noggrann. För alla niondeklassare gäller det just nu att komma fram till vilka val man vill göra inför gymnasiet.

Och valen är många. Skola, program, inriktning och kanske också någon specialinriktning utifrån fritidsintresse. För elever och studievägledarna råder minst sagt bråda tider: Gymnasiemässor, Öppet Hus på alla skolor och en hel del broschyrer dimper ner i niondeklassarnas brevlådor runt om i kommunen.

Tisdagen den 29 januari är det Öppet Hus på Upplands-Brogymnasiet igen. Det första hölls i december.

Det är mycket att ta i beaktan när man ska välja till gymnasiet. 15-16 år gammal ställs du inför något som sannolikt är ditt största och viktigaste val hittills i livet. Några har redan vägen mot drömyrket utstakad och för dem blir valproceduren något enklare. Andra har inte den blekaste aning om vad de vill plugga, än mindre vad de vill jobba med som vuxen. 

Att välja till gymnasiet idag är något helt annat än det var för bara 15-20-30 år sedan. Numera kan du specialskrädda din gymnasieutbildning och utöver de olika programmen plocka ihop ämnen och inriktning från ett dignande smörgåsbord. Självklart en fantastisk möjlighet men samtidigt skapar det för många beslutsångest och galet många frågetecken. 

Vad vill jag läsa? Vilken huvudinriktning vill jag ha och vilka tillvalsämnen passar mig? Har jag något specialintresse man kan kombinera med utbildningen? Var vill jag läsa? Finns det jag skulle vilja välja på en ort nära mig, eller kan jag tänka mig att pendla eller kanske till och med flytta någon annanstans under gymnasieåren för att få gå just den inriktningen jag drömmer om? Frågorna är många!

Det sägs att våra niondeklassarna i runda slängar har 3 000 valmöjligheter. Om de stannar här i Storstockholm vill säga. Sedan tillkommer ju gymnasiemöjligheterna på annan ort...


Gymnasievalet är en marathon-tillställning som drar i gång tidigt under hösten i nian med lektioner med fördjupad gymnasieinformation. Detta för att eleverna ska få gott om tid på sig att förbereda sig och läsa på inför valet som ska göras i början av februari. Föräldrarna har bjudits in till föräldramöten på respektive skola för att även de ska få information om hur gymnasievalet kommer att gå till.

Eleverna har också haft enskilda vägledningssamtal med någon av kommunens studievägledare för att få möjlighet till ett mer personligt samtal om gymnasievalet. Behöver man ytterligare vägledning kan man att boka in tid för det.


I oktober anordnades en Gymnasiemässa i Jakobsberg där skolorna i närområdet visade upp sig, och senare under hösten anordnades även den stora Gymnasiemässan i Älvsjö för hela länets niondeklassare med föräldrar. Där fanns skolor från hela Sverige på plats för att visa upp sig och berätta om sin pedagogik och sitt utbud. 

Utöver Gymnasiemässorna erbjuder dessutom alla gymnasieskolor Öppet Hus vid minst ett tillfälle. Många av skolorna har ett första Öppet Hus i november/december för att sedan ha ytterligare ett i början av vårterminen. På www.gyantagningen.se finns information om Öppet Hus-tider för alla länets gymnasieskolor.

Upplands-Bro Gymnasium, UBG, i Kungsängen har Öppet Hus tisdagen den 29 januari klockan 18-20. Då kommer det också vara ett extra möte om den nya handbollsprofilen så att nyfikna handbollsspelande elever och deras föräldrar kan få mer information om vad som väntar dem som söker sig dit. Handbollsprofil-mötet börjar 19.00.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 9/2
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
Tisdag 11/2
Föredrag: Historia kring vikingens vattenleder i Mälaren med Draget i Håbo
avståndsannons

TKBTK jan 20

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen