Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 23 februari 2020 - klockan 08:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Systerskap i Bro slår ett slag för medmänsklighet och snällhet


Karin Sidén 2019-02-07

Den ideella föreningen Systerskap i Bro, vars verksamhetsmål är att värna snällhet, skapa band mellan invånarna och bygga upp vi-känslan i Bro, har på kort tid gjort ett ordentligt avtryck i Bro. Och mer lär det bli, för bland planerna finns musikcaféer, klädbytardagar, Systerkul - och mycket mer. 

-I söndags var det premiär för vårt Musikcafé i Dagcentralen i Bro. Och vilken höjdare det blev! Snöovädret till trots kom det cirka 70 personer! Vi ser redan fram emot nästa tillfälle som blir i mars. S i B's allra första arrangemang, Klädbytardagen i Råbyskolan, får snart en uppföljare. Nästa helg kör vi igen, och vi hoppas så klart att ännu fler ska ta chansen att delta, säger Sussanne Persson, en av grundarna av Systerskap i Bro.

Den ideella föreningen Systerskap i Bro, S i B, startades av Sussanne Persson, Sari Lindstedt och Malin Nordin. Föreningens syfte handlar om samhällsnytta, medmänsklighet och gemenskap. Sari Lindstedt förklarar:

-Det finns människor som faller emellan när samhället fallerar, som inte har ett eget skyddsnät att förlita sig till och vars hela tillvaro riskerar att rämna. Vi ser det som att det finns ett glapp som vi vill försöka täppa igen.

Sussanne Persson fyller i:

-Vi ser många som kämpar, som gör vad de kan och lite till, och ändå hamnar utanför. Ensamstående mammor som trots fast arbete inte lyckas ta sig in på bostadsmarknaden till exempel och som tvingas till dyra andrahandslösningar, och som riskerar att behöva bryta upp från skola, förskola och arbete för att de inte får bo kvar. Äldre som inte är tillräckligt skruttiga för hemtjänst men som på grund av att de inte har någon familj på nära håll har svårt att få tillvaron att fungera och så vidare. Just den ensamheten som gör oss så sårbara vill vi på olika sätt försöka överbrygga.

S i B's första evenemang var en Klädbytardag man arrangerade i november. I mitten av februari är det dags för andra upplagan.

-Klädbytardagen gick över förväntan. Eftersom det var första gången vi arrangerade en sådan var vi lite nervösa men det flöt på bra och var jättekul. Det kändes gott hela vägen in i hjärteroten helt enkelt! Klädbytardagen är positiv rakt igenom: för individen och för miljön. En klädbytardag innebär ju att de som behöver får en garderobsrensning, andra får välbehövliga nytillskott i sina lådor, samtidigt som vi återvinner och bidrar till det hållbara samhället! Det som blir över skänker vi vidare. Förra gången skänkte vi allt överblivet, sammanlagt två blå IKEAkassar, till Läkarmissionen i Bro. Den här gången har vi pratat med Klarakyrkan i Stockholm som gärna tar emot våra saker, säger Sussanne och fortsätter:

-Vi vill stötta brett och på många olika sätt. Bland annat deltog vi i Julerian, julmarknaden i Bro centrum, där vi sålde hembakt, egentillverkade "Snällisar" med mera och där allt överskott gick till Suicide Zero. Vi hade ett annat jul-stödprojekt, Julhjälpen i Bro, där vi matchade hjälpande med behövande här i Bro. Drygt 13 000 kronor var vi med och fördelade från personer som kände att de kunde avvara några kronor, till dem med behov. Det kändes fantastiskt att kunna hjälpa med matkassar eller några små julklappar till barnen.

-Ett annat lyckopiller som ligger i närtid var Musikcaféet vi ordnade i söndags! flikar Sari in.

-Ja, men oj vilken succé! Snöovädret gjorde att vi blev lite oroliga att folk skulle stanna hemma - men så blev det verkligen inte! Det var över 70 personer som kom till Florasalen! De flesta var väl från 50 och uppåt, men vi hoppas ju att Musikcaféerna ska locka även barnfamiljer framöver. Vi behöver social samvaro, och då även samvaro över generationsgränserna, i Bro. Vi behöver komma samman och bygga en gemenskap och där tror vi att olika evenemang kan göra gott, förklarar Sussanne.

-Gemenskap ger delaktighet. Och vi behöver alla vara delaktiga. Det har under årens lopp blivit ett allt mer individualistiskt samhälle, där allt fler människor liksom förväntar sig att andra ska göra. Någon annan ska fixa. Men någon annan - det är ju faktiskt vi allihopa. Det är ju vi alla som är kittet som ska bygga samhället och vi-känslan, och det var där någonstans tanken på S i B föddes. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! En klyscha kanske någon tycker, men ändå väldigt sant! Vi vill väcka liv i "Broandan", säger Sari.


Länk till Systerskap i Bros FaceBooksida.

Klädbytardagen:

INLÄMNING:                      fredag 15/2 klockan 16-18.30
KLÄDBYTARDAG:             lördag 16/2 klockan  11-13.30

Den som vill delta i klädbytardagen kommer till Råbyskolans matsal fredagen den 15 februari och lämnar in upp till 10  hela, rena, prydliga och propra klädesplagg/sko-par man inte längre vill ha. I utbyte får man en biljett per godkänt plagg eller sko-par som man sedan, på lördagen, kan använda som inlösen mot nya kläder eller skor. OBS! Endast personer med biljetter kommer att kunna delta på lördagens Klädbytardag. Man får överlämna biljetter till en vän eller familjemedlem om man själv ej kan delta i Klädbytardagen.

Det är S i B och ett antal volontärer som gör bedömningen om det du vill lämna in är godkänt, och det är också de som delar ut biljetterna som fungerar både som inträde och som betalning. Det man ska tänka på är att även om man själv nu väljer att lämna i från sig plagget så ska det samtidigt vara något man kan tänka sig att någon annan skulle vilja sätta på sig. Det ska självklart vara helt och rent, men också användbart om man säger. Tänk gärna säsong när du plockar ihop det du vill skänka! Det som eventuellt är kvar när dagen är slut lämnas vidare till Klara kyrka.

Det är två av S i B's volontärer, Christina Leifsdotter och Åsa Nordlund, som upprättat kontakten med Klara Kyrka. De var medhjälpare på den första Klädbytardagen och kommer även att vara med nu i helgen.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/2
Fettisdagen
Lördag 29/2
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 7/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 14/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Tisdag 17/3
Årsmöre i Bro-Lossa Hembygdsförening
Lördag 21/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 28/3
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 4/4
Röda Korset Second Hand i Bro Påskmarknad
Tisdag 7/4
Filmvisning på Klint
avståndsannons

Sparbanken Stipendier 2020

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Sparbanken rådgivare feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen