UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 13 augusti 2020 - klockan 22:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nu dansar vi (snart) julen ut!


Karin Sidén 2020-01-09

Bild:Pixabay/ Karin Sidén

Jul- och Nyårshelgerna har passerat och så sakteliga återgår vi till normal-läge. För många innebär det att så snart som möjligt av-jula hemmet.

Har man haft en äkta grön och grann gran i stugan uppstår då den årligen återkommande frågan: vad ska jag göra med min barrande julgran? Att bara kasta ut den i närmsta dike är ju varken snyggt eller särskilt miljösmart. Bättre alternativ är då att låta granen återvinnas!

Från och med den 13 januari, och fram till den 17 januari, kan du lämna din julgran på särskilda upphämtningsplatser i kommunen. Ett annat alternativ är att ta sig till någon av kretsloppscentralerna och lämna granen där. 

Ska man följa den flera hundra år gamla traditionen med Tjugondag Knut som dagen då julfirandet tar slut återstår ännu lite tid innan det är dags att börja av-jula våra hem, men för många har den ståtliga och stämningsfulla granen redan hunnit förvandlas till ett barrande skräp-träd som helt enkelt gjort sitt.

Barrande gran eller inte - på många kliar det nog ändå i fingrarna att av-jula hemmet redan nu! Det nya året är här och då vill man ha en nystart som inte nödvändigtvis inkluderar tomtar, glitter och röda julgranskulor. 

Oavsett om du redan tröttnat på julen och kastat ut granen för en vecka sedan, om du håller hårt på traditionerna och inväntar Tjugondag Knut, eller om du fått tag på ett praktexemplar till gran som inte börjat barra än och därför får stå kvar ett tag till så är det viktigt att du tar hand om granen på rätt sätt. 

Ett smart sätt att ta hand om sin gran är att lämna den för återvinning på någon av kommunens två Kretsloppscentraler, där den sorteras som ris och grenar, alternativt trädgårdsavfall. 

Kommunen erbjuder också kostnadsfri hämtning av julgranar på ett flertal markerade upphämtningsplatser för dem som har svårt att ta sig till Kretsloppscentralerna. Mellan den 13 och 17 januari har man den servicen. 

Via länken når du kommunens hemsida där alla detaljer för julgransåtervinningen framgår. Där finns upphämtningsplatserna angivna, samt en länk till en kartbild där platserna är markerade.


Tänk på att:

  • Julgranen får vara max 2,5 meter lång
  • Julgranen ska vara helt fri från glitter och prydnader
  • Skräp och sopsäckar får inte lämnas på platsen
  • Alla upphämtningsplatser är markerade med skylt
  • Du kan endast lämna granen på uppsamlingsplatserna mellan den 13 och 17 januari 

FAKTA om Tjugondag Knut

Tjugondag Knut infaller den 13 januari varje år och innebär att tjugo dagars julfirande är slut. Dagen uppmärksammas i Sverige, och i vissa delar av Norge och Finland, medan det i de flesta andra länder är Trettondagen som markerar julhögtidens slut.

Fram till 1600-talet inföll Knutsdagen (dagen då julhögtiden avslutades) den 7 januari, tretton dagar efter julafton (på Trettondagen), men av något oklara skäl flyttade man fram dagen en vecka i Sverige, Norge och Finland. Bland annat finns teorier om att man ville stärka kyrkolivet / den Lutherska kyrkan genom att utöka julen.

Talesätten varierar något, med varianter som: Tjugondag Knut dansas julen ut!, Tjugondag Knut kastas granen ut! och Tjugondag Knut körs julen ut! 

Källor: Nordiska Museet och Wikipedia

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen