Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 09:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Rekonstruerad bild i arbete för att lösa misstänkt mord på spädbarn i Kungsängen
Nyhet från Polismyndigheten


Nyhet från Polismyndigheten 2019-03-22

<span>En fantombild på hur kvinnan, som misstänkts ha utfört brottet, har sett ut som 25-åring. <br /></span>
Bild:Rekonstruktion: Parabon NanoLabs
En fantombild på hur kvinnan, som misstänkts ha utfört brottet, har sett ut som 25-åring.


En vinterdag 2002 hittades ett avlidet spädbarn utomhus i en gångtunnel i Kungsängen, norr om Stockholm. Nu hoppas utredarna på allmänhetens hjälp genom att publicera en fantombild på en misstänkt.

-Med hjälp av dna på brottsplatsen har vi kunnat ta fram en fantombild på hur kvinnan, som misstänkts utfört brottet, har sett ut som 25-åring. Det är viktigt att betona att metoden som använts för att skapa bilden handlar om sannolikheter och antaganden vilket gör att det därmed inte får uppfattas som ett fotografi av den misstänkta gärningspersonen, säger Mats Pettersson, ansvarig för utredningen hos den Kalla fall-grupp som finns hos polisen i region Stockholm.

Barnet som hittades var en nyfödd flicka som inte har avlidit av naturliga orsaker, vilket i det här fallet innebär att det betraktas som ett mord. Polisen har säkrat ett annat dna än barnets och det kommer från en kvinna som betraktas som misstänkt. Genom åren har polisen genomfört en omfattande utredning och många kvinnor har fått lämna sitt dna-prov. Trots det är den misstänkta gärningspersonen fortfarande okänd.

Kalla fall-gruppen i Stockholm har nu som en del i spaningsarbetet medverkat till att ta fram en genetisk profil och bild från den misstänka kvinnans dna, vars ålder de inte vet idag.

-Bevisläget i utredningen är sådant att vi gjort bedömningen att det inte finns något att förlora på att gå ut med denna profil och fantombild. Nu hoppas vi att få allmänhetens hjälp. Detta är det första i en rad äldre brott där vi nu framöver kommer att rikta oss till allmänheten för att ta steg framåt i våra utredningar, säger Mats Pettersson.

Publicerad 21 mars 2019




Torsdagen den 21 mars 2019 klockan 21 sände SVT ett nytt inslag om fallet i programmet Veckans brott där fantombilden också presenterades. Programmet går att se på SVT Play. 

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen