Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 16:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Med schack på schemat - Finnstaelevernas schackspel vässar koncentrationen och det strategiska tänkandet


Karin Sidén 2019-04-05

Koncentrationen går att ta på när mattelektionen inleds med en omgång \
Bild:Karin Sidén
Koncentrationen går att ta på när mattelektionen inleds med en omgång "Nancys spel". Nancys spel är schack på löpande band där motståndare och schackbräde hela tiden byts ut. Med oregelbunden regelbundenhet tar alla ett steg åt sitt vänster och får därmed snabbt läsa in en ny spelomgång och lägga strategi - för att kanske tvingas byta igen efter bara ett drag...

Finnstaskolans årskurs sexor är ena hejare på schack. Brädspelet har inte bara blivit ett populärt tidsfördriv bland flertalet elever - de har placerat sig högt i olika schacktävlingar, bland annat skol-DM, och nu i maj ska ett lag bestående av fem killar tävla i schack-SM. För många har schackspelandet dessutom inneburit att koncentrationen och skolresultaten påverkats till det bättre. För matteläraren Nancy Bastille, "mamma" till schackepidemin, och rektor Christian Åhlberg, är vinsterna med schack uppenbara:

-Vi ser elever som blommar ut på ett sätt de inte gjort tidigare. Elever som har ett helt annat fokus och som kan koncentrera sig långa stunder, där det tidigare inte varit så. Vi har tre sexor på skolan och det här året har sammanhållningen inom och mellan klasserna utvecklats jättemycket, och där har nog tävlandet i schack bidragit väldigt mycket, säger Nancy och Christian håller med.


Schack56an lockade 52 klasser i årets upplaga! Här är det Finnstaeleverna Alva och Anonna som får möta varandra i en av alla hundratals matcher i Globen.
Bild:Karin Sidén
Schack56an lockade 52 klasser i årets upplaga! Här är det Finnstaeleverna Alva och Anonna som får möta varandra i en av alla hundratals matcher i Globen.

Schack är hjärngympa på hög nivå. För att bemästra det ädla brädspelet måste du inte bara ha ett järnhårt fokus och vara koncentrerad, du måste också kunna tänka strategiskt och i flera led. Du måste ha både en plan B och plan C, helst även plan D och E, i bakfickan om motståndaren gör något oväntat, samt träna upp ditt tålamod och din uthållighet. Och det är just vad eleverna i årskurs sex på Finnstaskolan gör tillsammans med sin mattelärare Nancy Bastille.

-Vi ser att flera elever som tidigare kanske inte riktigt nått sin fulla potential i traditionell undervisning nu plötsligt blommat ut och tar plats i gruppen på ett positivt sätt. Det är en enorm kick att se hur schackspelandet ger ringar på vattnet inte bara i matte-kunskaperna utan i hela skolupplevelsen för de här eleverna. De tar för sig och törstar efter kunskap på ett sätt de inte tidigare visat, säger Nancy.

Rektor Christian fyller i:

-Schack tvingar dig att vara koncentrarad och att ha fullt fokus. Minsta lilla du slappnar av är gamet förlorat och det visar sig ju med glasklar skärpa att även elever som haft svårt att koncentrera sig och kanske haft svårt att hitta motivationen i till exempel matematikundervisningen nu med schackspelet som morot och motor orkar koncentrera sig i klassrummet på ett helt annat sätt. Det skapar en härlig gemenskap i klassrummet också, vilket även det gynnar undervisningen.

På vägen ut till en av paviljongerna på skolgården, där sexorna håller till, berättar Nancy mer om hur hon använder schack i undervisningen. Vi ska träffa klass 6B, en av klasserna som tävlat i schack det här läsåret, och även få en pratstund med killarna som om bara några veckor ska tävla i schack-SM.

-Vi har haft schack som Elevens val under flera år och förra läsåret tävlade de som var sexor då i Yes2Chess, en onlinetävling. Det gav mersmak så i år frågade jag nuvarande sexor om inte de skulle vilja ställa upp klassvis i Schack 56an, så det gjorde vi. Där var 54 lag med och tävlade i Globen. 6C kom nia och 6B kom tolva! berättar Nancy stolt och tillägger att även 6A placerade sig på övre halvan av resultatlistan.

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén

-Mer än 6 000 elever i Stockholms län deltar i Schack 4an och Schack56an vilket gör det till världens största schacktävling! Sedan har vi även haft tre lag från skolan som tävlade i Skollags-DM varav ett lag placerade sig så pass högt att de kvalificerade sig till Skollags-SM!

Inne hos 6B ska precis matten börja och Nancy ber eleverna berätta om hur det var att tävla i Globen.

-Det var kul! Inte alls lika läskigt som jag trodde det skulle vara!

-Vi var bara en poäng från att komma elva och några poäng från tiondeplats!

-Några av dem vi mötte tillhör Sverigeeliten för vår ålder och tränar uppåt 20 timmar i veckan!

Lektionen inleds till elevernas glädje med 20 minuter "Nancys spel". Snabbt möblerar de om och ställer nio bänkar på rad, ställer upp schackbräde och pjäser och placerar ut sig runt långbordet. På given signal börjar så nio schackpartier. Eleverna börjar spela mot varandra men efter bara någon minut säger Nancy "Nancys spel" varpå alla flyttar ett steg åt sitt höger för att sedan fortsätta mot ny motståndare och på en påbörjad match. Ibland är det så snabbt mellan signalerna stt de bara hinner ett drag - om ens det - och ibland hinner de fyra fem drag innan det är dags för nästa flytt.

-Det här är hjärngympa på hög nivå. Snabbt, snabbt måste du få en överblick och se vad den tidigare spelaren gjort för något, forma din egen plan och agera. Det är allt annat än lätt men eleverna älskar det! 

Den 11-12 maj är det dags för nästa tävlingshöjdpunkt. Då ska Emil, Alex, Simon, Theo och Ellton tävla i schack-SM. Det är en lagtävling där fyra spelare spelar åtta matcher var och där en av killarna är reserv och får lösa av de andra lite då och då så att de får vila sig. Att vara så djupt koncentrerad länge tar på krafterna så reserven har en superviktig uppgift och kommer att få spela en hel del han med.

Det märks att de är stolta och taggade inför uppgiften. Så fort tillfälle ges åker schackbrädet fram och det blir minst en timmes spel om dagen, kanske mer.

-Jag märker stor skillnad nu när jag spelar schack så mycket, säger Emil. -Om jag spelar på eftermiddagen och sedan har innebandyträning så är min speluppfattning mycket bättre och jag märker att det påverkar hur jag tänker på planen.

-Schack gör ju att vi måste tänka i många steg, lägga upp flera planer och samtidigt vara uppmärksam på hur motståndaren spelar. Är motståndaren offensiv eller defensiv? Vi tränar ju vårt fokus hela tiden och det märks stor skillnad, säger Simon. Han berättar också att skolan tidigare var ganska jobbig men att det nu blivit kul. Schackspelandet har hjälpt honom med koncentrationen och det har blivit stor skillnad.

Killarna har lite olika schackbakgrund, men de flesta har haft det som Elevens val tidigare.

-Jag spelade en del i fyran och femman, men mest bara på Elevens val. Det var inte superkul tyckte jag, men ok. Jag spelade ibland hemma också, men nu vill varken mamma eller pappa möta mig längre för jag vinner hela tiden, berättar Alex. 

För Simon har schack funnits med längre.

-Jag har spelat sedan jag var liten. Ganska mycket med pappa, men nu är det svårt att få honom och ställa upp. Han tycker nog det är lite jobbigt att förlora varje gång, säger Simon med ett finurligt leende på läpparna. 

Theo är den i laget som spelat kortast tid. Han började egentligen först i sexan och har på kort tid lärt sig massor.

-För mig har schack betytt mycket för koncentrationen. Att få tävla har varit väldigt roligt och det ska bli spännande med SM. Det hade vi nog inte riktigt trott, men nu är vi där!

Simon, Theo, Alex och Emil tränar inför Skollags-SM i schack. Lagkompisarna Ellton och Filip är sjuka dagen UBRO kommer på besök.
Bild:Karin Sidén
Simon, Theo, Alex och Emil tränar inför Skollags-SM i schack. Lagkompisarna Ellton och Filip är sjuka dagen UBRO kommer på besök.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen