UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 30 september 2020 - klockan 01:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Ingela sökte sina rötter - resultatet blev en roman


Karin Sidén 2019-09-20

Ingela Johansson Ohrstedt har skrivit en roman med dokumentära rötter. Boken Saknad - En isländsk familjefar är baserad på de efterforskningar Ingela gjort om sin mammas bakgrund.
Bild:Lena Malmsten-Bäverstam / Ordblick
Ingela Johansson Ohrstedt har skrivit en roman med dokumentära rötter. Boken Saknad - En isländsk familjefar är baserad på de efterforskningar Ingela gjort om sin mammas bakgrund.

Ingela Johansson Ohrstedt i Rättarboda är arkitekt till yrket men kan numera även titulera sig författare. Publicerad författare till och med! Hon har skrivit romanen Saknad - En isländsk familjefar.

Saknad är en dramatiserad berättelse med starka dokumentära rötter i Ingelas egen släkts historia.


-Under hela min uppväxt har min mammas bakgrund svävat som en osalig ande i min familj. Pappa skyddade min mamma och det var inte tillåtet att fråga om sådant som jag undrade över. Jag var så klart väldigt nyfiken och ju äldre jag blev desto mer nyfiken blev jag, men inte förrän jag fyllde femtio fick jag veta mer, berättar Ingela och fortsätter:

-Det jag fick veta var omvälvande och ledde till att jag började forska kring min isländska morfar.


-Efterforskningar och studieresor i min biologiska morfars spår, till Island och till Ellis Islands hemsida och New York, gav resultat och fram växte en släktväv fylld av dramatik, kärlek, svek, katastrofer och ond bråd död. Jag kände att det här var en berättelse som bara måste skrivas ner, så jag gick flera författarkurser. Och i våras publicerades min bok. Det har varit en omtumlande och fantastisk resa!


Ingela Johansson Ohrstedt, arkitekt och författare, bor i Rättarboda.
Bild:Lena Malmsten-Bäverstam / Ordblick
Ingela Johansson Ohrstedt, arkitekt och författare, bor i Rättarboda.

-När jag växte upp hade jag en morfar i Göteborg men jag visste att det fanns en morfar i New York också, berättar Ingela Johansson Ohrstedt när vi träffas för att prata om den roman hon just fått publicerad. Hon fortsätter:

-Omkring morfar i New York fanns en spännande historia, men jag fick liksom inte veta något alls. Det fanns ett starkt motstånd mot att prata om denne isländske man så jag visste inte så mycket mer än att mamma hade många halvsyskon på Island. Vi talade inte om den sidan av släkten och det var väldigt tydligt att min far skyddade mamma. Jag fick nöja mig med att titta på lite fotografier.

Ingelas nyfikenhet kring sitt isländska påbrå växte i takt med att hon blev äldre, men först i samband med sin femtioårsdag skulle hon få svar på sina frågor.

-När jag fyllde femtio sa jag till mina föräldrar att det enda jag önskade mig var att få åka till Island med mamma. Pappa följde med på resan och det var helt fantastiskt att få träffa massa släktingar, halvsyskon till mamma och kusiner till mig. Resan till Island väckte en ännu större nyfikenhet, jag kände att jag bara måste få veta mer så jag började forska. Genom brev och tidningsartiklar, och möten med mina släktingar har jag kunnat sätta ihop ett pussel, en fantastisk berättelse om en man och de kvinnor och barn som stod honom nära.

Den släktberättelse som växer fram tack vare Ingelas idoga efterforskningar tar sin början på Island där Arni växer upp, men utspelar sig också i New York, i tiden mellan två världskrig, i tiden mellan ekonomisk yra och ekonomisk kollaps. Hennes anteckningar som från början var mer av dokumentär art tar mer och mer formen av en berättelse och en roman börjar tar form.

-Jag anmälde mig till flera författarkurser och sakta men säkert "skulpterade" jag fram min berättelse. Det var en lång process som varit både utmanande och lärorik. Jag har ju skrivit en hel del i mitt arbete som arkitekt, men då med ett "torrt klarspråk" vilket är något helt annat än att skriva en roman. Jag har skrivit, skrivit om, tagit bort, lagt till - om och om igen. Broderat in känslor, synintryck, dofter och upplevelser för att få en trovärdig och tidstrogen skildring. Målat med ord kan man säga.

Att få en bok publicerad är ingen självklarhet. Många aspirerande författare får se sin "baby" refuserad gång efter gång av förlagen. Ingela konstaterar att det är väldigt svårt att som helt okänd skapa sig en plats i författar-Sverige, särskilt om man som hon inte har någon känd släkting som banat väg.

-Jag är så glad att Ord & Visor Förlag vågade satsa på mig! Det är en stor ynnest att få förtroendet och nu hoppas jag kunna sälja hela upplagan. Boken finns dels att beställa, dels att köpa på Klackenbergs bokhandel i Bålsta centrum. Saknad - En isländs familjefar har fått ett fint mottagande och Ingela visar stolt upp några av de läsarreaktioner hon tagit emot:

* Har precis avslutat denna fina bok. Så oerhöst imponerad! Språkligt, uppbyggnadsmässigt och rörande! Kommer att rekommendera till alla bekanta o vänner.

*Jag sträckläste din roman Saknad. Kunde inte sluta läsa. Du skriver så fint och kärleksfullt.

* Sååå bra, en härlig läsupplevelse. Uppskattade boken på så många sätt och kunde inte sluta läsa... ...Det kändes som man själv gick i parken eller på piren, eller satt på restaurangen, jag blev delaktig.Dina personbeskrivningar är så gripande...

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen