Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 19 maj 2019 - klockan 13:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Vill du extraknäcka som röstmottagare i EU-valet?


Karin Sidén 2019-03-01

I slutet av maj är det dags för EU-val, då vi i Sverige röstar om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet (EU). Nu söker Upplands-Bro kommun dig som vill jobba som röstmottagare, dels under förtidsröstningsperioden som pågår 8-26 maj och under själva valdagen den 26 maj.

Var femte år är det EU-val i EUs 28 medlemsländer, så också i Sverige. Precis som vid våra vanliga val, till riksdag, landsting och kommun, är EU-valet en stor apparat som föregås av valkampanjer, debatter och intensivt politiskt arbete. Det är också ett stotr administrativt projekt som kräver många, många medarbetare, bland annat röstmottagare.

Att jobba som röstmottagare är ett arvoderat uppdrag. Som röstmottagare medverkar man till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Man är en viktig kugge i den demokratiska processen varför det krävs att man är noggrann, effektiv och har god administrativ förmåga. Ett krav är att man fyllt 18 år och att man gillar att möta och hjälpa människor.

Ett annat krav på dem som söker uppdraget som röstmottagare är att de EJ är politiskt aktiva. Man får alltså inte förknippas med något av de valbara politiska partierna, då är man enkelt uttryckt diskvalificerad för uppdraget.

Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning i förberedelserna inför uppdraget.

Mellan den 8 och 26 maj kommer det att finnas möjlighet att förtidsrösta på två platser i kommunen, en i Kungsängen och en i Bro (platserna meddelas senare). På själva valdagen, den 26 maj, är kommunens alla vallokaler öppna från 08 på morgonen till 21.00 och arbetsdagen för röstmottagarna är inte slut förrän alla röster är räknade och inrapporterade.

Mellan den 23 och 26 maj är det EU-val i alla 28 medlemsländer (eller 27 om Brexit går igenom). Sammanlag är det 751 EU-parlamentariker som ska väljas (705 stycken om Brexit genomförts) varav 20 svenska. Vill du veta mer om valet till Europaparlamentet? Klicka här!Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 19/5
Vandring i Rösaringskomplexet med Börje Sandén
Måndag 20/5
Föredrag: Hur tänker en tjuv?
Tisdag 21/5
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 22/5
Biologiska mångfaldens dag, Hällkana
Torsdag 23/5
Kom och spela teater - för dig som är 65+
Mattecentrum på biblioteket i Kungsängen!
Lördag 25/5
Röda Korset - Loppis / Second Hand
KUNGSFESTEN
Söndag 26/5
Trädgårdsföreningen Kungsängsliljan bjuder in till trädgårdsloppis
avståndsannons

MP EUvalet 19 sb2

U-B kommun Kungsfesten 19

U-B kommun Förtidsrösta EUvalet 19

Centern -EUval 19

U-B kommun Rösträkning EUvalet 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen