Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 09:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Polisen tar hjälp av allmänheten för att lösa ouppklarade mord i Stockholm
Nyhet från Polismyndigheten i Stockholm


Nyhet från Polismyndigheten 2020-01-24

<span>Mordet på Anders Gustafsson och det så kallade Spädbarnsmordet är två av de ouppklarade misstänkta mord som Kalla fall-gruppen i Stockholm arbetar med.</span>
Bild:Polisen/ Fantombild Parabon.
Mordet på Anders Gustafsson och det så kallade Spädbarnsmordet är två av de ouppklarade misstänkta mord som Kalla fall-gruppen i Stockholm arbetar med.

Kalla fall-gruppen i Stockholm går ut med information om ouppklarade mord. Först ut är det så kallade Spädbarnsmordet och mordet på Anders Gustafsson. Syftet är få in tips från allmänheten som kan leda utredningarna framåt.

-Vår förhoppning är att vi ska få konkreta tips och uppgifter som kan bearbetas och leda utredningen framåt, säger Helena Mårtensson, vid polisens Kalla fall-grupp i Stockholm.

De två ärenden som är först ut är det så kallade Spädbarnsmordet från 21 december 2002, där ett dött, oidentifierat spädbarn hittades i en gångtunnel i Kungsängen och det så kallade Fryshusmordet från nyårshelgen 1994/ 1995 där då 16-åriga Anders Gustafsson påträffades avliden i en fabrikslokal i närheten av Fryshuset i Norra Hammarbyhamnen.

-De två första ärendena har nyligen varit aktuella men vi har inte kommit vidare, säger Helena Mårtensson.

Ett fall anses kallt när alla utredningsåtgärder är vidtagna i samband med den initiala brottsutredningen. De Kalla fall som kommer att publiceras på polisens hemsida är sådana där alla utredningsåtgärder vidtagits och polisen inte kommer vidare.

Nya tekniska möjligheter att utreda

Sedan några veckor är Kalla Fall i region Stockholm en egen grupp inom grova brott. En anledning till att gruppen bildats är att det idag finns nya möjligheter och metoder att utreda ärenden i och med att den forensiska utvecklingen kontinuerligt pågår.

När vi granskar ärenden så undersöker vi om det finns teknisk bevisning som kanske kan undersökas med ny metodik, i samverkan med forensiskt analysteam, säger Helena Mårtensson.

På Kalla fall i region Stockholm ligger cirka 150 olösta mord sedan 1 juli 1985 och framåt. Tidigare olösta mord är preskriberade.


FAKTA: Ett kallt fall


Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen, trots att man har gjort allt som bedömts skulle kunna lösa fallet.

Här publiceras de aktuella Kalla fallen


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen