Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 11:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Tunneln i Brunna har blivit en långkörare


Karin Sidén 2019-11-27

Arbetet med tunneln som går under E18, mellan Norrboda och Brunna, har gång efter gång stött på problem. Så pass stora problem att bygget försenats rejält, förseningar vars konsekvenser påverkar inte bara infrastrukturen utan även boendemiljö och tillgänglighet.

Frustrationen hos de boende är märkbar. På sociala medier undras det och spekuleras en hel del och ett flertal läsare har hört av sig till UBRO med frågor om "undergången i Brunna" - vad är det egentligen som händer? Och när blir den klar?

För att försöka sprida lite ljus i frågan vände jag mig till Charlotte Ahlstrand som är Mark- och Exploateringschef i kommunen. Hon skriver i en kommentar:

-Vi har precis uppdaterat informationen om projektet på vår hemsida eftersom frågorna är många. Jag har full förståelse för att det ter sig helt obegripligt att en så pass kort sträcka väg kan ta så lång tid att bygga. Som jag sagt tidigare (se artikel från i våras) så är det ett komplicerat byggprojekt på många sätt. Nya utmaningar sätter projektorganisationen på prov hela tiden, där grundvatten som tränger upp och rasrisk är två av dem. (Hemsidan når du via länken).


På hemsidan kan man bland annat läsa:

"Just nu pågår det arbeten under mark för att förhindra att grundvatten trycks upp. Det är lätt att uppleva att arbetet har stannat av när man tittar in i arbetsplatsområdet men arbete pågår för fullt.

I dagsläget pågår förberedelse med tillfälliga angöringsplatser för att spontning (stödkonstruktion) ska kunna ske mellan de två tunnlarna. Anledningen till att spontning ska utföras är att de befintliga massorna kan rasa och urholka brofästena till E18 samt påfarten till E18. Detta är ett tidskrävande arbete då det krävs noggranna inmätningar och drag-/tryckundersökningar när sponten väl sitter på plats. När spontningen är hållfast så fortsätter arbetet med vägen.

Nu är det vinter igen och om det är en mild vinter är vi klara till februari, en kall vinter kan ge minst ett par månaders förlängning."


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen