Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 12 november 2019 - klockan 17:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Så åker studenterna säkrare på studentflaket!


Karin Sidén 2019-05-14

Studenten närmar sig för en stor kull ungdomar, med allt vad det innebär av studentskivor, mösspåtagning, glädjefnatt och utspring. Och för många: studentflak. En inte helt okontroversiell företeelse där skolungdomarna åker klassvis på lastbildsflak de hyrt för dyra pengar för någon timmes glädjefylld rundtur med musikdunk och ölsprut.

Normalt sett är det förbjudet att färdas på flak eller släp på det sättet men vid studentfirande kan korta tillfälliga transporter vara tillåtna om vissa säkerhetskrav är uppfyllda. Tyvärr sker ibland tragiska olyckor där studentflak är inblandade och då byts den sprudlande framtidslyckan där allt är möjligt till svartaste bråddjup. För att minska riskerna förenade med studentflak har polisen sammanställt de bestämmelser som gäller samt vad man ska tänka på både som chaufför och glad student.

Så är det då snart dags att släppa ut en yster skara studenter i det stundande vuxenlivet! Här i Upplands-Bro är det utspring den 5 juni, men under inledningen av juni är det studentfirande mest varje dag vid någon eller några gymnasieskolor i Storstockholm. Ett studentfirande som ganska ofta inleds på ett lastbilsflak tillsammans med hoppande, dansande och sjungande klasskamrater.

Inte helt ovanligt är det att dagen påbörjats i arla morgonstund med champagnefrukost vilket gör att de nykläckta studenterna inte bara är "rusiga" på lyckan av att ha nått en milstolpe i livet när de hoppar och dansar där på flaket. Konsekvenstänket är ofta begränsat - något som kan få direkt katastrofala följder.

För att försöka förebygga olyckor och minska olycksrisken har polisen sammanställt en lång rad tips kring studentflaksåkandet och även de bestämmelser som ska respekteras. Allt finns att läsa på polisen.se

Det är föraren som är ansvarig för att studentflaket uppfyller alla säkerhetskrav och att det framförs på ett säkert sätt, men Polisen rekommenderar även att det finns flakvärdar med på flaket. En flakvärd fram och en bak för att kunna överblicka studenterna, och som inte är med och firar utan har fullt fokus på att hålla koll på flakaktiviteterna. Flakvärdarna kan uppmärksamma riskfyllt beteende i ett tidigt skede och därigenom förhindra att en olycka inträffar.

Att man rekommenderar att det finns ett par flakvärdar med på varje studentflak beror på att det de senaste åren skett ett antal allvarliga olyckor, varav några med dödlig utgång.


De krav som gäller för att köra studentflak och deras konstruktion finns på Transportstyrelsens webbplats. Det kan också finnas lokala bestämmelser för studentflak och vem som kan vara flakvärd, något man måste ta reda på i förväg.


Bestämmelser för studentflak saxat från polisen.se:
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 12/11
Föredrag på Klint: Jonas Moberg berättar om
Torsdag 14/11
BIO i KUBEN: Doctor Sleep
Fredag 15/11
Konsert: Violet Green and all between
Torsdag 28/11
Författarbesök: Ebba Witt Brattström
Fredag 29/11
Mic drop your Life, en hiphop-musikal med Jack Werner
Lördag 30/11
Fira Första Advent i Ladan!
Söndag 1/12
Fira Första Advent i Ladan!
Torsdag 5/12
JULERIAN i Bro Centrum
BIO i KUBEN: Jag kommer hem till Jul
avståndsannons

EttPlus2 julbord 19

Sparbanken kollega nov 19

Bro Hof Slottsrestaurang julbord 19 SB3

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil

Bro Hof Slottsrestaurang julbord 19 Toppbanner
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen