UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 25 september 2020 - klockan 00:02 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Efterlysning: Skyddsutrustning till vården i Upplands-Bro


Karin Sidén 2020-03-20

Skärmdump från FB den 20/3-20.
Skärmdump från FB den 20/3-20.

Det dök upp ett intressant inlägg i FB-flödet på fredagseftermiddagen, där Upplands-Bro kommun efterlyser skyddsutrustning.

UBRO kontaktade därför kommunens socialchef Helena Åman för att höra vad som står på. Är förråden tomma?


-Vi har inte tomma förråd men vi märker redan av hur svårt det är att få leveranser och vill därför skapa en buffert redan innan brist uppstår. Vi förbereder oss och planerar för vad som komma skall och vi inser ju att i det här unika läget gäller det att tänka kreativt och utanför boxen. Vi vet ju sedan tidigare att Upplands-Bro-borna har ett fantastiskt engagemang och en vilja att hjälpa och skickar därför ut den här efterlysningen!

Att vi just nu genomlever en historiskt unik tidsperiod är fastslaget. Överallt i samhället påverkas vi, oavsett om vi som privatperson står snopna vid matbutikens pastahylla som gapar tom eller om vi är beställningsansvarig på ett äldreboende och inte får nödvändig utrustning levererad. Som privatperson är det en sak att ställas inför faktumet att pastan är slut, man får snabbt tänka om och ta ris i stället, men för vården är det något helt annat när hyllorna gapar tomma och leveranserna uteblir.

I media rapporteras det dagligen om hur svårt vården har att få fram tillräckliga kvantiteter av nödvändig skyddsutrustning. Där rapporteras även om kreativa lösningar som görs runt om i landet för att lösa problemen och täcka de brister som uppstår.

Kanske har ni också läst om att Absolut Vodka ska ställa om tillverkningen och göra handsprit, att man på vissa håll använder overheadblad och tillverkar skyddsvisir av till vårdpersonal, att man på universitetet tillverkar handsprit nu när lokalerna inte får användas av studenterna och så vidare...

Efterlysning på FaceBook

Att det är svårt att fylla på förråden med nödvändig skyddsutrustning är vid det här laget ingen nyhet, det vet även allmänheten. För alla de som arbetar inom vården har planeringsarbetet och förberedelserna inför vad som komma skall pågått ett bra tag, men aldrig hade man kunnat ana att det skulle bli sådana svårigheter att få leveranser. Det var inte utan att jag höjde på ögonbrynen idag när ett Facebook-inlägg från Upplands-Bro kommun med en efterlysning av skyddsutrustning fångade min uppmärksamhet.  

Helena Åman är socialchef här i Upplands-Bro, och det är till henne jag vänder mig med mina nyfikna frågor kring det FB-inlägg som dök upp i flödet idag.

Vad är det som händer Helena? Har Upplands-Bro tomt i skyddsutrustningsförråden?

-Inom den svenska sjukvården är vi beroende av leveranser från andra länder och när de leveranserna försenas, eller till och med uteblir, blir det svårt. Här i Upplands-Bro har vi för närvarande ingen brist på utrustning men vi inser ju att det kan förändras snabbt. Vi har många åldersrika invånare i vår kommun och därmed har vi också en risk att vi får många som behöver vård. När vi nu förbereder oss och planerar för vad som komma skall så vill vi ta höjd och skapa en buffert. Vi är i ett läge där vi helt enkelt måste tänka utanför boxen och det är därför vi i dag la ut en efterlysning på FaceBook. Vi vet att det finns massor med bra skyddsutrustning i hemmen, och kanske kan en del av det undvaras.

Vad är det då för utrustning ni efterlyser?

-Det kan till exempel vara handsprit, engångshandskar, skyddsglasögon, ytdesinfektionsvätska, munskydd etc. Och det behöver inte vara oöppnade förpackningar, det är viktigt att påpeka. Kanske har man ett par skyddsglasögon liggande som man inte använder eller en halvfull flaska handsprit man kan undvara. Vanliga enkla engångshandskar är jättebra om vi kan få in. För även om de kanske inte kan användas i vårdsammanhang kan de absolut komma till användning. Tänk bara när våra volontärer går och handlar till våra äldre som inte ska röra sig ute just nu. Då kan de ha handskar på i butiken och kan därmed minska smittrisken från handtag på varukorgar, pengar och andra ytskikt.

När vi ändå pratar om volontärer - vad är det mer ni behöver hjälp med?

-Det finns ett stort behov av handlingshjälp. Där finns det ju redan ett fint initiativ på Facebook har vi sett, men behovet är jättestort så det behövs fler hjälpande händer. Här i Upplands-Bro har vi en stark FRG-grupp som är med och hjälper oss, och det är vi glada för. Vi har ju tyvärr redan fått rapporter om att det runt om i Sverige finns kriminella som utnyttjar den situation vi är i nu och låtsas erbjuda handlingshjälp till äldre personer och andra i riskgrupp, och det är ju förskräckligt. Därför är det bra att en organisation som FRG går in och samordnar hjälpinsatserna för på så sätt kan vi försvåra för bedragarna.

Till sist, vad har du för uppmaning till oss Upplands-Bro-bor?

-Först vill jag bara passa på att säga att jag är så imponerad över hur Upplands-Bro-borna i svåra stunder räcker ut sin hand till sina medmänniskor. Vi har sett det vid upprepade tillfällen de senaste åren, allt från radhusbranden i Brunna och lägenhetsbränderna i Bro till engagemanget vid flyktingkrisen 15-16 och de fina hjälpinitiativen i julas. Engagemanget berör och gör mig stolt över vår kommun! Och min uppmaning får bli den samma som vi hört nu ett tag: tvätta händerna, undvik sociala kontakter vid minsta sjukdomssymptom och hjälp våra äldre så att inte de behöver utsätta sig för onödiga risker. Och inventera förråden! Hittar du någon skyddsutrustning så tar vi gärna emot den!  


Har du material du vill skänka? Vänligen kontakta Kontaktcenter, 08-581 690 00 eller kommun@upplands-bro.se.
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/10
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

U-BHus Bro C sep 20

Barncancerfonden pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen