UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 13 juli 2020 - klockan 08:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Vid Lillsjö Badväg tar Humanas nya äldreboende form


Karin Sidén 2019-04-25

Bild från Humana
Bild från Humana

Det sjuder av aktivitet vid Lillsjö Badväg i Kungsängen där ett alldeles sprillans nytt äldreboende växer fram. Det är företaget Humana som utökar sin verksamhet och redan nästa vecka, den andra maj, är det dags för den första visningen. Inflytt beräknas påbörjas i mitten av september.

-Det är verkligen pirrigt spännande nu! Det händer så mycket varje dag med bygget. Invändigt är många väggar och golv på plats och redan nu börjar de första köken installeras, säger Susanne Sterling, verksamhetschef för Humana Lilljsö Badväg som boendet kommer att heta, och fortsätter entusiastiskt: 

-Platsen för boendet är fantastisk. Närheten till naturen, till fina promenadvägar och stigar, sjön och den handikappanpassade badplatsen är inspirerande. Både för våra blivande boende och personalen, men också för de anhöriga som kommer på besök!

Med 80 lägenheter i fyra våningsplan är det kommande äldreboendet på Lillsjö Badväg ett fint tillskott till kommunens befintliga utbud av särskilda boenden. Susanne Sterling är verksamhetschef på Humana och den som kommer att basa över boendet:

-Humana Lillsjö Badväg blir Humanas femte boende, och kommer att utrustas med en restaurang och ett café i bottenvåningen och en stor samlingssal med tillhörande takterass högst upp. Belysningen, inredningen och färgvalen är lite av vårt signum kan man säga, så där kommer de som besökt ett av våra andra boenden att känna igen sig. Belysningen inomhus är jätteviktig för välmåendet och är enkelt förklarad automatiserad med ett starkare ljus på förmiddagen för att sedan dämpas och bli varmare allt eftersom dagen går. I Humanans boende ska det alltid finnas trevliga och naturliga samlingsplatser, gemensamma utrymmen, så att man kan träffas och göra saker tillsammans. Med sina medboende, men kanske särskilt med sina anhöriga. Därför bygger vi även gym, en bastuavdelning och aktivitetsrum etc.

Susanne berättar att de fyra våningsplanen med lägenheter är uppdelade i två enheter per våning där varje enhet rymmer 10 lägenheter.

-Enheterna har en större gemensam balkong och ett "vardagsrum" i mitten, ett gemensamt kök och ett matrum där man intar de gemensamma måltiderna. Varje enhet kommet att ha sin personal, och vi är mitt uppe i rekryteringen nu. Det är många tjänster som ska tillsättas och av varierande slag. Det är vaktmästare, undersköterskor, sköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, aktivitetsansvariga med flera!

Bild från Humana.<br />De gemensamma vardagsrummen är centralt placerade på varje våningsplan så att alla boende lätt kan ta sig dit.
Bild från Humana.
De gemensamma vardagsrummen är centralt placerade på varje våningsplan så att alla boende lätt kan ta sig dit.


I mars höll man en rekryteringsträff med många, många deltagare och i maj väntar två heldagar med intervjuer. Susanne fortsätter:

-Det är 70 till 90 tjänster som ska tillsättas! Det är många intervjuer det... Alla kommer så klart inte att rekryteras samtidigt. Precis som inflyttningen sker pö om pö kommer också rekryteringen att göras i omgångar. Vi fyller helt enkelt enhet för enhet och en våning i taget med personal och boende och tar det lite i sänder så att allt hinner falla på plats. Att starta upp en verksamhet av den här storleken görs inte på en vecka!

Även om bygget kommit långt återstår en hel del innan det är dags för inflyttning i september. Men redan nu i början av maj ska en visningslägenhet stå färdigmöblerad.

-Den andra och sjunde maj har vi visningar. Visningslägenheten kommer vi att ställa i ordning med möbler och allt så att besökarna kan få en känsla för hur det skulle kunna komma att se ut när man flyttat in. I mitten av juni får man börja söka till oss, alltså tre månader innan första inflyttningen sker. Det är kommunens biståndshandläggare som gör bedömningen om man kan få en plats i Humanas särskilda boende.

Den fina omgivningen är något Susanne ofta återkommer till under vårt samtal. Närheten till naturen, den handikappanpassade badplatsen, trevliga promenadvägar - och den intill-liggande förskolan som ska byggas.

-Att ha en förskola alldeles inpå knuten innebär att det blir liv och rörelse. Jättetrevligt! Det medför också att det kommer att finnas en lekplats alldeles intill äldreboendet vilket innebär att det blir roligare för de yngsta anhöriga att komma och hälsa på. Sådana naturliga träffpunkter berikar tillvaron för våra hyresgäster/ boende, och underlättar för de anhöriga.

En annan naturlig träffpunkt blir restaurangen och caféet i bottenplanet av äldreboendet.

-Restaurangen och caféet kommer att vara öppna för allmänheten också, inte bara för de boende och deras anhöriga och tror att det kommer att berika området. Vi har ännu inte något avtal med någon för driften av de verksamheterna, men klart är att de inte kommer att drivas av Humana.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen