Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 02:29 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Skolungdomarna har skapat fyra framtidsvisioner för Bro centrum


Karin Sidén 2019-05-15

BSKs arkitekter Alexander Klaesson, Emma Nyrell och Linnea Hagbjörk i dialog med eleverna Sueda och Emely (Loke hamnade utanför bild) om den senast uppdaterade versionen av klass 7:1s Bro-vision. Har allt kommit med? Är det något som ska ändras? Nästa uppdatering är den slutgiltiga digitala visionen så nu är det bara finjusteringar som behöver göras!
Bild:Karin Sidén
BSKs arkitekter Alexander Klaesson, Emma Nyrell och Linnea Hagbjörk i dialog med eleverna Sueda och Emely (Loke hamnade utanför bild) om den senast uppdaterade versionen av klass 7:1s Bro-vision. Har allt kommit med? Är det något som ska ändras? Nästa uppdatering är den slutgiltiga digitala visionen så nu är det bara finjusteringar som behöver göras!

För Broskolans sjuor har vårens stadsutvecklingsprojekt nu nått fram till slutspurten. Redan på Kungsfesten den 25 maj ska resultatet, fyra framtidsvisioner över Bro centrum, presenteras. Visionerna har tagits fram i ett samarbete mellan skoleleverna, Villaägarna, KTH, BSK Arkitekter och Veidekke.

Mellan den 24 och 31 maj pågår en omröstning där alla som vill får vara med och rösta fram sin favoritvision. Den 5 juni presenteras det vinnande förslaget och i början av juli ska projektet presenteras i Almedalen.

Med framtidsglasögon och tankekepsar på har drygt 100 sjundeklassare spånat, drömt, diskuterat och visualiserat hur deras framtida Bro centrum skulle kunna se ut tillsammans med arkitekter från arkitektfirman BSK. Med tankar och idéer om det mesta har eleverna imponerat på sina samarbetspartners!

-Det är mycket eftertanke som gått in i det här projektet från elevernas sida. De har tänkt på allt! Från färgerna på husen till om det är rimligt att tänka sig en kyrka och en moské delar på en lokal, hur mycket yta som ska tas upp av parkering och att det är viktigt med bredd i affärsutbudet så att butikerna inte konkurrerar ut varandra. För oss har det varit väldigt spännande att lyssna på alla kloka tankar som kommit fram, säger Linnea Hagbjörk, en av BSK Arkitekters representanter i projektet. Hennes kollega Emma Nyrell fyller i:

-De har också varit kostnadsmedvetna och lagt förnuftiga, genomtänkta förslag, något som kanske inte är helt självklart när man som tonåring får drömma fritt. 


Loke, Emely och Sueda är klassrepresentanter för 7:1 i stadsutvecklingsprojektet. 
Bild:Karin Sidén
Loke, Emely och Sueda är klassrepresentanter för 7:1 i stadsutvecklingsprojektet. 

Broskolans fyra sjuor har under våren haft förmånen att delta i ett unikt stadsutvecklingsprojekt tillsammans med KTH, BSK Arkitekter samt byggföretaget Veidekke. 

Projektet är initierat av Berndt Lundgren och Villaägarföreningen här i Upplands-Bro och syftet är att engagera framtidens Brobor i dialogen om hur ett tryggt och attraktivt Bro centrum skulle kunna se ut. (läs mer om bakgrunden till projektet här)

Berndt Lundgren arbetar på KTH och är initiativtagare till projektet. Som aktiv, och för närvarande ordförande, i den lokala Villaägarföreningen har han de senaste åren varit engagerad i lokalsamhällets utveckling där trygghetsfrågorna blivit en hjärtefråga.

-För oss i Villaägarföreningen är det framtida Bro centrum en angelägenhet. Ett attraktivt och tryggt samhälle vill vi alla ha och då måste man ju också ta aktiv del i det utvecklingsarbetet. Eftersom vi vet att kommunen påbörjat ett fördjupat översiktsplanearbete för just Bro där framtidens centrum är under lupp så såg vi en möjlighet att vara med i den processen - och i samarbete med dem som ska leva där i framtiden. För mig kändes det väldigt viktigt att engagera våra ungdomar eftersom det är deras Bro snarare än mitt och politikernas Bro vi ska utveckla och då kan vi inte prata över huvudet på dem!

Berndt utvecklar hur man resonerade när man planerade projektet:

-Oftast när kommunen bjuder in till dialoger om till exempel byggplaner och utvecklingsfrågor är medelåldern på deltagarna rätt hög. Väldigt få ungdomar tar chansen att vara med i dialogerna, vilket är väldigt synd. Det är angeläget att hitta sätt att involvera ungdomarna eftersom delaktighet och inflytande skapar stolthet och framtidstro! Vi ville testa ett nytt grepp och vände oss därför till Broskolan för att se om intresse för samarbete fanns - och det gjorde det vilket vi är väldigt glada för. Att BSK och Veidekke ville vara med är vi mycket tacksamma för, tack vare det har projektet fått en helt annan tyngd.


Meja, Oumi, Ebba och Loke visar upp 7:2s nästan färdiga vision.
Bild:Karin Sidén
Meja, Oumi, Ebba och Loke visar upp 7:2s nästan färdiga vision.

Varje klass har haft en särskild representationsgrupp som fått vara "delegater" vid träffarna med arkitekterna. Deras uppgift har varit att redogöra för klassens tankar och idéer, något som inte alltid varit lätt. 

-Det har nog varit det svåraste av allt, konstaterar de sju eleverna Meja, Oumi, Ebba, Noel, Sueda, Loke och Emely från 7:1 och 7:2. Möjligen också det faktum att intresset för projektet bland klasskamraterna varit varierat: från stekhett till ljummet. 

-Att få prata med arkitekterna, beskriva hur vi skulle vilja att Bro ser ut och att sedan få se våra tankar som en digital vision har varit hur kul som helst, säger Ebba och hennes klasskamrater håller med.

Flera av eleverna har fått upp ögonen för arkitektyrket berättar de. Också den här känslan av att det är mitt Bro, det är min framtid, har vuxit fram, och som Emely konstaterade:

-Ingen ska få komma och förstöra Bro, jag vill vara med och påverka!

Nu har processen nått så långt att det finns fyra så gott som färdiga förslag, ett från varje klass, och då är det upp till allmänheten att rösta fram det slutgiltiga förslaget, förklarar Berndt.

Fredagen den 24 maj kommer de färdiga visionerna att ställas ut i kommunen Brohuset och i Kulturhuset. Där kommer de att finnas till beskådan en vecka. Under utställningstiden får allmänheten rösta på sin favoritvision. Omröstningen, som kommer att ske digitalt via kommunens hemsida, stängs den 31 maj och den 5 juni presenteras vinnarförslaget.

-Prisutdelningen har vi på skolan och då kommer Veidekke att vara på plats för att överräcka prischecken på 35 000 kronor till den vinnande klassen. Men det kommer även att bli ytterligare två lite speciella framträdanden. Lördagen den 25 maj kommer jag tillsammans med några av eleverna att finnas på Kungsfesten på Kungsängens IP där vi också kommer att presentera de fyra visionerna. Dessutom är det nu klart också att vi kommer att åka till Almedalen och presentera det här projektet! 


Fyra näst intill färdigställda framtidsvisioner över Bro centrum. Nästa fredag, den 24 maj, kommer de helt färdiga visionerna att presenteras i Brohuset och i Kulturhuset. Och här på UBRO så klart!
Bild:Karin Sidén
Fyra näst intill färdigställda framtidsvisioner över Bro centrum. Nästa fredag, den 24 maj, kommer de helt färdiga visionerna att presenteras i Brohuset och i Kulturhuset. Och här på UBRO så klart!

Bakgrundsfakta:

Stadsutvecklingsprojektet är ett samarbete mellan Broskolan, Upplands-Bro kommun och Upplands-Bro Villaägarförening samt Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), byggföretaget Veidekke och akitektbyrån BSK och tar sin avstamp i nutidens Bro centrum och vad ungdomarna skulle vilja se i framtidens Bro centrum.

Arbetet har skett på skoltid och klassvis där varje grupp arbetat fram egna förslag på hur framtidens Bro Centrum skulle kunna se ut utifrån givna ramar, där varje klass fått ett specifikt scenario att utgå från: 


1) Gruppen ska utgå från att befintlig byggnation i centrum behålls och att de kompletterar området med ny bebyggelse.

2) Gruppen ska utgå från att befintlig byggnation i centrum behålls utom E-ons fjärrvärmebyggnad, bensinmacken samt bilverkstan på samma tomt.

3) Gruppen ska utgå från att befintlig byggnation i centrum behålls utom skolan, E-ons fjärrvärmebyggnad, bensinmacken samt bilverkstan på samma tomt.

4) Helt fritt spelrum till förändringar i hela området. Gruppen bestämmer själv om allt behålls, viss byggnation rivs eller om allt rivs.


Förslagen har visualiserats digitalt av BSK arkitekter och de färdiga förslagen kommer att ställas ut i Brohuset och i Kulturhuset. I en omröstning får allmänhet och skolungdomar möjlighet att rösta på sitt favoritförslag. De fyra olika förslagen kommer även att användas som inspirationskälla i arbetet med den fördjupade översiktsplanen.

Den 5 juni klockan 13.00 presenteras det vinnande förslaget vars "upphovsklass" erhåller byggföretaget Veidekkes resestipendium på 35 000 kronor! Prisutdelningen sker på Broskolan. Den 10 juni kommer projektet att avslutas med ett gemensamt studiebesök på KTH och i juli åker projektledningen och några av eleverna till Almedalen för att presentera det unika samarbetet.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen