UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 9 juli 2020 - klockan 22:55 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Så undviker vi kostsamma fettproppar


Karin Sidén 2020-03-13

Fett stelnar när det kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet. Fettklumpar bildas som kan bli hårda som betong.
Bild:Rikkard Häggbom / Käppala
Fett stelnar när det kommer i kontakt med det kallare vattnet i avloppsledningsnätet. Fettklumpar bildas som kan bli hårda som betong.

Fett som hamnar i avloppet stelnar och bildar proppar, som till slut växer till betonghårda fettberg. Ett problem som är kostsamt, men egentligen är enkelt att undvika. Genom några få nya vanor i köket hemma hos oss alla skulle de värsta fettproblemen i avloppssystemet kunna undvikas.

Just nu har Käppalaförbundet och medlemskommunerna en informationskampanj om fett i avloppet och hur vi alla behöver hjälpas åt för att minska problemet. För det kostar pengar. Pengar som skulle kunna göra stor nytta på annat. Till exempel kan nämnas att Käppalaförbundet våren 2019 tog bort ett drygt 43 ton tungt fettberg från inloppskanalen i Käppalaverket till en kostnad av nästan en kvarts miljon kronor. 

Hur du och jag tar hand om våra matrester och disken efter matlagningen kan på sikt bli en kostsam historia - om vi inte tänker oss för. Det fett som hälls ner i diskhon stelnar nämligen när det kallnar och klumpar då ihop sig och bildar proppar. Proppar som till slut bildar regelrätta fettberg. Kanske läste du om det 130 ton tunga fettberget i Londons avloppssystem som avlägsnades 2017?

För att minska risken för den typen av problem har Käppalaförbundet och dess medlemskommuner just nu en informationskampanj som riktar sig till alla oss som bor i regionen. Se länk. Och att kampanjen angår oss alla, oavsett om vi "bara" är kommuninvånare eller är avloppsansvarig på kommunens VA-avdelning, är ett som är säkert. Fett som hamnar i avloppssystemet täpper till och orsakar stopp i ledningar och pumpar. Var stoppen bildas varierar, men har du otur kan det bli stopp redan i avloppet hemma hos dig så att du själv måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bukt på problemet.

Och även om du och jag kanske klarar oss från ett fettstopp hemma hos oss riskerar vi att drabbas indirekt eftersom fettet orsakar problem i kommunens avloppsledningsnät och pumpstationer, så som slitage och driftstopp. Styr- och mätinstrument påverkas även de.

Fett i avloppet leder med andra ord till högre kostnader för kommunen, bland annat i form av förebyggande spolningar, underhållskostnader och kostnader för akuta utryckningar för att åtgärda fettrelaterade stopp. Och en kostnad för kommunen är ju en kostnad för oss kommuninvånare även om den inte tas direkt ur vår plånbok.

Skulle det nu vara så - mot förmodan - att vi i Upplands-Bro kommun på något vis lyckas klarar oss från fettrelaterade problem i vårt avloppsnät så innebär inte det per automatik att vi därmed kan undvika omkostnaderna. Vi är nämligen en del i Käppalaförbundet, vars elva medlemskommuner alla är med och betalar för drift och underhåll av vattenverket. Och fettet kan även fastna där, i Käppalaverkets inloppspumpar och inloppskanal. Något som till exempel hände våren 2019 då en drygt 43 ton tung "fettblobb" behövde avlägsnas från inloppskanalen. 


Så vad kan då du och jag göra?


- Absolut enklaste knepet är att ta ett par rutor hushållspapper och torka ur fettet ur stekpannan innan disk. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna. Plättlätt! OBS! Att bara skölja med några liter extra varmvatten och hälla på mer diskmedel hjälper nämligen inte - då förflyttar man bara fettproblemet längre bort i systemet, man undviker det inte.


Torka ur kastrullen med papper när du har smält smör, poppat popcorn eller liknande. Släng pappret i påsen för matavfall eller i soporna.

Samla upp frityrolja när du har friterat

Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater eller tonfisk.

Häll den överblivna oljan i en plastflaska. Använd gärna en så kallad fettratt så blir det enkelt att hälla över. Flaskan kan sedan lämnas in för återvinning eller slängas i soporna.


För mer information och fakta: gå till Käppalas hemsida.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen